EAG AE 233


Forrás: 
Saját fotó
EAG AE 233

Sziasztok!

 

Nem is olyan régen talán pár hete, hogy ez a kis erősítő hozzám került.

 

2*3-4watt 5 ohm

 

Egyszerű pentódás SE tehát single ended kapcsolás.

 

Két darab csatornánként egy ECL-86 a végcső.

 

270 volt egyen az anódon.

 

EZ-81 es a táp egyen csöve, a két végcső fogyasztása KB 80 mA

 

A tápon két dupla kapac található, 4*50uf

 

Picit rendbe kellett rakni, a potméterek mára már használhatatlanok lettek, illetőleg a hangszín része már alapból nem szerencsés helyen volt, ezért megszüntettem "még visszaállítható", de sajnálatosan a zavart rávitte a cső vez rácsára és nem volt valami szép így a hangja.

 

Katód kondenzátorokat lecseréltem újakra, a tápban maradt a régi kapac, egyenlőre még végzik a dolgukat.

 

Miután kikötöttem a hangszín részét egy kis kondit módosítottam ami 35 nF volt helyette 15 nF lett betéve ami így nagyjából a hangképet "füllel" korrigálta.

 

Persze ez is visszaállítható eredetibe, de nem szeretném a gyári állapotot visszaállítani mivel így jobb a készülék hangja, azaz ha egyszer talán megválok tőle majd akkor esetleg......

 

Remélem tetszik nektek ez a kis csöves masina:)

 

Atesz

3_3.jpg 2.jpg
Kiss Béla lászló képe

De tetszik ám! Szerencsére nagyon szép állapotban maradt meg. Az ECL86-nak iganis van keresnivalója  a hifi-területen, itt a probléma szerintem a nagyon alulméretezett és nem jó hiszterézisű, kicsi pakettre tekert kimenőtrafókkal van. A 211-esnél már erről szó sincs... Hasonló megoldás a VT 4932-ese, és azt vettem észre, hogy érzékenyebb dobozokkal igen szépen szólal meg az is.

Kékedi Levente képe

Szép napot kedves barátom!

 

Gyönyörű és ritka kincs ez a kis EAG-BEAG. Nagyon kevés van már ezekből ilyen szép, megőrzött állapotban. A hangjáról meg nem beszélnék részletesebben, hisz együtt hallgattuk, és közben igazítgattuk. Azt kívánom, hogy legyen még legalább másik 50 évig ilyen állapotú! :)

 

Üdv.: K.L.

Atesz képe

Sziasztok!

 

Nos igen, mondhatni szerethető darab.

 

Voltak aggályos részletek már benne, úgy mint az 1M ohm poti a bemeneten ami rendre vágta is a hangot ahogy kell, illetve a hangszín ami nem kívánt kiemeléseket hozott.

 

Kiiktatva és gondosan beállítva kellemes hangja van.

 

Most stabil és jól szobahangerőre hajtja a két 90-91 db-s dobozokat.

 

Igen kolléga K.B.L

 

A kimenője parányi, de ez "még" kiszolgálja a 2*3-4 watt kimenő teljesítményét, mondhatni majdnem határeset.

 

A 211 esben túl is lett méretezve, akár 20-25 wattot is tudnak azok.

 

Nagyon büszke vagyok erre a kis készülékre, igaz bele kellett nyúlni, de én nem érzem, hogy vesztettem volna vele, hiszen hangban meghálálta.

 

Kevés van belőle mert a javát szétverték és látványerősítőt építettek belőle, és a doboz meg ment a kukába. Nem túlzás ha azt mondom, ilyen állapotban talán ha 5-10 darab ha fennmaradt!

 

Én nem szedem szét, inkább a meglévő helyén azaz ebben a dobozban igazítom ki "mint eddig is tettem" , hogy jobb legyen. Én hallgatni akarom nem nézegetni.

 

Épp minap piszkált az egyik ismerősöm, hogy miért bántottam a gyári alkatrészeit, nem értette meg, hogy ami 50 éve sem volt arra a feladatra jó az mára már katasztrófa amit művel, ilyen a hangszín része ami fölött 2 centivel ott az egyencső csúcsa, kellemes lágy brummot szór rá a potméter bekötésére. Alapból kábelcsere bemenettől a potméterekig.

