Onkyo Y-2 "surround stereo" rádió-erősítő


Forrás: 
saját
Onkyo Y-2 "surround stereo" rádió-erősítő

Különleges megoladásokat tartalmazó, egyszerű készülék az Onkyo-tól. Semmi érdemi infót nem találatm róla, így az évjáratot a műszaki-kiviteli megoladások alapján tippeltem. Az biztos, hogy '70-es évek eleje-közepe.

Teljes értékű kvadrofón gép 4 különálló végfokozattal és diszkrét négycsatornás bemenetekkel. A négy csatorna közötti áthallás-csillapítás, vagyis a monó---->kvadró (surround,-) átmenet folyamatosan, a különbségijelek elnyomásával-enegdésével szabályozható. Érdekes, a maga korában is különleges (különlegesen szerencsétlen) megoldás. Az áthallási csillapítás rendkívül rossz: a "surround sound" itt csak különleges plusz szolgáltatás, mintsem érdemi funkció.

 

A "térleképzés" egy árnyékolt, 4db izzóból és prizmából álló, négyzet alakú fényjátékon (SoundField Indicator) ellenőrizhető: a 4db csatornát a négyzet 1-1 negyede, ill. a mögöttes izzólámpa jelzi. A kivezérlés ütemében, a jelszint függvényében villognak a lámpák. Ha mind a négy izzó nagyjából azonos intenzitással villan fel, kb egyenlő a négy csatorna erőssége (sajnos a bal felső izzólámpa ki van égve....)

 

Kellemes hangú készülék: kár, hogy a különleges, de ügyetlen "térhatás-szabályzó" lerontja az élvezeti faktort.

 

 

sfind.jpg
oldtimer képe

Tetszik! Szép a zöld skála, és az ezüst előlap alu forgatógombokkal. Impozáns!

Szerintem jó ízléásre vall

 

 

a formatervezőt illetően.

 

És gratula

 

 

a Gyártónak érte!

 

üdv.: oldtimer