Sharp hifi


Forrás: 
saját
Sharp hifi

Sharp hifi az 1990-es évekből. A felső készülékegység a System 8000 nevet viseli, és CD-lejátszóból, rádióból, előerősítőből (ez a kor divatjának megfelelően el van látva öt sávos ekvalizerrel, 'Extra bass' és 'Surround' funkcióval, melyeket inkább hanyagolok) és kétkazettás magnóból áll. Közös házba építve, egy tápegységről működnek. Szeretném már itt előrebocsátani, hogy ennek ellenére távol áll a music centerektől, mind hangzásban, mind kivitelben. Különösen, ha a másik komponenst is hozzávesszük: Sharp SX 3400 típusú végerősítő, ami önálló egység, de azért nem árt neki egy előerősítő a hangerőszabályozáshoz. A végerősítő teljesítménye imponáló:

PMPO (Peak Music Power Output) zenei csúscsteljesítmény: 200 W

RMS (Root Mean Square) effektív teljesítmény (átlagérték, de tkp. ez a valós teljesítmény): 2x130 W. Az ezen a teljesítményen mért torzítása 0,9% 8 Ohmnál.

Hat hangszórókimenettel.

Szépen szólnak így együtt.

Üdv. mindenkinek Bobi

 

A végerősítőre rákötöttem egy UHER decket közvetlenül. (róla még majd töltök fel képet) Azt hittem, leszáll a fejem. Minden csillapítás nélkül ment át a magnóról a jel. Élmény volt.

Bobi

Élmény lehetett hallgatni.

 

Nekem ugyan van kettő kazettás Deckem is (nem dicsekvés), és emlékeim szerint a JVC TD-X352 még új korában egészen jól szólt, ám mégis kihallani a különbséget, ha CD-ről felveszek. Az Akai HX-1pedig már használtan került hozzám, igaz keveset mehetett, mert a tulaj jóformán csak aludni jár haza. Ennek is egészen jó a hangja.

Ámde mindkettő "csak" kazettás.

Amiért lényeges ez azt egy "élmény" hozta elő belőlem. Ugyanis egy ismerőstöl elég sok (12-14 orsó) szinte új állapotú Agfa szalagot vettem mivel ő eladta az Akai GX280-as magnóját. Az élmény pedig amit mesélt, hogy valamelyik Nakamichi kazettást hallgatták többen is (nyugdíjasok) és hogy milyen jó hangja van meg mekkora élmény és olyan jól szól, meg így meg úgy.... Azt vártam, hogy majd még azt is találja mondani, hogy jobban szól mint az Akai orsós amit eladott akkora már féligmeddig. (szalagok még voltak)

 

Aztán számolni kezdtem, hogy 4.75cm/secundum X 4 az 19cm/secundulm és a sáv szélessége, meg a szalag is nem 35mikronos, hanem csak 9mikron amiből csak egy vékony lehellett a vas, illetve krómdioxid. És... és... és nem tudom, hogy az Akai 1mikronos résszélességű fejeinél tudnak-e kisebb résszélességűt csinálni kazettásba?

 

Szóval akárhogy számoltam megmaradt a kazettás hangzás. Szűkebb dinamika, nagyobb zaj.......

 

Kalmopirin

Teljesen igazad van. A fizika törvényeit nem lehet meghazudtolni, legalábbis bizonyos határon belül nem. Ebben az esetben biztosan nem. A többszörös sebesség, szalagszélesség és vastagság előnye a hangminőségben is jelentkezik. Persze az is igaz, hogy sok függ az elektronika minőségétől. Az Unitra orsós magnók hiába mentek 19,05-ös szalagsebességgel, primitív elektronikájuk miatt nem értek fel egy alap Nakamichi kazettásmagnóval sem hangzásban. Más az érzelmi kérdés, hogy fiatalkorom emléke az Unitra magnó, és ezért szeretem, de nem az általa nyújtott hangzásért. Aztán ott van az érdekes külsejű Kashtan szovjet magnó. Ezt is lehet szeretni, mint érdekességet, de a hangja....Ezen a fórumon már sokszor volt szó erről, nem akarom ismételni az elhangzottakat. Csak visszatérnék az előző bejegyzésemhez: ez az említett Uher kazettás magnó a Sharp végerősítőn olyan döbbenetes tisztasággal, torzításmentesen szólalt meg és olyan dinamikával, amin csodálkoztam. Ez még eredeti német gyártmány, ha belenézünk, egyszerű, áttekinthető felépítés még laikusnak is.

Üdv. 

Bobi

Elismerem, biztosan vannak meglepetések kazettásban is.

 

Annakidején egy kis "balkanyart" tettem a kazettás Deckek felé amikor lehetett kapni Akai HX-2-őt a Keravillban. Nem tudom mi vitt erre, talán az, hogy kényelmesebb volt, mint az orsós magnóra szalagot fűzögetni, és főleg ha lejárt a szalag akkor egy mozdulattal lehetett megfordítani és újra szólt.

Talán ez inspirálta a Japánokat az Oda-Vissza játszó orsós magnók elkészítésére és gyártására is.

 

Majd a kazettás után visszatért az orsós, és egy alkalommal meghallgattam újra a kazettást, a nem sokkal előtte kapott HX-1 -est.

 

Meglepően jól szólt.

 

Persze, mint "pillanatnyi élmény" mert ha teszetelésbe fogna az ember akkor jönnek elő a részletek.

 

Kalmopirin

Szerintem a Sharp soha nem volt valami nagy szám hifi vonalon. A hordozható rádiói és magnói valahogy jobban eltalált gépek. Ez a végfok is inkább csak egy hatásvadász stk rettenet valami. Van több hasonló stílusú végfokjuk, egyszer találkoztam eggyel de annak bordázott volt az előlapja. Külsőt belsőt tekintve csalódás az egész gép. Sok más márkánál szerintem a kevesebb több.

A Sharp "szólásban" élményem jutott eszembe erről még a 90-es évek elejéről.

 

Ugyanis volt egy kolléganőm aki vett egy akkoriban divatos Sharp kétkazettás Deck-et ami csak természetes hogy automata szintszabályzóval és gyorsmásolóval is rendelkezett. És műszer nem is volt rajta.

Akkor nekem egy Akai HX-2 Deckem volt és sikerült jófajta BASF Chrome dioxidos kazettákat venni az egyik valutaboltban.

Ezekkel magnóztam akkoriban, miközben a kollégák közt beszédtéma volt a Hi-Fi és a Hi-Fi erősítők építése.

A már említett kolléganő, az Ildikó is hallgatta ezeket mert ugyanott dolgozott velünk.

Már nem is tudom, hogy mi hozta elő, de egyszercsak az Ildikó nagyon határozottan kijelentette hogy az ő kétkazettás  SHARP Deckje is van olyan jó, bár olcsóbb volt, mint az Akai de "szólásban" nincs különbség a kettő között.

Ráhagytam, nem vitáztam. Bár elég lett volna csak azt feltárni neki, hogy:

Az Akai HX-2-őt még sosem hallottad, honnét tudod, hogy nincs különbség a SHARP és közte?

 

Kalmopirin

Sharp


hifi


"Old HIFI"
1950-1959
Hifi
Ismeretlen évjárat
Pioneer HiFi
Találat: 3