Fröccsre vágyom


042.jpg

Napokban megtaláltam egy nyáron megnézett kiállítás képeit. Bánffi szódásüveg gyűjteménye a szegedi víztoronyban van kiállítva. Nemrégiben újították fel az épületet és ez a kiállítás lett az egyik állandó attrakciója.


Ide talán elsőnek a víztoronyról kellett volna beraknom egy képet, de nem találtam egyet se az enyémek között, pedig akkor is lefotóztam.

A második kép pedig egy panoráma kép lehetne szegedről a torony tetejéből. Ám ilyet nem csináltam.


Következőnek pedig nem ártana írni arról, hogy Jedlik Ányos (egy magyar!) találta fel a szénsavas vizet. Ám azt hiszem ez nem igaz.

Majd beszélni kellene arról, hogy hány féle fröccs van. Kis, nagy, vice, házmester... biztos van még, de este tíz fele az embernek már nehezen jár a klaviatúrája.

Ha ezt mind jól megtudtam volna írni akkor most ez egy jó írás lenne.

De, hogy ne mondjátok nem dolgoztam semmit a blogon, megmutatom az eredeti képeket és ebből remélem kiderül mennyire tisztelem a szódát, a fröccsöt...

http://www.indavideo.hu/video/Magyar_talalmanyok?action=video_site&video...

A szódaviz feltelálását Jedlik Ányosnak lehet tulajdonitani,
bár előtte egy svéd úr már elkészitette.
A kiállitás bámulatos. A Blog meg remek!
Köszönöm!

" fEltalálását"". Én is kicsit fáradt vagyok.

Találós kérdés: tudjátok-e, hogy miért volt a 3. képen lévő kék szódásüveg kifolyócsöve annyira, erősen taraj(ly_?)os' kivitelű?

astra789 képe

Egyesek beöntő "készülék" gyanánt használták.A taraj kissé nehezítette,illetve gátolta a behelyezést.

Pfúj!
Egyesek beöntést csináltak vele, én meg a számbavéve ittam belőle a szódát! Fújj! Feribá

Nagyon tetszik a téma és a kiállítás is.

Ha valóban állandó. és egyszer valamikor Szeged felé járok, akkor megnézem! 

 

bfonok

Kisfröccs 1:1, Nagyfröccs 2:1, Hosszúlépés 1:2, Házmester 3:2, Tömbházmester 5:5 Igazi fröccsivó csak szódát vagy szikvizet használ, ásványvizet SOHASEM!

Egyet értek az előttem szólóval, én is mindig felháborodom amikor vendéglátóipari egységben, szódát kérvén visszakérdez a husszúkörmű: savasat vagy mentes vizet kérek?

Ez a szódabeöntés csak valami vicc lehet. Először is anatómiailag sem tökéletes ugyebár, a szódaviz nem valami jó beöntőanyag mert ugye felfújódást okoz, meg hideg is, az meg hasfájást okozhat. Aztán lehet, hogy valami számomra ismeretlen perverzió a dolog...Orálisan én is szopókáztam az üvegből, na de ez az anális dolog, hát...

astra789 képe

Kedves xdj!Ez nem vicc!3 évet dolgoztam egy szódásnál,a tulajnak van egy kisebb gyűjteménye.Tőle kérdeztem meg,miért kellett a kis taréj,ő súgta meg a titkot.A második "titok" az volt,hogy soha ne "szopókázzak".Ha mindenképpen az üvegből kell inni,a felső részét támasszam az államnak,a fej így közel van a szájhoz.A szódát nem a torokba,hanem a "pofába" kell irányítani.

Amúgy a beöntött anyag sok problémát nem okoz,mert elég hamar távozik ott ahol bevitelre került.Egy dologra kell figyelni:toalet legyen a közelben!
Zoli

 

 

A szódabeöntés valóban nem a legcélszerűbb anatómiailag, de ezt általában nem is azok az emberek alkalmazták akik ezzel tisztában voltak. Ahol nem volt folyó víz ott megfelelt ez is. Régen nem divatos perverzió volt a beöntés (mint napjainkban), hanem egészségmegőrzési célból ill. kisebb betegségek gyógyítására használták, a plebejus vellnessz egyik formája lehetett a szódásüveg seggbe' akció...

Könnyen lehet, hogy ez a szóbeszéd kulcsa. A múlt század eljén még olyan őrült gyógymódok is léteztek, hogy kupicából kortyolta a delikvens a petróleumot. Ó, hogy az milyen jót tesz a puruttya vizibetegségnek! :P

astra789 képe

Én hihetőnek tartom a taréj funkcióját.Ugyanis a szódakészítés során semmi
szerepe nincs.Megkérdeztem a főnők faterját is,anno ő alapította a céget.
Ugyanazt mondta,mint a fia:a beöntést hivatott gátolni a kis taréj!

A petroleum, ha nem is kortyolva, hanem ecsetelve, a torokgyik gyogymodja volt. Mas gyogymod nem volt. Nagyapam igy maradt eletben, az elso gyermeke meghalt.

-seci

sem kortyolva sem ecsetelve... egy hosszú fogóval megragadva egy steril petróleumba mártott gézt egyszerúen lenyomták azt a beteg torkán... kitörölték vele és visszahúzták... szükség esetén megismételték az eljárást... a nagyapám így gyógyította a járványt elkapott gyermekeket...

 

Úgy tudom rengetegen gyűjtik a kávécukor csomagolásokat, legyen az kocka, vagy zacskó, stick vagy egyéb. Bizonyára az itt látott Suzy is ilyen gyűjtő.
Kiváncsi vagyok, hogy mikor láthatok egy állandó kiállítást ilyen témában?

Én is gyűjtöm a kávécukrot , szívesen látnék ezen az oldalon gyűjteményeket !

Az üveg ezen szerepét én is hallottam,még kb.8 éves koromban.Annyi különbséggel,hogy azt a nők használták,és elöl.Mivel ezt akkor sutyiba hallottam,így ezt a verziót hihetőnek tartom,de csak nők esetén.Azért az érdekes,hogy manapság,illetve az igazi szódásüvegek utolsó darabjainál már nem láthetó rajtuk az a bizonyos tarély. tototto

Azért nincs a mai szódásüvegek kifolyócsonkján tarély(j), mert a vízvezeték közművek már bő 30-40 éve mindenütt elterjedtek, emiatt már nincs szükség a szódásüvegek biztosította 'alternatív megoldások' igénybevételére. Magyarul a fürdőszobában könnyebb tisztálkodni, mint szódásüveget a nemiszervbe vagy a táplálékcsatorna végébe dugni.