BEAG APT-100


Forrás: 
Saját fotó és tulajdon!
BEAG APT-100

Sziasztok!

Gondoltam feltöltöm az oldalra ezt a pár szép állapotú BEAG ot.

100 voltos kimenetűek "gyárilag" 100 watt névleges teljesítmény 8 ohmon, teljesítmény felvétel max 300 watt. Iskolák laktanyák pályaudvarok ..stb hangosítására használták őket Ezt a készüléket dobták piacra az elődje nevezetesen APX 100 után, immáron sajnos félvezetős és nem is szól úgy mint egy APX. Érdekessége, hogy ezen a típuson nem alkalmazták a 100 voltról 8 ohmos kimeneti átkapcsolás lehetőségét mint a kis 50 wattos qualitonon, persze ezt ügyesen egy kis utánajárással könnyedén meg lehet tenni.....

Mondhatni azért szereztem be őket mert érdekesnek tartom magát a készüléket és a EAG BEAG termékeket úgy általánosan a disign miatt.

Atesz

kiskun képe

Szia Atesz!

Gratulálok a készülékekhez!Sajnos APT 100 ast nem tudtam szerezni még,de APX 100 asom van egy szem:) Nem tudom összehasonlítani,de szeretném.Előbb utóbb remélem egy ilyennel (jobb lenne kettővel...) is fog majd a gyűjteményem gyarapodni.

(Van egy APT 100-asom,de darabokban...)

Sziasztok! Nagyon lehúzzák sokan az APT-100-as tranzisztoros erősítőt. Nekem már jó régóta van elfekvőben egy ilyen készülék. Még csak most vettem elő, hogy megkeressem a hibáját és megjavítsam. Ha már a kezemben volt, minden fontos dolgot cseréltem benne, rajz alapján kicsit korszerűsítettem is a kapcsolást pl. BC300 helyett helyenként BD441-et tettem, végfoknak is már a 2N3055 került a BDY helyett stb. Foglalatot kaptak az új IC-k. A 100V trafót direkt meghagytam, de késztítettem egy dekoratív réz lemez felfogatásával hátulra egy nagy JACK ohmikus kimenetet, amit a trafóra érkező vezetékről ágaztattam le. Továbbá az egyik 5-ös DIN helyére szintén esztétikus réz lapon központi furattal megvalósított RCA került. Emellett az alacsony szintű jel kábelek is alacsony rajúra lettek cserélve. Nem gondoltam a végeredményt ! Az erősítő rácsatlakozás NÉLKÜL teljesen maximumra tekert potméterrel gyakorlatilag NEM hallgató alapzajjal üzemel. Nyilván nem egy Mark Levinson, se nem egy Harman Cardon, de azt gondolom ha figyelembe vesszük az életkorát és a termék célját amire létrehozták, egy nagyon jó minőségű erősítőt foghatunk kézbe. Akinek van ilyenje, netán eredeti állapotban, érdemes nem csak 100V erősítőként alkalmaznia, mert egy jól használható igás ló, ami a minőséget sem löki utolsó sorba. Az APX-szel összehasonlítva, bizton állíthatom hogy méltán megállja mellette a helyét, tessék nyugodtan vitatkozni. Nem azt mondom, hogy a csöves erősítők rosszabbak mint a tranzisztorosak mert nyilván NEM. De a BEAG ezen készüléke tranzisztoros léte ellenére a BEAG cvsöves változatával méltóképpen veszi fel a versenyt, lehet, hogy ez azért van mert az APX nem felső kategóriás HIFI erősítőnek készült, az integrált áramkör, a tranzisztor miatt viszont egészen jó szűréseket lehetett már elérni és nincs kellemetlen búgás ami sok "felesleges" áramfalásból adódik mint a csöves testvérénél. Feelingnek biztos jó az APX-es csöves, de én örülök neki, hogy 2.000 Ft-ból felújítottam ezt az APT tranzisztoros erősítőt és olyan mint ha új lenne. Akinek van, tényleg gondozza, esetleg ha meri újítsa fel, helyenként bátran alkalmazzon BCV sorozat helyett nagyobb strapabírású tranzisztorokat, mert igenis meghálálja a készülék !!! Üdv !

