A Telefonhírmondó, Pontos idő szolgálata


Forrás: 
Saját cikk: http://www.radio-muzeum.hu/unicum/19.htm
A Telefonhírmondó, Pontos idő szolgálata

A Magyar Telefonhírmondó és Rádió RT. Villamos órái

Kevesen tudják talán, hogy a 20-as évek végétől a Telefonhírmondó és Rádió RT. (továbbiakban RT.) komoly időmérő szolgáltatást végzett Budapesten és a nagyobb vidéki városokban is. Ezzel kapcsolatban szeretnék néhány információt megosztani az olvasókkal.
A Magyar Rádió Újság az 1920-as évek végén több cikkben mutatja be az Óraüzemet, annak tevékenységét.
Az 1931. év novemberi filmhíradó képes riportban számol be a villamosított debreceni toronyórákról. Budapesti üzemekben, közterületeken sem volt ritka látvány az elektromos óraszerkezet jellemzően fali tartón, reklámmal vagy közterületi reklámoszlop formájában.
Az RT. 1941-ben közel 100 oldalas műszaki ismertetőt adott közre a szerelők és üzemeltetők számára. Ezen források alapján rövid összefoglalót adok a rendszer működéséről, annak néhány részletéről, technikai megoldásáról:
A rendszer lelke a gyengeáramú „percugrós” villamos óra, amit főórának (fő vezérlő órának) nevezetek. Ez a főóra adta a rendszer alapját, lelkét (az időadót), amely tulajdonképpen precíz kivitelű ingaórát jelentett. A villamos főóra elektromos kontaktusok segítségével minden percben egy-két szekundumos villamos jelet adott a hozzá kapcsolt további főóráknak vagy/és alóráknak. Tehát a központi jelnek megfelelően a rendszer minden további órája egy osztással, perccel előbbre ugrott. A főóra a folyamatos működés érdekében villamos felhúzással működött. A rendszernek ezen része a mechanikus óraszerkezettől eltekintve (felhúzás és jeltovábbítás) villamos működtetésű volt. Szükségáramforrásként 8-12 voltos telep vagy akkumulátor szolgált áramkimaradás esetére.

Tovább: http://www.radio-muzeum.hu/unicum/19.htm

További képek További képek További képek

Nos,

Én pár éve voltam egy BP-i metróban (metróépületben,föld alatt,Deák téren) található munkahelyen,

és bátran ki merem jelenteni,ott is hasonló elven működő elektromos órák vannak (csak a márkejelzésüket nem tudtam megfejteni..valami 3db 3szög vagy miylen alakú volt)...hogy ne hivatkozhasson senki se az egyedi órabeállításaira...;-)

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő,álláskereső informatikus

Zalairádió képe

le kellene fotóznod!