 

50KB Alps lett az 1M ohm huzalpoti helyére téve, mondanom se kell volt változás.

 

Eltettem a gyári alkatrészeit, és ha egyszer száműzöm a polcba akkor ismét talán belerakom "de minek ha így jobb"?

 

Köszönöm az írásokat tőletek, vigyázok rá majd!

 

UI!!!

 

Itt kérem meg a kedves fórumozókat, a 6. email után legyenek szívesek ne írogassanak vásárlási szádékkal, emlékeim szerint nem hirdettem meg, ha eladó lesz akkor az látszik majd, és 5-10-15 ezresekért meg inkább vegyenek valami játékszert, köszönöm!

 

Atesz

 

 

Kékedi Levente képe

Na igen, ez a csintalan szokás jól jellemzi a magyar embert. Alighogy kitesz az ember valamit pusztán érdekességképp, egyből megjelennek a "hiénák" kik ráadásul még szemtelenebbnél szemtelenebb ajánlatokkal akarják megkaparintani a kiszemelt prédát.

(bocsánat az OFF-ért de ez most ki kellett hogy jöjjön)

Atesz képe

Ez igaz Levi!

 

De még ha értelmes ajánlat lenne, igaz akkor sem eladó, de most komolyan 5-10-15 ért sztereó gyári elektroncsöves erősítő működő állapotban? hmmmm hát vannak xarevők filléres hifi nepperek rendesen.... szégyen.

 

 

Atesz

Bizony, hogy sok ilyen, főleg nepper van. Ha olvassák, nem érdekel. Feltettem még régebben egy félig-meddig működő állapotban levő Terta 922-es magnót (nem eladni akarom, hanem felújítani, kissé hiányos). Megjelent pár napja egy hozzászólás, hogy megvenné, gondolom nyomott áron. Válaszoltam, de szerencsére valaki törölte a képet is, így nem látom nyomát. Egyes esetekben bosszantó tud lenni. Amúgy szép kis erősítő, vigyázz rá! Egy 211-et lemérnék, szerintem ECL 86 PP végfok nem tud 20W-ot. Még a közel hasonló EL 84 PP-k se.

Atesz képe

Szia!

 

Igen, nagyon sok nepper keresi föl ezt az oldalt felvásárlás céljából mélyen nyomott áron vásárlási szándékkal.

 

Amit írtál azzal egyet értek, kivéve!

 

Azt írtam az EAG 211-esre, hogy a kimenőtrafója van túlméretezve. A 211-es ellenütemben pentóda kapcsolásban működik és 8 W-os névleges teljesítményre képes a végfoka.

 

 

Atesz

Értem már, a kimenőre gondoltál. Gondolom a kifogástalan hangzás miatt lett túlméretezve.

Atesz képe

Szia!

 

Nos nem teljesen a hangzás, volt jó vas és sok réz, egyszerűen nagyobbat raktak bele mint amit megkívánt a fokozat, a minőségét a kiváló lemez adja és a gondos tekercselés.

 

PP ben pentódás üzemben a végfok átvitele nem igazán "hájend" sok benne az átviteli bibi.

 

Volt nekem ilyen 211 esem, ma már átalakítottam volna "mivel csúnya volt, hiányzott az előlap stb, csak a natúr lemez volt. ellenütemben nagyobb csövekkel triódás kapcsal már fincsi lenne... azaz még jobb, így is meg lehet békülni a hang"zásával" mondhatni egész jó, így is sok alap integrált gépen felül teljesít.

 

Pentódával már annyira nem építenek, javarészt nagyobb csövekkel SE-t avagy PP-t szoktak triódában hajtani, a jobb minőség és átvitel érdekében, ekkor jobbára full A osztályban működik a cső, igaz 1/3 a vagy fele a pentódás verziónak erejével szemben, de átvitele lineáris.

 

Érdekessége ezeknek a kimenőtranszformátoroknak, hogy valójában a kicsivel és a nagy darabokkal is hasonló a munka. Ugyan olyan precizitás szükséges.

 

Atesz

Mindig tetszettek ezek a kis erősítők. Körülbelül 7 éve találkoztam valamelyik példánnyal egy méh-telepen. Gondolkodtam rajta egy darabig, de végülis nem hoztam el mert a doboza már összevissza volt vetemedve. Most már bánom a dolgot, mert a trafók még épek voltak benne, és valami egyszerűbb erősítőt össze lehetett volna hozni belőle.

