gramofon koncert plakát


Forrás: 
saját GRAMOFON folyóirat
gramofon koncert plakát
NofreT képe

Most bizonytalan lettem, mert lehet, hogy ez is az 1950-es években volt.

Sajnos a fotó nagyon rossz minőségű, nem lehet látni rajta dátumot.

 

Nofre

Hogy ezek a plakátok mikoriak, azt nem tudom, de a hatvanas években az Egyetemi Színpadon még bőven voltak ilyen lemezhallgatós "koncertek".

NofreT képe

Nekem az volt érdekes a cikkben, hogy a lemezjátszó fejlődéséről ír.

A technikai "médiumváltás"-t említi, ami nálunk az ötvenes hatvanas évek fordulóján következett be.

Vagyis a normálbarázdást felváltotta a mikrobarázdás lemez, a normálbarázdást 62 után már nem is gyártották. Mindez nyilván csak nekem újdonság, de nem ismertem a lemezek, lemezjátszók technikai történetét, valahol biztosan meg lehet találni a net-en.

 

A munkások számára rendezett hangversenyekről azt írja, hogy ezt a hangversenytípust 59-ben felújították (újra gyakorlattá vált), vagyis már korábban (59 előtt) is voltak ilyen rendezvények. Persze a 62 nincs túl messze az 59-től, de nem tudom a plakát dátumát megállapítani, akár korábbi is lehet. Talán a felsorolt operák adhatnak támpontot, de ebben nem vagyok cseppet sem járatos, hogy mikor jelentek meg nálunk lemezen.

Kicseréltem a képet, amiről levettem a dátumot, de csak az előképen jelenik meg többszöri próbálkozás után is.

 

De nem csak ilyen szervezett programok voltak, hanem írja, hogy biztosan emlékszik néhány olvasó Greza Gyula, vagy Perigalla Pál házikoncertjeire, akik lemezgyűjtők voltak.

Nofre

Csak azt akartam jelezni, hogy nemcsak a munkások számára és nemcsak 60 körül létezett a zenehallgatásnak ez a formája.

NofreT képe

 

igen, értettem, és köszönöm!

Csak beleszőttem ami még fontos itt a cikkből, bár az egész az. És nagyon tömör, amellett hogy élvezetes írás.

Nekem nem volt lemezjátszóm, de volt rádió, és zeneiskola, ottani előadások és néhány operaelőadás. Először a 70-es évek elején jutottam egy masinához, de igazából más dolgok kötöttek le jobban, azért nem ismerem ezt a területet, mert nekem kimaradt. Néhány jazz-lemezem volt, talán még meg is vannak valahol. Jóval később jöttek aztán a gyerekeknek meselemezek, amiről mindig a régi rádiós mesejátékok jutottak eszembe.

Nofre

gramofon


koncert