Valamik kőből


Forrás: 
saját
Valamik kőből

Ez már egy kicsit túl retro. Lelőhely: Komló

ÁDY képe

Hát igen vudu, ez nem retró, hanem őskor!!!

Maradjunk azért a 1900-1999 ketegóriában.

leguan képe

Nem nyílhegy. A kőkorszakban a nyílhegyeket  (és lándzsahegyeket) pattintással készítették úgy, hogy lapos legyen, két éllel. Ez tette lehetővé, hogy a húsba bevágódjon. A képen szereplő kúpok nem lennének képesek a bőr- és izomszöveteket felhasítani. ---- Inkább cseppköveknek nézem, a belsejük sugaras szerkezete is ezt bizonyítja.

 

És hát valóban nem a retronom időszeletébe valók.

Amik a képen láthatóak azok fog kövületek. Gerinces állat fogai voltak a miocén korból.

leguan képe

Hát. A fognak sem ilyen a szerkezete. Még megkövülve sem.

 

Pontosítsd tovább!

Egyszerű. Keress rá a neten Masztodon, Vagy Mamut fogkövületre képen. Ugyan ez a belső szerkezet. Komlón, Pécs-Vasas külszini bányákban gyakran elő kerülnek ilyen leletek, növényi lenyomatokkal együtt. Ezek a leletek 60 millió évesek egyébként. 

leguan képe

Egyetlen emlős állatnak (különösen a növényevő  mamutnak vagy masztodonnak) nincs ilyen alakú foga. Alakja szerint még talán egy őshüllő szájában el tudnám képzelni, de hát olyat még Komlón sem találtak.

 

És maradok annál, hogy ilyen szerkezet fognál nem, viszont valamilyen ásvány kristályosodásánál igen-igen kialakulhat.

vudu képe

Hehe, hát ez az. Megvallom őszintén, azzal a hátsó szándékkal raktam fel, hogy hátha megtudom mi ez. A 70-es években találtam, egymáshoz közel, azóta sem jöttem rá hogy mik.  A felületükön hosszanti irányban csiszolás/kopás nyomait véltem felfedezni, túl simának is találtam, ezért gondoltam nyílhegyre. A sugaras keresztmetszet is feltűnt, de rétegződes nyomait meg nem látom. Talán tényleg fogak.

Ha gondoljátok letörlöm.

 

- vudu -

Nem az alakjukra írtam amit írtam, hanem a szerkezetükre.Volt már a kezedben ilyen, vagy hasonló lelet?

 

leguan képe

Volt már a kezemben.---- És ezeknek alakjuk és szerkezetük is van, mindkettő figyelemre méltó.

leguan képe

A cseppkő csak akkor rétegeződik, ha a mészkövet oldó víz kémiai összetételében vagy a barlang vízellátásában, hőmérsékletében változások következnek be. Ha a körülmények hosszú időn át változatlanok, akkor nincsenek rétegek.

Sőt azt is meg merem kockáztatni, hogy kardfogú tigris fog kövületei. Utána néztem hogy e korból milyen állat kövületek fordultak elő a mecsekben.

Gyakorlatilag 60-20 millió év között bármilyen állat fogai lehetnek.

leguan képe

Most jó a címzés!

 

Vagy valamik, vagy mennek valahová.

vudu képe

Azért egy kicsit segítettetek. Most szerintem nem cseppkő, nyílhegy meg végképp nem, kardfogú tigris foga sem valószínű. Az egyéb sokal régebbi hüllő fog ill. a jóval későbbi emberszerűek munkálkodása viszont elképzelhető. Lehet hogy a rendelkezésre álló ásványi képződményeket próbálták használni őseink.

Én ezeket a valamiket a kezembe fogva úgy érzem, hogy ilyen szimmetrikus, ráadásul csiszolási nyomokat tartalmazó kövület nem lehet csak természetes ásványi képződmény.

(ahol ezeket találtam, lehet hogy van több is, én anno az elszakadt óraszíjam darabjait kerestem/rohadtul ráértem, amikor észrevettem)

 

- vudu -

Nagyapámnak a hetvenes években ilyen alakú kasza fenőköve volt, csak a két darab egyben volt.