Munkás cigaretták


Forrás: 
SAJÁT
Munkás cigaretták

Nakéremszépen: ez itt a Munkás cigaretta kultúrtörténeti fejlődése című rovat. Próbáltam időrendben összeállítani a képeket: az első dobozt még a Magyar Dohányjövedék gyártotta a háború után, 1948-ban, az utolsó "sima" munkás pedig a 80-as évek végéről származik. Az alsó sorban látható NIKOTEX-termékek a hagyományos Munkás "könnyített" változatai, azaz lájt cigaretták. El lehet képzelni, mennyire lehetett lájt, amikor a sima verzió kb 40-50 mg kátrányt tartalmazott szálankánt, szemben a manapság átlagosnak mondható 6 mg-mal :) Végülis mihez képest nézzük...

 

www.dohanymuzeum.hu

 

admin képe

meg szoktam jegyezni, hogy nap mint nap csodákra bukkan az ember itt a retronómon (részre hajlás nélkül állíthatom:-). És mindig azt kérdezem egy év elteltével, hogy mi lesz jővőre... van még valami amit fel lehet tölteni? És tessék... erős évkezdés! Napokban egy csomó csoda jött megint! Pl. ez a gyűjtemény!

Szabad megjegyeznem, hogy a szűrőtlen cigaretták erősek voltak,
viszont "tiszták".Azaz jó minőségű dohányból készülhettek, és
a füstszűrő károsabb hatású mint maga a dohány.Ezt olvastam és
hallottam, de tanusithatom is. A füstszűrős cigiktől van csak,
a főleg reggeli sajátságos köhögés. Kivétel, ha az ember maga tölti vagy sodorja. A nagyüzemi gyártósoron változik meg valahogy a kémiai
összetétele. - Volt is erről egy film.- Ekkor lesz igazán rákkeltő a cigaretta.
Kiváncsi vagyok nagyon a Symphoniára. Valaki azt mondta, hogy
a háború végén kenyérre lehetett cserélni egy doboz Symphoniát.
profugus

balage51 képe

felraktam a symphonia-család egy részét is, sajnos még nincs mind lefotózva.

Ez még jobban tetszik, mint a Symphonia sorozat, talán azért mert "antikabbnak" látszik...

Gratulálok, és nagyon örülök, hogy az adminnak is ennyire tetszik!

bfonok

Ezek a dobozok cigarettát is tartalmaznak, netán originál paklik? Vajon még élvezhetőek lennének ennyi idő után?

balage51 képe

Igen, mindegyik eredeti, bontatlan csomag. Éppenséggel el lehet szívni ezeket is, de élvezhetőnek nem mondnanám, mert ennyi év után a dohány kiszárad, felveszi a környezet szagát (doh, ilyenek), és ha nagyon száraz, akkor az egész kihullik a hüvelyből és csak a papír marad. Amúgy elég durva gondolat rágyújtani egy ilyenre! :) Ez KINCS! :)

Való igaz: ilyenre bűn rágyújtani! De remek gyűjtemény, én csak egyet ismertem közülük, de azt pöfékeltem is. És hogy 60 éven át megőrizte valaki!

Zolejj képe

Szép gyüjtemény.

Én is szivtam kb 20 éve akkoriba 5 ft volt és nagyon erős, nem sok ember szerette. mindig forditva gyujtottuk meg  hogy a gyár égjen hamarabb.

Pipe Az anykám is ilyent szívott meg kossuth-ot.