Szörfösök Hawaiin


Forrás: 
képeslap
Szörfösök Hawaiin

A lap hátulján levő felirat a sportok királya...,szörfösök a Waikiki öbölben,a lapiró kérdésére pedig a válasz végtelen egyszerű:hullámlovas,habár ez a sport a 60-as években még egyáltalán nem volt elterjedve Magyarországon,talán azért nem is tudhatta,ez a külföldre szakadt hazánkfia.

külföldi és magyar lapok_0081.jpg
veroka képe

Bocsánat, csak helyesbítenék: nem a sportok királya, hanem a királyok sportja.

Morvay László képe

Köszönöm a helyesbitést. Gyenge angol tudásom lehetett az oka a rossz forditásnak. Viszont az enyhe túlzás,hogy a királyok sportja lenne,hiszen a 60-as években az USA-ban és a nyugati tengerparti országokban egyáltalán nem volt luxus sport a hullámlovaglás. Vannak kifejezetten "úri" sportok,ami régebben az arisztokratáknál tradició volt,pl:,golfozás,lovagolás,solymászás,krikettezés,igy a lapon olvasható megállapitás,hogy a szörfözés a királyok sportja,enyhe túlzás,mivel szerényebb jövedelmű emberek számára is elérhető,mivel csak egy deszka kell hozzá.

veroka képe

Ez így igaz. Gondolom a marketing miatt lett a hullámlovaglásból 'királyok sportja'. A szörfözés eleinte kifejezetten a szegényebb fiúk sportja volt, épp az említett okból: nem kell hozzá semmi más, csak egy deszka meg a tengerpart. Az USAban a lovaglás sosem tartozott az arisztokrata sportok közé, ellenben a lovaspóló és a golf igen, ez gondolom a brit örökség része lehet.