Keszthely Élelmiszer Csemege


Forrás: 
iah
Keszthely Élelmiszer Csemege
ÁDY képe

Most okosodtam,

gombának hívták ezeket az elárusító helyeket és több is volt belőlük a Balaton körül.

is volt egy belőlük, de én már csak képről ismerem.

ÁDY képe

pedig, de benyomtam volna ott egy bambit :)

Vagy Márkát. :) Bár az csak 1972-től volt, van.

 

A család kikérdezésével se sikerült pontosan belőni, hol volt a földvári, mert eléggé átalakult ott minden. A "bazársort" (ez is egyenépület volt, Szárszón is ugyanez épült fel) is felcsicsázták a rendszerváltás után, a kockapostát is. A dollártbolt helyén talponálló (!), a csemegeáruház helyén a világ egyik leglerozzantabb közértje található. :|

 

Egyébként szerintem ott egy ABC-t le is bontottak, a köröshegyi elágazásnál! Legalábbis kölökkori emlékeim szerint és egy régi képeslap tanúsága alapján ott kellett legyen.

Földvári gomba

 

Megyei Könyvtár Kaposvár ("Ó, a Balaton, régi nyarakon" album)

Földvári bazársor

 

MTI fotó ("Ó, a Balaton, régi nyarakon" album)

NGA képe

Ezeknek a bazársoroknak, falatozóknak volt egyfajta bája, hangulata. Akkoriban még az egyszerűbb népiesebb ételek voltak kaphatók, nem volt ez a sok mai wimpi, hotdog stb. Emiatt mi gyerekek sem a hamburgerért sirtunk, hanem kaptunk kolbászt kenyérrel, meg mustárral, és jól összekentük magunkat. Sokszor volt egy kis kút, csak, ahol lemosdattak bennünket, és mehettünk végre az ajándékárushoz, ahol tátott szájjal néztük a Csepel pótkocsis teherautót, az ikarusz buszt, vagy a kompot, vizipisztolyt stb., amit természetesen kikönyörögtünk szüleinktől. Emlékszem öcsém sokszor rávette nagypapámat a vásárlásra azzal, hogy nagyon megéri :-) Viszonylag elfogadható minőségben készültek ezek, sok esetben egy egész nyarat is kibirtak, nem úgy mint a mai kinai játékok. Az is igaz, hogy sokkal drágábbak is voltak, hisz nem volt ez a dömping mint most.

Idelinkelem a kedvencem, amivel kisfiam máig is játszik, neki is a kedvence:

NofreT képe

Egy kis fekete drótmacskáért epekedtem, aztán egyszer meg is kaptam :) Később pedig egy kis uti varrókészletet, ma is megvan, finom vékony bőr, és kicsi helyen elfér. Nem is értem, hogy lehetett ilyen helyen, bár tényleg egyszerű, de jó minőségű.
Nofre