Centrum Újpesti Áruház


Forrás: 
Saját Csányi Tibor gyűjteménye
Centrum Újpesti Áruház

Amikor beléptem az Újpesti áruházba dolgozni 1976 őszén meg lehetett

vásárolni MK-25a magnót. Sőt még én is adtam el néhány darabot 1980-ft ért. Az MK-25-ös magnó volt életem első magnója, azért is füződik az emlékem hozzá. De nagy örömömre még sikerült üzletben árulnom az mk-25 magnókból. Rég volt de igaz volt. Ezért ez a szeretet az MK-25 magnók iránt.

NGA képe

Kedves Csányi Tibor!

Fantasztikusak a fotók, nagy örömmel néztem végig. Sajnos amikor én voltam műszaki eladó, akkor nem fotóztunk. Ha van még fotó, nagy örömmel látnám. Sajnos ez már soha nem fog visszajönni, most csak a házmimozi meg a plazmatv a kinálat, a többi meg bóvli. Ritka szép kor volt.

Emlékszem, akkoriban azért a vásárlás is más volt egy ilyen műszaki boltban. Akkor az eladó még ismerte is a készülékeket, végigpróbált rajtuk minden funkciót és ha valami nem stimmelt, máris hozott egy másik bontatlan készüléket a raktárból. Nemrég vettem a T...ban egy Samsung LCD tévét. A megvétel előtti "próba" annyiból állt, hogy az eladó csaj fölbontotta a dobozt amibe mindketten belenéztünk, hogy benne van a tv, aztán már írta is pecsételte a papírokat a leányzó. Szerintem 1976 - ban egy ilyen eset után már kérték volna a panaszkönyvet. És ami a legszomorúbb, hogy mi vásárlók ehez már teljesen hozzászoktunk! Úgy hogy ezentúl már nincs is miről sopánkodnunk. 

oldtimer képe

Engem 1998-ban ért egy hasonló meglepetés, amikor egy 30000 forintos PHILIPS monitort akartam volna venni az Euro P.ban.

Bementünk és kiválasztottuk, levettük a dobozt és vittük a pulthoz.

Egy sor Monitor be volt dugva és működött. Mondom az "eladónak látszó" emberkének: Szeretnénk kipróbálni. Azt mondja: Nem lehet, nem tudjuk Mondom: Miért nem? Csak rádugjuk a működő PC-k egyikére valamelyik Monitor helyett. A válasz: Azért van a 3 nap próbaidő, hogy ha visszahozzák, hogy nem jó, kicseréljük

Mondom: Éppen, hogy azért szeretnénk kipróbálni, mert nem szeretném visszahozni ha nem jó. Messziről jöttünk!

A válasz: Sajnos nem tudunk próbálni. Mondom: Akkor visszategyük? "Szó bentragadt, hang fennakadt"

Visszatettük! Ugyanis észrevettem, hogy egy másik típust hoztunk el, ami 5000-rel drágább volt és annyi pénz nem volt nálam.

 

Így kénytelenek voltunk a "nyomásra" engedni.

Csoda, ha azóta is kerülöm az ilyen helyzeteket?

 

üdv.: oldtimer

Érdekes olvasni NGA 2009-es hozzászólását "most csak a házmimozi meg a plazmatv a kinálat". Így 2024-ben a plazma már bőven nyugdíjba ment, az 5.1 cuccok helyét pedig a soundbarok vették át. Az eredeti képre utaló "szép kor volt" kijelentéssel viszont még ma is egyet lehet érteni. Ezekkel a "vitrinfiókos" zártszelvényes egykaptafás pultokkal abszolút megvan a szoci feeling. Gyerekként kb esélytelen a polcon levő gépekhez közelebb kerülni, a vásárlás pedig eleve kizárt volt.  Azért az durva hogy ezen a képen lassan komolyabb kínálat van rádiókból mint ma egy átlag műszaki áruházban.

oldtimer képe

Minden korban volt valami amiért az ember szeretett nézelődni az efféle pultoknál.

Amikor ált. iskolás koromban magnórádióm volt, akkor azért nézelődtem, hogy milyen újabb (esetleg jobb) készülékek vannak.

Amikor szakiskolába jártam, akkor azért nézelődtem, hogy valamilyen „komolyabb” sztereó magnót vegyek.

Aztán jött a „VHS korszak” akkor meg azt nézegettem, hogy milyen képmagnót lehetne venni. És itt az Újpesti Áruházban vettem az első képmagnóm is 39900 forintért.

 

Mindenképp jobb volt ez a rendszer, mint a mai „fogd és vidd”, mert ha az ember megnézi mielőtt megveszi, és kipróbálja, akkor dönteni tud, és nem hamarkodja el a vételt. És utólag se mondja: Nem kellett volna megvenni.

 

üdv.: oldtimer