Ajánló

Olympia írógép


Forrás: 
Kővári - Zombori: Gépírók kézikönyve 1957
Olympia írógép
NofreT képe

Csodálatos szerkentyű az írógép :)
Órások, vagy műszerészek fejlesztették inkább?

Írógépműszerészek javították. Én úgy tudom, hogy anno ez egy külön szakma volt.!!

Csuby képe

Igen külön szakma volt.
Kádár János elvtárs eredeti szakmája volt.

NofreT képe

Rosszul tettem fel a kérdést, az első írógépet milyen műszerész készítette: órás ?

leguan képe

Az 1880-as években lényegében egymással párhuzamosan több európai és amerikai cég kezdett sorozatgyártásban írógépet készíteni (Courier, Halda, Universal, Hall, Hernington, Columbia, Remington stb.). Ezt megelőzően számtalan egyedi, kísérleti készülék született nyomdászok, műszerészek, "ezermesterek" kezéből. Szinte a gép működéséhez szükséges sokféle megoldás mindegyikét más-más feltaláló dolgozta ki.
Tehát nem lehet egy személyhez kötni.

http://www.typewritermuseum.org/

NofreT képe

köszönöm a linket!
Nofre

"Ezt megelőzően számtalan egyedi, kísérleti készülék született nyomdászok, műszerészek, "ezermesterek" kezéből. Szinte a gép működéséhez szükséges sokféle megoldás mindegyikét más-más feltaláló dolgozta ki".Olvasható leguan hozzászólásában,amivel teljesen egyet lehet érteni.Az a hozzászólás viszont miszerint ezeket ÍRÓGÉP MŰSZERÉSZEK javították volna, nem helytálló.Egyszerűen azért,mert AKKOR ilyen szakma nem volt.De nem létezett Varrógép műszerész sem,sőt régen még Rádió műszerész sem létezett.Akkor mi volt? Volt:MŰSZERÉSZ vagy MECHANIKUS.Ezek a MESTEREK javították a Varrógépet,az Írógépet,a Kerékpárt,az akkori Motorkerékpárokat,és falun a Permetezőgépet.A Rádiókat a Villanyszerelők javították,sőt hihetetlen de a Tv-k megjelenésekor még TV.műszerészek sem léteztek.
Ahogy az említett "műszaki cikkek"elterjedése nőtt,úgy szakosodtak külön-külön a szakmák.Így lettek már a különálló szakmák,mint:Varrógépműszerész,Írógépműszerész, Erősáramú műszerészek,és a Rádió-tv.műszerészek.Lényegében az idő kényszerítette ki a megfelelően képzett szakembereket.
Ü:lgp

NofreT képe

úgy látom, hogy az első szó határozza meg, hogy mit gyűjtenek alá kapcsolódó anyagként, mert először az olimpiás téma van, alatta az írógép.
De hogy kerül közé a hajnyírógép? mert gép?

Azért, mert hajny"írógép"! :)

:)
látod, ezt nem vettem észre :)

érdekes a szóalak-felismerő, fűnyírógép még nincs feltöltve? .)

Urbán József képe

Íme egy eredeti darab (cirill betűs változatban):

http://www.retronom.hu/node/30230

csepregi attila képe

nekem is van cak egy kicsit újabb működik       elég bonyolult a technika de jó