ITES AUTÓ PRAHA PORSCHE,SHADOW


14D8E830-43BD-478C-B742-9BDE339A83D9.jpeg

Vannak dolgok melyeket pótolni szeretne az ember amiket elveszített,blog sorozatom harmadik része. Ites Autopraha

Szerintem sok 40 év feletti férfinak volt ilyen autópályája gyerekkorában.

Budapest XVII.kerületben nőttem fel 1980 után,előtte a XV.kerületben.

A Pesti úton a 10 emeletes panelházak tövében volt egy Papír írószer bolt.

Ahol rengeteg játékot is árultak. Azt hiszem az én Ites Porsche pályám is innen volt. Amiben két darab Porsche 917-es volt. Kék és piros színben.Aki technikaibb volt annak volt hozzá Piko FZ1-es  trafója. Emlékeim szerint Perion lapos elemmel használtam.

Volt egy gyerekkori haver aki azóta egy nagy világ vállalat fejlesztő mérnöke lett. Szóval nála nyomtuk sokat órákon át. Neki volt Piko PZ1 trafója. Nem kellett leszaladni kb  óránként elemért a közértbe. Csak a villanymotorok melegedtek fel,pontosan olyan forrók lettek,hogy nem lehetet megfogni. Ekkor fújtuk vagy beraktuk a mélyhűtőbe lehűlni.Mikor jéghideg volt a motor sokkal jobban mentek az autók. Ezt a jegelési technikát mikor  Tamiya T-001ben versenyeztem akkor is használtam.

Hatalmas pályákat lehetett építeni belőlük. A gyerekszobámban nem is tudtam megépíteni. Az ebédlő volt a legjobb helyszín.De ennek volt hátulütője is.Sok pálya elem a szettemből eltört. Mivel sokszor a jó édesapám rálépet egy-

egy elemre. A pályám sorsát homály fedi. Így újra birtoklás kipipálva.

De nem csak a Porsche pályát vettem meg hanem a Shadow pályát is. Most pedig egy dobozos Piko FZ1-es boldog tulajdonosa is lettem. Van dobozos Porsche 917-esem. A gumikat megette az idő vasfoga. De ezt ma is be lehet szerezni,vannak akik gyártják, matricákat pedig lehet nyomtatni.

Az Ites játékgyár ma is gyárt. De sokadik felszámolási eljáráson van túl. Akadozik az alkatrész ellátás.És a weboldalukon nehéz kiigazodni,csak Szlovákul működik.

Rengeteg új infót tudtam meg mostanában az Ites autópályákról.

Például a Porsche 917-es autóból 7  színvariáció volt.Fehér,piros,sárga,világos kék ezeket szerintem mindenki ismerte. Volt még sötét kék,zöld és lila színben is. A lila még a gyártó országában is nagyon ritka. Ha valaki szeretne venni belőle számítson egy 150 eurós ára minimum. Volt Ford GT,Porsche 911,Renault ez nem a teljes lista.

Szóval aki teheti és kedvet kapott ehhez az szerezzen be egy pályát gyorsan.

ITES


AUTÓ


AGFA AUTOSET
1970-1979
Autó , régi
Ismeretlen évjárat
Autó matrica
Találat: 3
Autó porszívó
Találat: 2
Auto-Extra
Találat: 2
Autóklub emblémák
Akkor és Most
Autós szelet
Találat: 2
Autósélet
Találat: 2