Milyen lehetett a gigei zsinagóga?


gige1.jpg

Milyen lehetett a gigei zsinagóga? Tud valaki segíteni?

Ilyen lehetett a gigei zsinagóga?

1920-ig községünk központjában 
zsinagóga állt, vajon milyen lehetett?
Milyen szerepe volt Gigének a környék 
zsidóságában?

Gige községben 1920-ig zsinagóga állt a falu geometriai közepén, aztán elbontották és malom, községháza lett belőle. Teljesen elfelejtjük, vagy lehetőségeinkhez mérten visszahozzuk multunk egy alig ismert szeletét?

Sokáig nem sikerült megtudnom semmit a gigei zsidóságról,pedig szülőfalum településtörténetének fontos nem elfelejtendő része lehet, kell, hogy legyen. Most a napokban sikerült néhány információhoz jutnom a Zsidó lexikon és Kovács Tamás, Zsidóság somogy megyében 1686-1938, című dolgozatából, ami kiegészítette addigi tudásomat, amelyet jórészt édesapám elbeszéléséből, valamint saját tapasztalataimból merítettem. A legfontosabbakat most összefoglalom, azért is,hogy közkincsé válhasson , másrészt szeretnék egy képes ábrázoláshoz jutni a falu volt zsinagógájáról, ami biztosan fellelhető valahol, ha éppen rejtőzködik is! Ezt a község holapján szeretném elhelyezni a rövid történet mellett.

A rövid kronológia pedig az alábbi:
1778-ban már sachter volt a községben.
A szabadságharcban Fürst Lipót aki 1848 őszén vonult be a századosi rangig emelkedett. Később Nagybajomban telepedett le.
Gigében 1886-ig zsidó rabbinátusi kerületi központ volt, ezt követően ez Nagyatádra került, vélhetően ekkor csökkent a gigei zsidóság jelentősége, vitalitása.
A zsinagógát 1920 körül lebontották és községházát, valamint malmot építettek belőle, Barakonyi ( korábban Bohenszky) jegyző idejében. A zsinagóga a jelenlegi községháza helyén állt, udvarán, talán korábban a zsinagóga kubaturáján belül sirok rejtőznek. Az utolsó rabbit Bergernek hívták, akivel édesapám még találkozott kisiskolásként. A községben nagykiterjedésű zsidó temető is volt szép sirkövekkel, ezt főleg a 60-as években széthordták, talán a nyomai még fellelhetőek.

Hivatkozás:

http://www.gige.hu/index.php?tid=8&id=14&showme=1

http://www.jmpoint.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=114

http://www.gige.hu/index.php?tid=4

2011. december 24.

Lehet , hogy a kis ( frissen feltöltött ) kép, Ref.iskola bal felső részén látható kis épület volt a zsinagóga? Tehát sokkal kisebb mint gondoltam?? Ki tud erre választ adni, nem tudom, mert 1000 helyen próbálkoztam egy korabeli fotó beszerzésével. De nem és nem! :(