Pentacon fényképezőgép - Six TL


Forrás: 
Saját gép
Pentacon fényképezőgép - Six TL

Pentacon Six Roll filmes fényképezőgép

 

Nem éppen habkönnyű darab, ám teljesen fém vázzal.

Prizmával és vakuval felszerelve kicsit meghúzta az ember nyakát.

De megérte! 6x6 cm-es képet exponált a Rollfilmre, amiről igen szép 300x400-as nagyítást lehet készíteni. Vízszintes futású vászonredőnyzárral készült. Ez a gyorsan mozgó tárgyak, pl. személygépkocsi fényképezésénél némi képtorzulást eredményezett.

A 2,8-as fényerejű "alap" objektívje megfelelően világos keresőképet biztosított. Praktikus az objektív rögzítése is amely bajonettzárral van megoldva, ellentétben a Practikák M42x1 -es finommenetével, ami egy 500-as teleobjektív cserét nem tesz éppen kényelmessé.

Kb. 1983-ben vettem, de már előtte gyártották. A kis képen az eredeti felnyitható „betekintős” válatozat /alapkiépítés/ a pentaprizma külön megvásárolható hozzá. /fokozva a komfortot/

 

Saját gép, jelenleg apámnál pihen.

 

Eredeti keresővel
oldtimer képe

2012 február 6.-án még azt írhattam: „jelenleg apámnál pihen”.

Azonban közben fordulat történt 2016 augusztusában visszakerült, hozzám. örökségként. Megörököltem a saját gépem.

 

Még annyit a „témához”, hogy a kis képen „eredetiben” látható, vagyis a nyitókép Pentaprizmája külön megvásárolhatóként került forgalomba. Sok tartozékot lehetett hozzá kapni, még harmonika kihuzatot is. Na erről nem tudom hová lett.

 

üdv.: oldtimer

oldtimer képe

Külön öröm, hogy a „Sok tartozékot lehetett hozzá kapni”

nem váltott ki vitát, amint az elő-elő fordul a mai kétkedő világunkban, amikor némelyek (**) szinte „hobbiszerűen” kétségbe vonnak bármit.

 

** a némelyek nem célzás volt, hanem a határozatlan számuk miatt írtam így

 

üdv.: oldtimer