Benzingyufa


Forrás: 
Saját
Benzingyufa

A cím nem vicc!
Ez a szabadalmazott gyujtó nyilván a későbbi öngyujtó elődje. A kis tartályba benzint kell tölteni, a "gyufa" ebbe nyúlik bele. A végén egy kis kosárkaszerű kiképzésben valami speciális vatta van. A test külső oldalán látható vájatba egy hosszú, hasáb alakú tűzkövet kellett betenni (ilyennel én már nem találkoztam), és utána a kis pálcát végighúzni rajta, mint a gyufát. Én a trafikban kapható kis tűzkővel használtam, működik!
A mérete kicsit kisebb, mint egy gyufásdoboz.

Nagyon szép, ritka darab! Még azt is el tudom képzelni,hogy
1910-es évek.
Önnek is rendkivüli a gyűjteménye ! Gratulálok!
- Édesanyám szivott Tervet, apám meg Munkást.Most, hogy
itt irta, tényleg kizárólag csak a saját márkájukat szivták.
Eddig nem is tűnt fel.
Jóval később én is kipróbáltam a Tervet.Előkerült egy
szekrény belsejéből.Talán nem volt olyan erős, és "száraz"
érzetet keltett.Nem is tudom pontosan az izét leirni.

És most hadd kérdezzek Öntől valamit, amit hallottam!
Az öngyújtót az I.világháború után találták volna ki, mert rengeteg volt a hadirokkant, a háborúban megcsonkult katona.
Sokan fél karral jöttek haza. Szóval, hogy ők is rá tudjanak
gyújtani egyedűl, egy kézzel.Nekik lett volna készitve az
öngyújtó. Igaz lenne?
Ha nem igaz, akkor is nagyon szép a történet.Akár még igaz is lehet.

Kedves Köbüki!

Először is köszönöm az elismerő szavakat!

Sajnos az öngyújtó feltalálásának mikéntjére nem tudok válaszolni, viszont egyetértek azzal, hogy a leírt történet hihető is, meg szép is.

bfonok

Kár, hogy nem lehet már ezeket megtudni.Számomra nagyon
izgalmas dolgok lennének,mint pl. ki találta fel, vagy melyik cég hozta ki a csapágyat.Vagy ki találta ki a bicikliláncot.Nagyon sokáig nem értettem, hogy a velocipédnek miért van akkora hatalmas első kereke?
Aztán egy TV műsorból tudtam meg; mert akkor még nem volt
biciklilánc. Wigner Jenő szerint csak néhány találmány
vitte előre az emberiséget.Én az előbbi kettőt idesorolnám.
És milyen érdekes a kerékgumi története is.

Ilyen egy érdeklődő ember!

Véleményem szerint sok ilyen kérdésre van válasz valahol, de az is lehet, hogy téves. Mi magyarok pl. egyértelműen Irinyit tartjuk a gyufa feltalálójának, más népek viszont mást. Egyszer, nagyon régen olvastam egy könyvet, amiben csak magyar feltalálók és találmányaik voltak ismertetve. Ha meg tudnám szerezni, ma is megvenném. Sajnos a címére már nem emlékszem :-((

Viszont az Internet ilyen kérdések válaszának megkeresésére is nagyon jó, csak idő kell hozzá, nomeg némi kritika érzék is!

bfonok

Csuby képe

Az első világháborúban, az álló frontokon unatkozó katonák sok emléktárgyat készítettek pl.a könnyen megmunkálható réz töltényhüvelyből.
Én láttam töltényhüvelyből készült öngyújtót is.
Persze ez készülhetett a háború után is.

Érdekes a cím.Ha ez itt így van irva,biztos hogy ez így is van! De érdekes,hogy a benzingyufának én más változatát ismerem, legálábbis más kivitelben.Valamikor a háború alatt,vagy után láttam:egy deszkalapra fel volt erősítve két rugó,függőlegesen egymástól pár mm-re. Ennek tartozéka volt egy ceruzához hasonló csődarab,amelynek a végén valami rongyféleség volt.Ezt állandóan -ugyancsak a deszkán- egy kisüvegbe tartották,amelyben benzin volt öntve.Ha meg akarták gyújtani,a csővecskét végighúzták a két rugón,és már kész is volt a tűz.Ennyire emlékszem. Többre nem.Azt,hogy a csövecskét a rugókon végighúzva mitől keletkezett szikra,és mitől lobbant fel a láng,nem tudom.És azt se tudom biztosan,hogy tényleg benzingyufának hívták-e? Mert mintha villanygyufa is rémlene.Nem tudom.Talán olvassa valaki,aki ki tudja egészíteni.
Ü:lgp

A "benzingyufa" nevet én találtam ki; a szabadalmazás nem az elnevezésre értendő, hanem hogy a testbe bele van préselve a "PATENT M" szöveg és egy embléma. Ez egyben azt is kizárja, hogy fronton unatkozó katona készítette volna: ezt eszerint sorozatban gyártották.
Öngyujtónak szerintem nem lehet nevezni, mert nem mechanikus megoldással gyullad meg, hanem kézi erővel.

bfonok

Csuby csak azt mondta,hogy ő látott már katonák által készített öngyújtót,ami töltényhüvelyből készült.Ennek halvány látszata sincs,hogy ezeket a legfelső sorokban említett "benzingyufával" össze szándékozná mosni.Ez véleményem szerint teljesen két dolog.
lgp

Csuby képe

Talán ki tudom egészíteni.

Lehet, hogy házi barkácsolás volt. A legelső ezermester újságban (1957 jan.) megvan az elkészítésének a leírása.

Itt:

http://www.retronom.hu/node/20476

 

Laki Géza képe

Köszi a kiegészítést. Talán még az a szerencsém,hogy "akkor"amikor ezt én láttam - és ahogy ezt fentebb leirtam- még nem olvashattam az 57-ben megjelent Ezermestert.

lgp.

Most is gyártanak ilyen típusú gyújtókat.Mondjuk itthon nem tudom merre lehet kapni, de ha az e-bay keresőjébe beírjátok, hogy "MATCH BOX LIGHTER" akkor kiad egy csomó terméket.

vg62 képe

Ez a neve,örökgyufa.De ez nem igaz,mert a magnéziumcsíkot koptatja a szikráztatás.400 gyújtást bír ki kb.Itt az új változat.

 

DSCI0001.JPG