Stencil sokszorosítógép


Forrás: 
http://www.earlyofficemuseum.com
Stencil sokszorosítógép

A stenciles sokszorosítás még a '70-es években is működött nálunk. Persze más masinákkal (és másképp öltözött hölgyekkel).

NofreT képe

A stencilezésre szánt anyagot speciális (sorszámozott) stencil-papírra írta a gépírónő, amit a külön műhely sokszorosított. Valami vékony papír volt a felső réteg, amit az írógép betűje "kistancolt". A hátlap meg vastagabb, gondolom azt levették a sokszorosításkor.

leguan képe

Igen, a hátlapot levették. Addig védte a vékony papírt, illetve, ha a gépeléskor a kettő közé tettek indigót, akkor a hátlapon jól olvashatóvá vált a szöveg. A vékony papírra gépeléskor a betűk útjából elterelték az írógép festékszalagját, így a betű átvághatta a vékony papírt, és sokszorosításkor ezeken a réseken ment át a festék. Ha a gépírónő rontott, akkor lakkal kellett lefesteni a hibás betűt (erre megtette a körömlakk is), megvárni a száradást, és azután lehetett csak ismét ütni a már megfelelő betűt.

NofreT képe

nem volt eleve indigós?

leguan képe

Nem. Illetve lehet, hogy volt olyan típusú is, amiben igen.

A '70-es évek vége felé használt gépekhez speciális papír járt, ami már a sokszorosításhoz szükséges festék anyagot is tartalmazta.
Megírni sima írógépen lehetett, nagy erővel püfölve a billentyűket, mert csak akkor lettek a betűk egyenletesek. Felhasználáskor annyi példányt lehetett "lehúzni" róla, ameddig a benne lévő festék tartott.
Én egy nagyüzemben dolgoztam akkoriban. Szigorúan nyilvántartották, ki milyen célból használja, hiszen az írógépen kívül ez volt az egyetlen könnyen elérhető sokszorosító eszköz, és ennek ugye meg voltak a politikai kockázatai! Ugyan ezen okból, minden állami ünnep előtt,(április 4, nov 7) a mühelyirodákból az öszzes írógépet begyűjtötték, és csak az ünnep után adták vissza.

leguan képe

Ez valószínűleg az "ormig" eljárás lehetett. Egy festékes oldalával felfelé fordított színes karbonpapírt, erre egy normál papírt az írógépbe téve írták a szöveget. A festék íráskor átnyomódott a normál papír hátoldalára, ott egy "negatívot" képezve. Ezt aztán szeszes oldattal nedvesítve, hengerek között, róla vagy 30-40 másolatot lehetett készíteni. Előnye volt az egyszerűsége, meg az, hogy különböző színű papírokat egymás után használva, több színű másolatok is készülhettek. További előnye volt, hogy a felhasznált "ormig-szesz"-től a sokszorosító helyiség egész folyosórésze tömény piaszagú volt, így egyéb szeszalkalmazásokra jótékony köd borult.

Stencil


Stencil ceruza
Ismeretlen évjárat