Ötödikesek 1951-ben


Forrás: 
saját
Ötödikesek 1951-ben

Egy óbudai általános iskola V/F osztályának képe.

A gyerekek kb. egyharmada-egyharmada: hajdan tehetős braunhaxler, középosztályi iparos és téglagyári proletár családból.

Az öltözet szociográfiai tanulmány, az első sor közepén mezítláb.

vorosvari02.jpg
NofreT képe

Ez nagyon jó!

 

 

A frizurák is megédemelnének egy elemzést :) Különös tekintettel arra, hogy a fiúknak sosem volt annyira változatos, mint a lányoknak.

 

A mezítlábtól balra a második az, ami engem az általam pacskernak ismert lábbelinek tűnik. A jobbszélső legurigázott zokni is érdekes :) Szegény jól leverte a térdét előtte..

Te is rajta vagy? Nem kötelező válaszolni :)

 

Nofre

NofreT képe

ezt elmagyaráznád? Nem ismertem ezt a kifejezést, bár elvileg sváb is van valahol a felmenőim között.

 

Nofre

leguan képe

Az 1690-es évekbeli betelepüléstől az 1880-as évekig (a filoxéra vészig) az óbudaiak talán legnépesebb rétege szőlőműveléssel foglalkozott. Tavasztól őszig az ültetvényeken  papucsban (tutyiban), feltűrt szárú nadrágban, harisnya nélkül dolgoztak. Ha az idő esős volt, akkor a jó kiscelli agyagtól, ha derült, akkor a napon leégéstől barna volt a lábszáruk. Innen a név, ami ugyan inkább gúnyolódásnak indult, de később már rangot jelentett: a "tősgyökeres" óbudai burgert.

NofreT képe

Köszönöm leguan!

Akkor ez speciálisan a budaiakra vonatkozott, vagy vonatkozhatott. Azt hittem, hogy nemzetiségre utaló név, de nem szükségszerű, mert annakidején sok iparral kapcsolatos "szakszó" német volt.
----
De most megnéztem, mégis elsősorban a német telepesek foglalkoztak itt szőlővel.
http://www.tankonyvtar.hu/tajrendezes/tajtervezes-tajrendezes-080906-34

Nofre

1951-ben