Symphonia cigaretták


Forrás: 
SAJÁT
Symphonia cigaretták

És itt a Symphonia!!!! :) Azt pontosan nem tudom, hogy mikor jelent meg először, de az biztos, hogy ilyen néven már 1923-ban is lehetett cigarettát kapni, tehát a legnagyobb múltú magyar márka. A háború végéig folyamatosan gyártották (első kép), majd megszűnt. 1957-ben ismét bevezették, a 45 előttihez hasonló csomagolásban (2. kép). Ez hamarosan átalakult olyan csomaggá, amilyenben ma is kapható a mezítlábas symphonia. 1972-ben, egy évvel a Sopianae megjelenése előtt került piacra a füstszűrős, 80 mm hosszú változat, és innentől folyamatosan bővült a paletta, könnyű, szuperkönnyű, és mentolos variánssal, és más, csak pár évig kapható fajtákkal. A 90-es évek végén kezdett visszaesni a márka részesedése, ekkor megpróbálták modernizálni, keménydobozban megjelent a Blond-család, majd a Makrofilter, de ezek is eltűntek pár év alatt. Kár... pedig akármennyire szídják, erre büszkék lehetnénk, mert lassan 100 éves a márka, melyet "tiszta hazainak" neveznek, csak kár, hogy Debrecen helyett már Németországban gyártják. Sajnos még nem tudtam az egész gyűjteményt lefotózni, így bemutatónak csak ennyi.

 

www.dohanymuzeum.hu

 

Szia Balázs!

10-szálas szimfid van? A piros symphoniából volt celofános,(4-es )doboz) Szia! Tup

balage51 képe

Sajonos 10 szálas nincs nekem, de tudok róla, hogy létezett olyan is. Sőt van egy másik érdekes darab, ami úgy nézett ki majdnem, mint a sima piros symphonia, csak olyan rövid volt, mint a szűrő nélküli. még olyanom sincs sajna :(

Szia Balázs!

Remélem dohányzol? Külföldi cigis dobozaid vannak? A rövid szűrősre nem emlékszem. A gyárnál próbálkoztál érdeklődni esetleg beszerezni? Üdv Tup

balage51 képe

Vannak régi külföldi cigik is, de mostmár nagyon leszűkítettem a gyűjtést a magyarokra, mert ennek sem érek a végére soha sem anyagilag, se máshogy. a fontosabb/szebb/érdekesebb márkákat megtartottam a külföldieim közül, a többi meg megvehető a vatera.hu-n.

Már csak 2 dohánygyár maradt maygarországon, Pécs és Sátorallyaúlyhej:) Anno próbálkoztam minden gyárnál, de mégcsak válaszra sem méltattak, rögtön tudtam, hogy Magyaro.-n vagyok. Amúgy a gyárak nem igazán foglalkoztak a múltjuk megőrzésével és bemutatásával, ahogy én tudom.

Nagyon szép gyűjtemény, gratulálok hozzá!

Azt hallottam, hogy a Symphonia volt az egyetlen cigaretta, amit a háború után a háború előttivel azonos minőségben gyártottak.
Az viszont már saját tapasztalat, hogy az első "szocialista" cigaretta áremelésnél 1962-63 táján ez volt az egyetlen cigaretta, aminek nem változott az ára. Egyébként akkoriban nagyon kevesen szívták, pedig nem volt drága, 5 Ft körül lehetett egy csomag, de ezt balage úr a dobozról pontosan meg tudja adni.

bfonok

balage51 képe

Köszönöm a gratulációt, ez csak egy nagyon kis töredéke a gyűjteménynek és nem is a legérdekesebb, legértékesebb része.
Valóban nem emelték a Symphonia árát, a képen a második doboz az, amivel ismét bevezették 57-től, az is, és a megújult vátozat (3.kép) is 4,50 ft voltm 25 db-os csomagban. A Fecske - bevezetésekor- 62-ben 4,40 volt, de nagyon sok ideig annyi is maradt, és a többi rövid, filteres cigaretta is annyiba került.
Amúgy szerintem is egy jó minőségű cigi (nem is maradt volna fenn ennyi ideig, ha nem lett volna az) és azok, akik meg merik kóstolni, és nem óckodnak tőle, csak azért, mert "csak öreg alkoholisták szívják", azok is mind azt mondták, hogy ennek legalább dohány íze van :)

Drága volt. Ha jól emlékszem, akkor volt 4,50 egy doboz, mikor a szintén 25 db-os Kossuth 3 Ft volt, a Terv pedig talán 3,50. Rá is volt az olcsóbb cigik hátoldalára írva, hogy: "Szívjon időnként Symphonia cigarettát!"

Igen, ez érdekes megközelítés: mai szemmel 3 forint vagy 4 és fél forint nem értelmezhető, mivelhogy forintos érme sincs már.

Viszont ha az arányokat nézzük, akkor mai árszinten 300 Ft vagy 450 Ft: nagy különbség!

 

bfonok