UHER SG 630 LOGIC OMEGA DRIVE


Forrás: 
saját
UHER SG 630 LOGIC  OMEGA DRIVE

Első szériás 1976 decemberi kiadású.4 motor 4 fej negyedsávos fejegység,3 sebesség.Orsó méret 13-tól 26,5 cm-ig.Omega hurkos szalagmozgatás lejátszásnál,nincs benne a megszokott gumigörgő.Tévedések elkerülése végett ez nem UHER találmány.Az 50-s években már alkalmazták stúdió magnókban.Őt szinte minden nap hallgatom,a hiedelmekkel ellentétben nagyon stabil megbízható készülék.

Kép1719.jpg

Gyönyörű, végre látni ilyet is:)

az MP3-k világában élmény a fülnek ilyet halgatni.Sajnos egyre kevesebben vagyunk akik értékelik a szalagos vagy egyáltalán az analóg technikát.

lexipadre képe

Király gép.Nekem egy AKAI üveg fejes volt az álmom,de nem lett sajna.AMPEX szalag?Stúdió célokra használták akkor.Az UHER diktafonokba és riporter magnókba volt nagy menő.

Sajnos, a megbízhatatlanság nem hiedelem (nekem is van, sőt az egyik barátomnak három is) a konstrukciónak nem volt ideje kiforrni! Elsősorban a szalagfeszítés, és a motor szabályzó elektronika szokott meghibásodni, no, meg a tantál kondik átmenni zárlatba... Viszont amikor működik, akkor igen jól tud szólni!

Gaboczának a kiszáradt tényeket tekintve alapvetően igaza van ... és még sincs: elfelejti, hogy 1976 óta több, mint 34 év eltelt. A gyártáskor senki nem gondolta, hogy bizonyos "őrült" emberek 34 év után is ragaszkodnak ezekhez! A motorvezérlés: filléres alkatrészekkel javítható. Tantál kondik: ennyi idő után átmenni zárlatba szerintem bocsánatos bűn. Kicsit nehéz megtalálni a rosszakat, de bizonyos tapasztalat után egész gyorsan megy. Akinek meg nincs tapasztalata, az kicserélheti az összeset, az sem kerül túl sokba.

Az igaz viszont, hogy kényes jószág: csak pontosan beállított mechanikával megy szépen az omega drive. Ilyen az élet, más területein is előfordul, pl. rosszul beállított gyújtással sem megy szépen egy autó...

Cserébe kapjuk viszont a szellemes optovezérelt szalagfeszítést, meg az ebben a kategóriában tudtommal egyedülálló omega szalagtovábbítást, a szép hangzásvilágot, hogy mást ne is említsek.

 

Elég sok, ennél öregebb orsós gépem is van, azoknél mégsem volt ennyi hiba! Németországban volt is egy beceneve ennek a gépnek: Mimóza...

Ennekl ellenére, nagyon szeretem, ahogy a többi valódi(!) Uher gépemet is!

hangszoros képe

hangszoros: Szépeket

Doksit lehet szerezni általad ?

Üdv. A.L.

http://hangszoros.hupont.hu/