Atesz képe

Szia!

Nos a valóság az, hogy az átvitele nem az igazi, a trafó elöl hiába kötsz le az még rajta van az illesztő kondenzátorral egyetemben...nem bűn ha lekapcsolod a trafót róla..sőt!

Nekem 2 darab iker egyforma állapotú és korú van, ezeket TV-és filmnézés közben hallgatom, persze halkan:-)

A hangja úgy általánosságban arra amire én használom nem rossz "TV-film !nem mozi!" ha valaki jól bánik ezzel a több mint 30 éves géppel akkor még ugyan ennyit kibír....a BDY kiváltása 2N3055 re jó ötlet volt, bár szinte ugyan az.

Az előlapon belül van egy hangszín kapcsoló...azzal lehet még babrálni "kösd ki" és talán még ennél is jobb lesz.

Stabil, erős, hangosításra alkalmas gép, de sajnos ennél nem több.....

A csöves APX ből ki lehet hozni jobb minőséget, akár sokkal jobbat mint az APT, csak újra kell építeni az egészet, mert már nagyon öregek benne az alkatrészek, és eleve nagy a torzítása a csöves APX nek "ne feledd erősáramú nagy teljesítményű csöves végfok jobban eszi az alkatrészeit"

Különben a legjobb csöves hazai sztereó hifi erősítő a 211 es EAG.....és ez nem vicc!

Atesz

Összességében, teljes mértékben igazad van. Egy mai HIFI vagy akár otthoni használatra szánt közönséges SONY rádióerősítővel sem veszi fel a versenyt, ez biztos. De olyan jól ki lehet csinosítani. Ma átgondoltam a csatlakozóját, és inkább csíptetős hangszóró kábel csatlakozót szereltem a hátuljára, a Depréz VU métert a 27,3 V-ról egy nagy méretű fehér LED-del (megfelelő előtéttel természetesen) világítom meg, direkt zölden világító főkapcsolót kapott, egyszóval, kicsit a design is újabb lett és tényleg a sok apróság sokra megy. A 100V trafó benne maradt de ki van kötve már... A BD441 alkalmazása a korábbi BC sisakosok helyett nagyon jó választásnak tűnik, ajánlom annak aki valamiért kénytelen lenne cserélni. Persze figyelni a kapcsolást, hogy  BD jól illeszkedjen a helyén. Döbbenetesen jobb a hatásfoka basszusokban, mint BC társaival. Valóban, igazad van, a BDY-t azért cseréltem ki 2N-re mert van pár volt eltérés és mennél nagyobb a tűrése -és bár teljesítményben nem lett jobb- de talán nehezebb kifektetni ha olyan kezekbe kerül. És ami nem mellékes, hogy kicsit savanyú, kicsit 25 éves, de MADE IN HUNGARY !! :-) És ez feledteti minden hallásbeli különbséget amit egy mai CHINA vagy SLOVAKIA netán tán ROMANIA felirat gyártmányú termék adhat... :-) És most nem a nemzeti öntudat, hanem a hazai ipar bármi árú támogatása és dicsőítése szólt bennem :-) :-) :-)  .

Atesz képe

Igen lehet javítani a hiányosságain a zaj és a torzítási tényezők javát is lehet csökkenteni, nos én egyszer "Márk" barátomnak picit megbuheráltam egyet....nos meg kell mondjam...a kapcsolás tartogat még lehetőségeket....ne felejtsük el, hogy cascade kapcsolás... Kérdezd meg Márkot, hogy mi született belőle!

Amit bírok benne, hogy nagyon olcsón meg lehet vásárolni akár egy makulátlan darabot is, ami alkatrész van benne jócskán többet ér mint a vételi ára..., gondolj csak a leburkolt 300 as torroidra...hűtőborda, kaszni, végfokozat.....

 

"Döbbenetesen jobb a hatásfoka basszusokban, mint BC társaival."

