Eszterga fogaskerekekkel


Forrás: 
saját
Eszterga fogaskerekekkel
Csuby képe

Szép gép. Milyen gyártmány? Müködik is?

Szerintem régebbi inkább 1940-50

Én még korábbinak gondolom: ilyen, ún. kecskelábú esztergapadokat a háború után már nem hiszem, hogy gyártottak, viszont használtak még sokáig.

 

bfonok

Csodás darab! Nem spóroltak a fogaskerekek mennyiségével. Erre a készletre azért volt szükség, hogy az automata előtolás sebességét (és így a vágandó menet emelkedését) szabályozni lehessen. Nekem "csak" egy 5 éves MTB 3000-es műszerészesztergám van, de a szomszéd Béla bácsi jó 200 kilós gépe még pengőért lett vásárolva. A mai napig patent rajta minden, hát gyerekek, hol van itt a modern tervezett avulás? 

A fogaskerekek mennyiségével nem is lehetett "spórolni": az "ollón" egyszerre négy fogaskerék volt fent, és ahhoz, hogy minden menetemelkedés beállítható legyen, bizony nagyon sok kombinációra volt szükség. Ezt az esztergályos a gépen levő "cserekerék táblázat" segítségével tudta egyszerűen kiválasztani, persze a szakmunkásoknak a "papiron ceruzával" kiszámítást is tudniuk kellett.

 

bfonok

Hol lehet venni fogaskerekeket,nekem is eg ilyen gépem van.

Kalmopirin képe

Ezt hívták annaidején "kecskelábas eszterga"-nak.

Elég barátságtalan, hogy nincs géptálca ami legalább részben felfogná a lehulló forgácsot. A lecsepegő (folyó) hűtőfolyadékról nem is beszélve.

 

:: Kalmopirin