BRG magnó gyűjtemény 2008-ban.


Forrás: 
Saját Csányi Tibor gyűjteménye
BRG magnó gyűjtemény 2008-ban.

A készülékek 98%a működik. Kisebb javítások azért voltak.Igyekeztem
olyan készülékeket venni,amik jobb állapotban voltak.Alapos
tisztítást végeztem rajtuk a javítás után,hogy kinézzenek valahogy.

Gratulálok kedves Tibor szép kis gyűjtemény! Talán így egyben, együtt ezek a kis készülékek többet érnek mint újkorukban.

Lazarbibi képe

Nagyon szépek így együtt, jó időben vásároltad össze őket. Mostanra már nagyon felkúszott az áruk sajna.

csanyi.tibor képe

Én akkor még a Vatrán vettem őket. Engem is becsaptak, mert volt olyan

is ami nagyon koszos volt de szép volt a belseje kis javítással működésre

lehetett bírni. Voltak amik drágák voltak PL. 15,000.-ft kértek de újszerű

állapotban vannak. Inkább azt tartom szemtelenségnek, hogy a lomizott

ócska ronda készülékeket el akarják adni drága pénzért. Én is találtam már

olyan készüléket amit a szomszéd kidobott és újszerű állapotban volt.

Tudom,hogy rutli az ilyet megvenni. Békéscsabán volt egy ilyen eladó aki

még az oldaláról is letiltott, mert meg mertem írni neki,hogy sokat kér érte.

 

veroka képe

Itt a retronómon is elmélkedtünk erről a jelenségről.

Egyszer én is vettem egy MK25a-t nosztalgiából, mert gyerekkoromban olyanunk volt... hát nagy csalódás volt a számomra! Frekvenciaátvitele és torzítása egy szénmikrofonos telefonéhoz volt fogható. :)

csanyi.tibor képe

Nem hifinek készűlt hanem azért, hogy a kisebb fizetésű emberek is hozzá tudjanak jutni. Az MK-23 as 3100.- ft volt. Nem tudták az emberek megvenni. Én is csak így tudták megvenni a szüleim nekem.

János123 képe

Akkoriban , ezek nagyon is jók voltak.

NGA képe

Még Csabai Dániel a Magnósok évkönyvében is azt mondta, hogy ezek hangrögzítésre teljesen alkalmatlanok voltak. Bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy ezek akkor jók voltak, max beszédfelvételre lehetett használni, esetleg nyelvtanulásra.

 

 

https://www.facebook.com/magyar.retro

János123 képe

Ezeknek akkoriban örült az ember!!! Retroba nekem a legjobb cuccaim ( is ) vannak, meg amik még tetszettek. De ma sem azokat hallgatom , hanem csak vannak , szépen dísznek.

János123 képe

Annak idején , nem tudtuk ki az a Csabai Dániel. Mi csak hallottuk , hogy jó valami , vagy nem. Nekünk fülünk volt.

NGA képe

1971-től volt Magnósok évkönyve. Minden könyvtárban volt példány belőle, és akkoriban a könyvek ára sem az egeket ostromolta. Még miaelött magnóm lett, már olvasgattam, és utánna is minden évben legalább 2-3x kihoztam a könyvtárból, mint a Liener autótipusokat.

 

Én 1973-tól magnózom, és botfüled lehetett annak, aki ezeket jónak hallotta.
Maguk a készülékek technikai katasztrófák voltak. Emlékszem, mikor sor került arra, hogy saját magnóm legyen, könyörögtem, hogy bármit vehetnek, csak BRG mk25-öt ne. Aki ismerősömnek volt, az többet vitte szervízbe, mint hallgatta. De hallgatni sem lehetett, mert nyávogott, mint a bagzómacska. Az első számaim között volt Afric Simone Ramaya c. száma, na azt annyira megnyújtotta a barátom BRG-je, hogy ki kellett vágni a kazetta ezen részét. Végül már csak úgy ment neki a magnó, hogy valami csipesszel rögzitette a lejátszás gombot, és egy gyufaszállal a kaziajtót a megfelelő állásban.

Komolyan égés volt ezzel végigmenni akkor az utcán. Nekem egy Unitra MK 122 volt, ami egy picivel volt jobb ennél, de az is felért egy büntetéssel. Kb 1,5 évet bírt ki. Az unokatesóm egy Sanyo-t kapott 1975-ben, na az magnó volt. Pillanatálj, számláló, külön nyitotta a kaziajtót, és külön dobta ki a kazit. Baromira menő volt, a balcsiparton csak úgy üvöltött belőle az akkori menő zene :-) Még mindig megvan, csak ki kellett cserélni benne a szijat.

Bármennyire is magyar termék volt a BRG, és dicsérni kellene, de ezek vacakok voltak akkoriban. Még az Orion toronyba sem voltak képesek normális mechanikát készíteni. Egyre voltak ezek jók, diktafonnak, telefonos üzenetrögzítőnek, vagy nyelvtanuláshoz.

János123 képe

Nekem nem volt volt BRG-m . De nem nem szokásom lefikázni mások gyűjteményét !!Nekünk sosem kellett segédeszköz , meg útmútató ( Magnósok évkönyve ) Az annak kell akinek nics füle!!! Nekik el kell mondani mi a jó, és mi nem.

NGA képe

Te valamit félreértesz, de rendesen. SENKI NEM FIKÁZTA LE A GYŰJTEMÉNYT. A gyűjtemény impozáns, és szemet gyönyörködtető. De attól a BRG magnók mind szarok voltak. Egytől egyig. Te még valamit rendesen félreértesz. Nem azért kellett olvasgatni a MÉ-t, mert rossz volt a fülünk. Maga a könyv elenyésző kis része foglalkozott a magnókkal. Az érdekesebb rész a többi volt. Mikor a hangfelvételt, a tuchel csatlakozókat, a távvezérlést, a kivezérlést és hasonlókat elmagyarázta. És ki az a nekünk? Te és ki? Mert nekünk a bibliánk volt a 70-es években a hangfelvétel gyakorlata, a házi stúdió, a MÉ és a többi műszaki könyv. Ez nem a hallást fejlesztette, és nem azt mondta el, hogy mit halljak, hanem bevezetett a mágneses hangrogzités titkaiba. Pl hogy vágjuk meg a felvételt, hogy vegyünk fel egy koncertet magunknak, mi az a kondenzátor és dinamikus mikrofon, mi az hogy 8 ohmos hangfal stb. Csabai max tanácsot adott, mit érdemes venni. De te ezt az egészet nem érted.

János123 képe

János123 képe

Igazad van. Bocsánat. A Hifi magazinnal kevertem, de azt sem olcastam,  fülelétem.

Kékedi Levente képe

:) A HFM-et nem is kell komolyan venni, főleg a SZEÁNSZ-os "szentírásait", igen csak félreviszik a gyanútlan olvasók fülét. :) Persze van rengeteg érdemleges információ is a HFM-ben, csak ki kell tudni szűrni azokat.

 

A BRG-k egyébként tényleg nem voltak jó magnók, bármennyire tisztelem én is a magyar szórakoztatóelektronikai ipart. Amennyit én láttam közelebbről belőlük, egyik se nyűgözött le. Belül borzasztó csúnya szerelés, tele primitív és rossz elektronikai megoldásokkal, és maga a hangi tulajdonságaik is igeny alacsonyak. Valóban úgy van, ahogy NGA mondja, mindenre jók, csak zenehallgatásra nem. :)

 

Ha jól emlékszem még, egy MK 29-es volt az, amivel az alsós osztályfőnökünk felvette a 2. osztályos olvasás próbáinkat. Kétszer is elromlott az a magnó, mindkétszer apámnál kötött ki javításra. Szóval nem volt egy túl megbízható jószág az sem. :)

lunatic69 képe

Kedves Mindenki aki a HFM-et leszóljátok!Szeretnék néhány félreértést eloszlatni.A HFM szerzői mindenhol pl. a szeánszban is delaráltan szubjektív véleményt írtak ezt többször jelezték is hogy ez az ő véleményük nem "szentírás" bárki vitatkozhat az értékítéletükkel vállalják a szubjektívitást,leírták mit miért gondolnak valamiről.Szerény személyem annó a HFM-ből tudott meg sokmindent a zenecucokról,tetszett az írások stílusa,hangvétele

Az otthoni zenehallgatáshoz,ha úgy vesszük a"hifizéshez"rengeteg hasznos dolgot megtudam belőle.Nem vagyok szakértő,nem érdekel ilyen mélységben,elsősorban a zenét szeretem.

Kékedi Levente képe

:) Na igen. Csak ezzel az a baj, hogy elfelejtették felhívni arra is az olvasók figyelmét, hogy ne a szeánszaikat vegyék figyelembe készülék vásárlásnál, hanem a megmért tulajdonságokat. Mivel ezt elfelejtették, így olyan világot élünk, amelyben az emberek többsége szerint: "minden olyan készülék jó, aminek a hangja tetszik nekem". Ez pedig így természetesen nem igaz, és pont emiatt rengeteg vita van még most is. Ezért kellett volna a mérések fontosságára jobban felhívni a figyelmet. A többivel valóban nincs semmi probléma, mint ahogy írtam is. Sok a használható infó, csak szelektálni kell.

csanyi.tibor képe

Tisztelt Mindnenki !    Én csak azért foglalkozok ennyit a BRG magnókkal

mert ezeken nőttem fel és ezeket javítgattam. Nekem másra nem volt pénzünk. Már a 80-as években kezdtem el komolyabb hifi készülékekkel foglalkozni.

koleszterin7 képe

koleszterin69

Kedves Tibor ne törődj a zsörtölődőkkel, ez a hely és közösség pont ezért létezik hogy mint az álltalad létrehozott BRG magnetofon gyüjtemény számunkra is örömet okozzon.Kedves emlékek fűződnek ezekhez a régi magnókhoz.Azt minden inteligens kortársunk gondolja és tudja hogy nem ezen halgatsz napi szinten zenét.Aki nem élte meg a 70-es 80as éveket ezeket használva nem is érti milyen szálak és emlékek fűződnek ezekhez a szerkezetekhez.Nekem személy szerint MK27esem volt és van amit annó csak részletre tudtak a szüleim megvásárolni.De ha felidézem a házibulikat ahol valami régi rádión kierősítve "recsegtettük",Vittem mindenhova még működött, mivel nekem ez volt.Az üzletekben is csak pár tipus volt és egy két unitra a választék.Nem volt hatalmas műszaki vívmány és esztétikailag kimondottan ronda,de a vasfüggönyön innen konkurencia hiányában teljesen megfelelt .Ma nekem is csak emlékként pihen a polcon alatta a TEAC 3300 és a Taya lp társaságában jól megfér.Nem lettünk botfülübbek és igénytelenebbek ezen a téren,azért mert Csabai könyveket olvastunk,viszont az értékrendünk szerintem teljesen más a fiatalabb korosztályhoz képest.Úgyhogy kedves Tibor várjuk továbbra is a frissülő és újabb darabok bemutatását és nosztalgiázgatunk .

Köszönöm kortársaim nevében is.

csanyi.tibor képe

Önnek is köszönöm a megértő hozzászólását, egyelőre ennyi van. Ha lesz

akkor frísíteni fogom.

Mégegyszer köszönöm. Csányi Tibor BRG gyűjtő

János123 képe

BRG magnók. Kedves Csányi Tibor. Gyönyörű a gyűjteménye. És köszönöm , hogy feltette a szép készülékeket. Gratulálok hozzá, és ha lesz még kérem tegye fel , ossza meg sokonkal , örömünkre. Köszönettel. J

csanyi.tibor képe

Köszönöm a kedves hozzászólásokat, szerintem a gyűjtés a lényeg. Ezeken

nöttem fel. és mi is csak részletre tudtuk megvenni az MK-25 magnót.

A 70-es években nem annyi volt a fizetés mind ma.

lunatic69 képe

Kedves Csányi Tibor! Újfent kifejezném megbecsülésemet ezen csodálatos gyűjtemény léterehozásáért!Lelkesedés és kitartás nélkül nem jöhetett volna létre. Remekül reprezentálja a mai kor számára kis hazai iparunk korabeli sokszínűségét, több olyan készüléket is látok itt amit annó nem láttam.Feltételezem a különböző színvariánsok különböző időszakból származnak és így együtt remekül mutatnak.Ilyen lelkiismeretes gyűjtők nélkül kevés  maradna az utókorra azokból a hétköznapi tárgyakból amik emlékeket ébreszthetnek bennünk.Gratulálok és sok sikert a folytatáshoz!

János123 képe

És az a fehér MK21-es , különösen szép . Köszönjük a képeket.

Kedves Tibor!

Fantasztikus a gyüjtemény!

Nekem Mk 21-esem volt,"rongyá" hallgattuk szó szerint.

 

Üdv:Revox

csanyi.tibor képe

Csányi Tibor Nagy örömmel tölt el a gyűjteményem minden darabja, folyamatosan tisztogatom és szerelgetem őket.

Kedves Tibor!

Gratula a gyűjteményhez! Gondolom azóta bővült! Nekem is volt egy M11. Akkor ez volt a csúcs! Sokáig nyúztam. Viszont még létezik nekem a BRG adat magnója!

Üdv

László

csanyi.tibor képe

Van feltéve fekete sima mk-25 és 25a, tojás szinü mk-25amik jabbak.

Köszönöm az elismerő szavakat, folyamatosan lesem az elekronikus piactereket.

Láttam egy 2 magnós, keverős BRG diszkófelszerelést. Teljesen gyárinak tűnt, majdnem meg is vettem. Szerintem pár darab létezhetett belőle. Lefotóztam. Ha érdekel a kép, majd megkeresem. mosfilm@freemail.hu Tel: 06-30-282-53-70

Tiszteletem!

 

Érdeklődnék, hogy ez a Dk 93-as típusjelzésű magnó a BRG terméke volt?

A hátlapon a BRG  R&D betűket vélem felfedezni. Sehol nem találok infót erről a típusszámú készülékről.

 

https://drive.google.com/open?id=0B-kMJi8Y2igOMUNveWNPTk1mVU0

https://drive.google.com/open?id=0B-kMJi8Y2igONFBDZWYycnFlTHM

 

Üdvözlettel:

Tibor

 

csanyi.tibor képe

Csak exportra ment néhány darab.

 

Köszönöm! Esetleg valamilyen adat, prospektus vagy leírás létezik róla?

Egy kollégám a BRG-ben dolgozott valamikor, de tizedannyi magnója sincs mint a képen. Talán mostmár bánja is, hogy nincs.

Kalmopirin

BRG


BRG C-90 kazetta
Találat: 3
BRG Cb-rádió
Találat: 2
BRG diktafon
1960-1969
BRG gyűjtemény
Találat: 2
BRG kazetták
1970-1979
BRG MK-21 fehér
Találat: 2
BRG MK-23 kék
Találat: 2
BRG MK-23 piros
Találat: 7
BRG MK-25 kék
Találat: 2
BRG MK-25A
Találat: 3
BRG MK-27
1970-1979
BRG MK-27 fekete
Találat: 2
BRG MK-43
Találat: 2
BRG MK25
1970-1979
magnó


Amerikai magnószalag
Ismeretlen évjárat
Magnókazetták
Találat: 2