 

Nos nekem a gyári verzió rá volt kötve két R-600 as reflexre, és lineárban semmi sem hiányzott "nah jó persze hogy hiányzott" viszont mély az pont nem:) Erről is kérdezd meg a Márk kollégát...egyszer leteszteltük mit tud a két monoblock a két nagy falon.....akusztikus zenén...

Mi a véleményem róla....nem volt hifi..természetesen nem volt felső kategóriás íze a hangjának.....!DE!..... azért nem volt olyan rossz:)

A zenész sógoromnak egyenesen tetszett a hangja "mondjuk ő pont hozzá van szokva a zenekari berendezések hangjához"...

Viszont máson hallgatok zenét..de ezek mint a renegát ott vannak még a helyükön! Ipari, nagy, stabil, és Magyar, nem utolsó sorban jó vele TV-zni:)........

Természetes, hogy akár még ez a végfok is jobb mint egy koreai kis "torony".......de másként jó......

Tömören ennyi...

 

Atesz

 

 

hangszoros képe

hangszoros:Ez is szerencsétlen BEAG  termék. Közepesnél jobb hang sose jött össze Nekik. Combos tranyóval, és egyébb hókuszpokkal ( + 2 elkó is) Üzemszerűn birta 2 Ohmot. célövödéseknél. Ami felér egy katonai alkalmazással! A rövidzárvédelmet is buherálni kellett. Gyárilag belépésnél gerjednek- magyarán @! Ez is általános gyári hiba sok cégnél- no meg a keresztvezetés! A BDYt nem tudom miért érdemes 2N3055-re cserélni? Persze ez a gyártótól, évjáratól függ. hangszoros.hupont.hu

Atesz képe

HANGSZÓRÓS!!!!....Látom visszatértél:D

Konkrétan én is mellék..."háttér" zenéhez avagy TV hez használom ezeket:D

Ja és a reklámot mellőzd...ez meg korábban Ády kérése is volt!!!

Tessék konszolidálódni!!!!

 

Nagyon eltűntél......???...oka????...Megvannak még a "krumplireszelők" Magnepanok :-)?

 

Egyébként milyen gerjedésről beszélsz?.....szerintem nem egy gépről beszélünk....lehet valami széthajtott hibás alkatrészekkel televágott késői darabod volt...95 DB-s hangszórók vannak rajta széles sávban és esze ágában gerjedni....TV-zni több mint tökéletes:)...2N3055.... ezzel semmi baj sincs...persze mindennél van jobb.... full gyári a gép...ha meghibásodik akkor majd áttervezem a fokozatot..addig marad olyan mint most:)

 

Atesz

Én most alakítottam át Univox (Beag) apt 100 erősítőt.Volt nálam egy brikett égett paneles Creative Labs aktív 7.1 szett,és magát a mély ládát alakítottam át passzív sub-nak.Régi erősítő kivéve,hátlap tömítve,sal féle vadi új sub váltó betéve.Apt 100v trafó kivéve,párhuzamosan kötve kivezérlésjelző működik.20-as 8 ohm-os mély,nyitott mágnes,profin megtervezett gyári láda.Tehát apt 100 100w 6 ohm+passzív sub láda 150w 8 ohm,2.1 rendszerben,vagy 5.1 rendszerben.Sok aktív sub megfordult nálam,de ez így teljesen más.A házimozi erősítő alatt ott van retro Univox apt 100 teljesen új állapotban,sub erősítőként használva:) Szerintem maradni is fog végleg így együtt.

Elnézést,van min 2db KONTAKTA feketefém falras felfogatható kapcsolós védőföldeléses dugaljas elosztóm...azokhoz van hasonló 0-1 ki-be kapcsolóm,világitós.HOL LEHET KAPNI HOZZÁ?Mert most kénytelen vagyok egy szétszerelhetetelen,biztos nem kerámaibelű kínait használni,mert kezemben maradt a kb 30éves KONTAKTAnak a ki-be kapcsolójának a teteje,mozgórésze.      "Biztos jó munkásember"    S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

BEAG


BEAG
1980-1989
Beag AET 210
1970-1979
Beag duó
1970-1979
BEAG HOX 55
1970-1979
Beag mikrofon
1970-1979
Beagok
1970-1979