Compack teafajták


Forrás: 
saját
Compack teafajták

 

A Compack tea előtt milyen teák voltak forgalomban az 50-es, 60-as években. Én már nem emlékszek.
Plantatea még ilyen is volt, ezt kimérve árulták a boltokban, ha jól emlékszem.

 

A Compack tea előtt milyen teák voltak forgalomban az 50-es, 60-as években. Én már nem emlékszek.
Plantatea még ilyen is volt, ezt kimérve árulták a boltokban, ha jól emlékszem.

Az ötvenes években is lehetett teát kapni, itt is vannak teásdobozok felrakva a korai hatvanas  évekből. Akkoriban volt divat a rubelért is beszerezhető grúz tea, ami sajnos a rendszerváltozás után ugy eltűnt, mintha sosem létezett volna. Egy nagyon kellemes, könnyű, világos teaféle volt. A plantatea a inséges háborús időkben vált népszerűvé, mivel e teaimport szinte lehetetlenné vált. Platánfa leveléből készült, azért kapta a planta nevet, még a hatvanas években is árulták, nem volt egyébként rossz. A Planta dal is megörökitette az Egy szerelem három éjszakája cimű zeneműben.

 

Ezt a plantateát ha jól emlékszem nem előrecsomagolva, hanem kimérve árulták a közértben.

Elképzelhető, hogy kisebb vegyesboltokban kimérve is volt, én a saját emlékeimből a hatvanas évek végéről ugy emlékszem, barna dundi papirzacskóban árulták kb negyed kilós csomagban. Nem volt egy drága dolog egyébként és amennyire emlékszem nem volt rossz sem.

hanem a szeder leveléből

 

sajnos annyiféle info felkerül a netre ami nincs megalapozva, és tényként ezt leltem itt, márminthogy platánlevélből.

egy gyógynövényes oldalon meg ezt-de több könyveben is ezt olvastam évek során, tehát inkább hitelesnek tartom ezt a bejegyzést:

"

Hamvas szeder (Rubus caesius).

Nyirkosabb erdõkben, ártereken elterjedt szúrós, tüskés cserje. Egyik legrégebben használt gyógynövényünk. Levele sok cserzõanyagot, C-vitamint tartalmaz. Teája hasmenés, nagyon erõs havi vérzés ellen ajánlott. A cukorbetegséget gyógyító teakeverékek egyik alapanyaga. Gyümölcse jó vizelethajtó, izzasztószer. Plantatea néven az oroszteát helyettesítõ ital készül belõle."

 

üdv:jutka