Gyufásdoboz


Forrás: 
saját
Gyufásdoboz

(fa) Kiváló Áruk Fóruma

NofreT képe

Nem akartalak lebeszélni az évszámról! Talán az árat is fel lehetne írni?
Elég sok gyufa van, de mind más címkéjű.
Nofre

vudu képe

Több évig volt 40 fillér, nem tudom mikor változtak.

Csuby képe

Bocs: több 10 évig volt 40 fl.
Létezett 30 fl-es gyufa is kicsit rövidebb volt.

Mármint a gyufa.

Csuby képe

Egy időben, kétféle gyufa volt kb 1980-ig. Mi értelme volt, hogy pár mm-el rövidebb volt és ezért olcsóbb volt, azt én sem tudom. Bár akkor 10 fillér sokat ért, főleg az 50-es években.
És volt még családi gyufa is, de az nagy dobozos volt, a gyufaszál ugyanaz volt mint a kis 40 fl-es. De ez most is van szerintem.

leguan képe

Kiváló Áruk Fóruma 1967-től van. Viszont MSZ 1972-től. Tehát ez a gyufaskatulya '72 utáni.

vudu képe

Köszönöm, átírtam. Így már csak beleesik az időszakba.
Bár itt valami ellentmondás van:
http://retronom.hu/files/images/kepek/76/1963_retro_012.preview.jpg
Itt is:
http://www.retronom.hu/files/images/gyuga1960_retro.preview.jpg

leguan képe

Félrevezetett egy forrás (mármint engem).

Ebben az oktatási anyagban (a 12. oldalán) találtam azokat a dátumokat, amiket írtam. De - úgy látszik - ez "félreoktatási" anyag. Mert itt, valamint itt viszont egyértelműen az szerepel, hogy az MNOSZ és az MSZ váltása 1957-ben történt.

Vagyis dobozod akár a '60-as évekből is származhat.

Bocs.

ÁDY képe

A fa dobozos gyufa inkább a 60-as évekre és előtte volt jellemző.

leguan képe

Így igaz. Viszont abban - remélem - nem tévedtem, hogy a Kiváló Áruk Fóruma csak '67-től létezik.

vudu képe

Gond egy szál se. Ez az oldal többek között pont arra is alkalmas, hogy szembesítse a pontatlan információforrást a valós dokumentummal ill. fordítva is, a valósnak tűnő hamis dokumentumot a hiteles információforrással. Így talán a lassan feledésbe merülő dolgok tisztább megvilágításba kerülhetnek.

NofreT képe

hitted volna, hogy hova lyukadunk ki?? :)
szóval én arra akartalak kérni, hogy a cím végér írd ki: 40 fillér
Nofre

NofreT képe

Még mindig nem ismerem ki rajta magam, és először találtam egy MSZ Magyar Szabvány zeneker honlapot (nem vicc :)aztán nagyjából ezt kivonatoltam:

.A szervezett szabványosítás hazánkban is a XIX-XX. század fordulóján kezdett kialakulni.
-1875-ben Ybl Miklós létrehozta a Magyar Mérnök- és Építészegyletet
-1900-ban megalakult a Magyar Elektrotechnikai Egyesület
(Mindkét szakmai szervezet feladatának tekintette az egységesítést, és szabványokat is kiadtak. )
-1921-ben létrejött a Magyar Ipari Szabványosító Bizottság,
-majd Magyar Szabványügyi Hivatal nevet vette fel (MSZH).
-1963-64-ben 48 ágazati szabványközpontot hoztak létre, így 1994-ig az országos hatáskörű, állami szabványosítás rendszere többszintű volt, és a jogszabályokhoz hasonlóan a magyar szabványok betartása is kötelező volt
-1994. (III. 25.) kormányrendelet - a többszintűséget megszüntetve - bevezette az egyszintű nemzeti szabványosítás rendszerét. A korábban kiadott ágazati szabványokat vagy felvették a nemzeti szabványok rendszerébe, vagy hatályon kívül helyezték őket.
-1995. a nyugat-európai országok gyakorlatához igazodva - hazánkban is alapvetően megváltozott a szabványosítás rendszere.A Magyar Szabványügyi Hivatal megszűnését követően a törvény alapján létrehozott Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) már nem államigazgatási szerv.
-az MSZT joga a magyar nemzeti szabványok megalkotása vagy elfogadása, továbbá közzététele és forgalmazása.A törvény a korábbi kormányrendelethez hasonlóan kimondja, hogy a nemzeti szabvány alkalmazása önkéntes, kivéve, ha jogszabály kötelezően alkalmazandónak nyilvánítja. A jogszabállyal kötelezővé tett szabvány nyelve azonban csak magyar lehet. Fontos továbbá, hogy a nemzeti szabvány nem lehet jogszabállyal ellentétes.A szakmai munka a nemzeti szabványügyi szervezetekben (így az MSZT-ben is) nemzeti szabványosító műszaki bizottságokban folyik (MSZT/MB).

http://www.muszakiak.com/szabvanyugy/szabvanyugyi-alapismeretek.html

Nofre

NofreT képe

lehet, hogy valami ágazati szabvány mátrixába keveredtél, és ott igaz az , amit találtál.. Ahogy látom, elég bonyolult volt ez az egész.

Nofre

NofreT képe

Kicsit körbenéztem a net-en, de erről sehol sem találtam infot.
Több helyen gyártották, lehet ez is egy ok a különböző árakra, vagyis hogy időben mikor változott.
A 60-as 70-es években nem sok variációra emlékszem, volt kicsi, és nagy fadobozos.
babaszobát gyártottam belőle (na jó, azt az 50-es évek végén), mindenféle bútorral, még függönyt is varrtam hozzá.
Hogy különböző hosszúságúak is voltak, talán gyártótól, vagy anyaggazdálkodási okokból fordulhatott elő. Egy ideig még párhuzamosan futott a papír és fadoboz, az utóbbi eltűnése nekem nagyon "rosszul esett", már nem volt az igazi :), elveszett a varázsa.
Még egy videót is találtam az egyik gyűjtővel készítette az RTL, de annyira gyenge, hogy nem érdemes linkelnem. 90 százalékban a műsorvezetőket látni, és a nulla információt tartalmazó, érdektelen jópofáskodást lehet hallani. Azért a műsorért kár egy percet is áldozni.
Nofre

A rövid gyufát 51.körül kezdték forgalmazni,30.filléres áron.Hogy hány évig ment nemtudom,de mikor visszajött a rendes gyufa az már 40 fillér lett. Egy darabig mindkettő forgalomba is volt,de már eltérő áron.A gyufaszál megrövídítésének története is ismert,(igaz nem hivatalos indoklás alapján,de hihető verzióval)de az nagyon hosszú lenne,mivel sok tényező befolyásolta.Ha sikerül valahogy rövidre megfogalmazni,jelentkezem. Addig:Kispénz-kisgyufa,Nagypénz-nagygyufa!!!
Üdv:lgp

NofreT képe

Türelmesen megvárom, esetleg egy blog is lehetne..

Nofre