Atesz képe

Szia!

 

Igen sajnos hiba volt otthagyni, egy jó érzékenységű hangfalpárral egy normál szobában megfelelő tud lenni.

 

Mondjuk az volt nemnormális aki kidobta.

 

Hátha még összefutsz ilyennel.

 

Atesz

Kékedi Levente képe

Háááát.....nagy szerencse kell hozzá, hogy mégegyszer legyen ilyen alkalom, de azért résen kell lenni. :)

Volt idő, mikor nem értek ezek annyit, mint manapság, vagy egyeseknek semmit se. Ezért kerültek oda-ahová.

Szerintem is jobb sorsra lett volna érdemes, de hát van aki értékeli van aki nem. Sajnos azóta a mételep is bezárt. Pedig APX100-asból is találtam 3-4 darabot, meg egy barna színű EAG is felbukkant egyszer. A csövek mindig össze voltak törve... Ezeket később mindig megmentettem, és mindig akadt valaki aki látott fantáziát benne.

rákos zsolt képe

ahimotu Nagyon jó cucc lehet főleg ha 2 ilyenje van az embernek meg egy szélsessávú hangfal párja hozzá TONSIL /FOSTEX talán ?Ha valakit éredekelne- nekem csak sajnos dobozom van ilyen .Mivel én is úgy kaptam úgy 1 éve egy idős ismerősömtől.Talán egy IC-s GAIN CLONE erősítő építésére azért alkalmas lenne ...

Kékedi Levente képe

Nem kell ebből kettő, ha arra gondoltál, hogy ez a mono típusa az EAG-nak, sztereó ez. :)

János123 képe

Én ma jutottam hozzá egy ilyenhez, 1965-ös , és szép állapotban megmaradt.

Kedves Atesz!

Én is hozzájutottam egy ilyen kis tündérhez. Sajnos egy barbár már cserélte a hangszín potit. Nem is tudom, hogy nézhetett ki gyárilag. A hangerő és a hangszín között árnyékolatlan vezetékek segítségével oldotta meg a kondi bekötését. Emiatt szép kis 100Hz-es zaj jut a bementre, illetve némi hálózati brum is hallható. Én is szeretném egy kicsit modernizálni, felújítani a gépet. Érdekelne, hogy sikerült e teljesen eltüntetni a zavaró zajt?

A potikat én is cserélném, de a hangszínt megtartanám. Sajnos az egyenirányító cső valóban közel van a szabályzóktól. Talán valami árnyékoló lemez beépítése+árnyékolt vezetékek beépítése segíthetne. Érdekelne az Általad elvégzett átalakítások pontos menete is. Persze ha nem titok. Ész nélkül nem szeretném szétbombázni.

Üdv. TLajos

Atesz képe

Üdv!

 

Régi történet ez már, de nem érdektelen, szép emlék ez a kis csövi, most is csövesem van, de majd lentebb írok róla.

 

Nos így emlékezetből, igen, teljesen kiszedtem a zavaró brummogó medvecsordát, kellett egy stab egyen fűtés és pár öreg elco kipenderítése.

 

A kapcsolását majdnem a végére teljesen átterveztem, de volt egy lelkes érdeklődő, és mindent visszaépítettam gyárira.

 

Most is csövesem van, bár ez már más kategória, egy Dénes Péter 2*20W clasic triode, A osztályú üzemmódban.

 

A hangsugárzóim egy pár Triangle Zephyr mkII azt itt megtalálod az oldalon.

 

Visszatérve, érdemes megpiszkálni egy kicsit, de a hangszín nem kell oda, ha korrigálja az ember a karakterisztikát akkor korrekt lesz análkül is... sőt...

 

Atesz

 

 

 

Köszönöm a válaszodat!

Nálam is szükséges lesz a táp újraépítésére. Feszültségek a két oldalon:247V, és 263V. A táp ellenállásai eléggé megnyúltak. Extraként az elkók is mennek a kukába. Bár manapság 47mikro a standard, majd kiderül mire lesz elég. Próbából én is megcsinálom a hangszín helyére a fix 15nf-os cserét. Amúgy még így leharciltan, zajosan is szépen szól.

Üdv. Lajos