Videoton R4900


Forrás: 
Saját példány
Videoton R4900

Videoton R4900 Melodyn elektroncsöves rádió, üzemképes.

Egyszer volt nekem is ilyen de nem működött és a jellemtelen külalakja miatt kidobtam. Azóta megesett a szívem egy R4330-ason amit fel is újítottam két darabból. Annak is ilyen félig vászon félig műanyag hangszórórácsa van, de ennél valamivel kisebb. A VT ezzel a formatervvel szerintem nem volt a helyzet magaslatán. Az Orion valahogy több fantáziát tudott belevinni a csöves rádióiba, kinézet szempontjából. Egyébként ez egy korrekt állapotban megmaradt darab, talán érdemes vigyázni rá, mert sokat elemésztett/elemészt a pusztulat.

Kiss Béla lászló képe

Vegyük figyelembe, hogy az  Orion 1962-ben beszüntette a rádiógyártást, utolsó gépe az AR612 Pacsirta volt. Akkoriban a VT csak ún. kisszuper-gépeket gyártott, azok pedig formailag egyenragúak voltak úgy az európai, mint az Orion-színvonallal.

A szóban forgó gép jó 10 évvel későbbi, tehát értelmetlenség összehasonlítani az Orion rádiókkal. Éppen a vidi volt az, aki formatervek tekintetében követte az aktuális európai trendeket, ugyanis sok esetben már-már másolta az NSZK-s cuccok formai jegyeit. Pédák: Elliptone-hangsugárzó, Apolló rádió, rengeteg dóm-hangszóró (Isophon, Braun, és Heco-koppintások), stb.

Amikor az Orion 1980-ban szabadjára engedte a fantáziáját a nagytoronnyal, meg is lett az eredménye. A nullszériás darabok annyira rondák lettek, hogy az valami irgalmatlan.

 

Az R4900 egy korjelleges európai gép, nem szebb-csúnyább, mint az átlag. Én őrzök egy példányt ebből úgy, mint  a komplett nullás Ori-toronyból, ami pusztulat randa...

 

A leírtakban van igazság, viszont a design megközelítését összeségében értettem a két cég csöves készülékeire, és elismerem hogy egy-egy típus közt tizenévek is lehetnek. Kétségtelen hogy a kor és még sok más kihatással volt és van a formákra, de ettől függetlenül valahogy a VT csöves rádiói mindig is kissé jellemtelenek lesznek a számomra. Sokat és többfélét láttam már és valahogy mindegyik kicsit olyan mint egy szürke egér külalak tekintetében. Egyik se tudott számomra kitűnni a sorból valami jellegzetességgel. Erre próbáltam rávilágítani és ahogy itt a szavakból kiveszem az R4900 számodra is egy teljesen átlagos gép kinézet szempontjából.

Kiss Béla lászló képe

Valóban, az R4900 egy átlagos küllemű gép, mint bármely más európában, most csakis a formai kivitelre gondolok. Nem tudni, hogy az Orion pl milyen formatervvel jött volna ki, ha nem szűnt volna meg jóval előtte a gyártás Kőbányán.

Bizony, az Orion gépei nagyon szépek voltak. A VT pedig egy egy összességében szintén szép, és innovatív kivitel mellett a mennyiségi gyártás zászlóshajója volt, már akkoriban is. A gyártás minősége talán az Orion esetében magasabb nívón állt.

Laki Géza képe

"A gyártás minősége talán az Orion esetében magasabb nívón állt." Ez ügyes,óvatos, és diplomatikus megfogalmazás kedves László. Régebben is ez a téma külön vitákat generált,de szerencsére számos példával bizonyítható is volt a gyakorlatban.

Kiss Béla lászló képe

Üdvözlöm Géza, köszönöm. Ez talán szükségszeűen következett a kihegyezettebben mennyiség-alapú termelésből. Ez -többek között -  a hangdobozépítésben figyelhető meg pregnánsan, méghozzá 1980 után, az akkor új veszprémi hangdoboz-gyártósorok átadását követően.

De ennek köszönheti a magyar hifi-kultúra az Akai-cuccokat, ami hallomásom szerint akkoriban a csaodával határos módon jött össze.

Kár, hogy ilyen rossz a fotó minősége...

 

Te is látod, hogy a skálán megcsillan a vaku.

Fotó kedvéért levehetted volna a polcról.

 

Nem kötözködésnek szánom, de egy kis minőséget vigyünk már a dolgokba!

gti3per888 képe

...és vittem is bele, a fotó este készült, ha vaku nélkül tettem volna, az egész egy zajos h*gysárga rettenet lett volna, a vaku meg ígyis, úgyis megcsillant volna. Továbba egy 5 éves 2mp-s géptől ne várjunk sokat, viszont venni se fogok 50000ft-os gépet azért, hogy néha lőjek egy-két képet. Más valaki meg pl: a telefonja vga kamerájával csinál egy képnek nevezett rettenetet és azt tölti fel, na ahhoz képest meg már ez is haladás, ennyi. XD

Igen, értem én, hogy este készült.

De akkor tesssék halasztani egy napot, és nappal fotózni az ilyet.

 

Én ezt tenném. ;-)

leguan képe

Későbbi, kissé "formásabb" változata:

R 4901 Melodyn, 1968-71 között gyártott, 4+1 csöves, AM/FM, négy hullámsávos, egy hangszórós, mono.

radio.active.man képe

Egy pont ilyet találtam lomtalanításon, mindene megvan. Először nem kapcsolt be, de cseréltem benne biztosítékot, megmoozgattam kicsit a csöveket, és bekepcsolt. Hosszúhullámon és középhullámon kifogástalan a vétel, de rövidhullámon, és URH -n csak búg.

A kávának pedig van egy szépséghibája: a vászonnal bevont fa ki van lyuggatva a vászonnal együtt (de sehol máshol, csak ott). Szerintem a rádiót meglátogatta egy szú, és jót lakmározott a rádióból.

Szerintem nem olyan csúnyák ezek a készülékek. Annakidelyén nagyon is modernek számítottak ezek a fa kávák. Figyeljük csak meg a Melodyn - on a káva fényezését. Ma már sehol nem készítenek ilyen szép kivitelű dobozokaz a készülékeknek. A faerezés már eleve önmagában is díszitett. Ezáltal jobban is passzolt a szoba berendezéséhez, bútorzatához. Persze ez is izlés dolga.

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat