Életmód 1962-ben (kollégium)


eletmodi_1962.jpg

Mesélő kép. Sokat elárul az akkori időszak, ma már spártainak mondható körülményeiről.Itt éppen egy frissen diplomázott fiatal párról szól.

A kollégiumi környezet azt hiszem, hogy tipikusnak mondható, egy vidéki, középiskolai kollégiumot elég jól ismertem.

Emeletes vaságy. Talán rémísztően hat most, de semmi bajunk nem volt vele. Néha dúlt egy kis harc, hogy kié a fent, és kié a lent, de mindkettőnek voltak előnyei és hátrányai. Mint látható, alul jól lehetett szárítani ezt-azt egy felkötött madzagon. (bár ezt általában nem szerették,legalábbis a középiskolás koleszban) .

 

Aki alul lakott, hamar elérte otthonát, könnyedén leülhetett, megemelgethette a fent fekvőt némi lábmunkával, cserébe a képébe potyogott egy kis törmelék, bár a tisztaságra nagy gondot kellett fordítani.

A fenti lakó is tornázhatott, mire felmászott a jóval világosabb lakosztályába, viszont panorámás kilátása volt.

Ágyneműhuzatot vinni kellett, behímzett sorszámmal, a köponti mosoda miatt.  Szép tisztára mosták. (középiskolás kollégiumban)

 

A birtokhoz tartozott mindenkinek egy tanulóasztal, és egy szék, és feltételezem, hogy itt is kaptak éjjeliszekrényt. Ruhásszekrény a folyosón lakattal, 60x 60 cm alapméretben.
Minden megvolt ahhoz, hogy tanuljon egy diák.


A középiskolai kollégiumban igazán jó ellátás volt, reggeli tálalva, két-háromfogásos ebéd délben, és meleg vacsora az ebédlőben. Hogy előtte sorakozni kellett csendben a folyosón? Tulajdonképpen csöppet sem volt zavaró.

 

De visszatérve a fotóhoz, látszik egy bőrönd, egy papírbőrönd, valószínűleg papírbőrönd-barna kivitelben :) . Mellette a gondosan összefogott vállfák, hiszen továbbra is szükség volt rá. Ez is saját felhozatal volt.

 

Lehet, hogy olyan iskolába mentek, ahol ilyen padok voltak..
ez is 1962-ben készült.

iskolapad kalamáris tintatartó

 

:::___________________________:::

 
klikk>> 1962 RETRONOM képek

első fejezet vége :)