Zenemánia


Forrás: 
Saját szobám.
Zenemánia
veroka képe

Ünnepélyesen megemelem a kalapom :)

teslaeltos képe

Gratulálok!

 

Hány bakelit van a polcom???

NGA képe

Egy sem:-) Én csak vinyllemezeket látok :-)

A "tudatlanoknál" bakelit, a "tudósoknál" vinyl, a lényeg: a mély és tiszteletteljes kalapemelés a gyűjtemény láttán. :-)

teslaeltos képe

Látom szúrja a szemeteket a DJ-k által használt kifejezés, de akkor pontosítok Polivinil-klorid.

Acetilénből vízmentes hidrogén-klorid addíciójával keletkezik a vinil-klorid.

A vinil-klorid polimerizációjával pedig a poli(vinil-klorid) keletkezik.

Mostanában ebből az anyagból készítik a "hanglemezeket"

 

De nekem még van eredeti mikrobarázdás eredeti bakelit lemezem....

 

Mad CD vagy DVD lemezek említésénél okoskodni fogok az anyagát illetően!

NGA képe

Félreértesz. Mindössze arról van szó, hogy te is jelentős vintage hifi gyűjteménnyel rendelkezel, és hát gondoltam, hogy azok, akik ilyen körben mozognak azok legalább nem bakeliteznek. Főleg, hogy bakelitből soha nem készült hanglemez.

 

Ideidézem neked a wiki egy igen jó cikkét.

 

A hőre keményedő bakelitből soha nem készítettek hanglemezt, mert a rideg, törékeny bakelitbe nem lehet préselni semmit. Az 1920-as években elterjedt, magas, például 78/perc fordulatszámmal lejátszandó gramofonlemezeket először cinklemezből, keménygumiból és sellakból - ami egy trópusi vidéken élő levéltetű, a Laccifer lacca vöröses színű, sűrűn folyó elgyantásodott váladéka - készítették. A későbbi, elektromos erősítésű lemezjátszók normál, majd mikrobarázdás hanglemezei pedig a hőre lágyuló poli-vinil-klorid és a poli-vinil-acetát kopolimerjéből, acetilcellulóz-polivinilkloridból készültek, aminek a márkaneve Vinyl. Magyarországon a CD hanghordozók megjelenése után kezdték „bakelit”-nek nevezni a régi hanglemezeket a magyar műszaki és zenei szlengben. A téves szóhasználat, a metonímia okozója, hogy a vinyl hanglemezek anyaga is fekete és viszonylag kemény, hasonlóan a telefonkészülékek, fogantyúk anyagaként régen jól ismert bakelithez.

teslaeltos képe

Akkor pontosítok    "LP"

 

csak hogy erről az elnevezésről sokaknak gőzük sincs mit jelent, de nem baj 1988-89 ben a WoM-ból így rendelgettem a lemezeket.

Én 1987körül kezdtem bakelitnek hívni mert mindenki aki lemezről nyomatta így én is átvettem, de volt aki orsós magnóról vagy MC-ről nyomatta.

 

Gábor egy kis érdekesség:

http://www.retronom.hu/node/28180

NGA képe

Jesszusom. Egyszer valahol láttam olyat, ami cd lemezbe véste!

rádiós Gyuszi képe

Gratulálok!

Nagyon szép gyűjtemény!

Az az igazság, hogy 1971-ben kezdtem "zenét" gyűjteni és egy darabig leltározgattam is, de már nincs türelmem hozzá.

Tényleg nem hivalkodásból - és tudom nem is normális dolog- , de kb. 1500 nagylemezt, kb. 600 kislemezt 2-3000 magnókazettát, kb. 2000 videokazettát és mintegy 1000 legális Cd-t őrizgetek. Néha digitalizálok belőlük.

Cserébe sose nyaraltam külföldön...

Apropó, bakelit! Valamit elmondanék. Se a bakelit, se a vinyl nem helyes, bár az utóbbi közelebb áll a valósághoz. A lemez ugyanis, az előttem szóló már mondta, polivinylkloridból készül, azaz PVC. Nem értem mért nem használják így: PVC-lemez. Ez így rövid és egyszerű. Vajon mért nem terjedt el így? Biztos azért, mert - velem egyetemben - a PVC szóról egyből a linóleum és a cső jut eszünkbe... Pedig a lemez is az...

Itt kérem sokminden végtelen :)

Végtelen öröm egy ilyen gyűjtemény.

Végtelen élmény, ugyanis annyi van, hogy hallgatva sosem lehet a végére érni.

Végtelen szórakozás is lehet, mert az ember karosszékben ülve hallgatja és nem tudja abbahagyni....

 

Egyszóval páratlan élmény ez az egész

 

üdv.: oldtimer