Sport szelet


Forrás: 
Saját
Sport szelet
papo1124 képe

Most néztem utánna a Sportszeleten levő MHK feliratnak:

http://www.historia.hu/archivum/2003/030809sipos.htm

Az MHK-mozgalom

A magyar párt- és sportvezetés kísérletet tett a szó legszorosabb értelmében vett tömegjellegű testedzés meghonosítására a "Munkára, harcra kész" (MHK-) mozgalom kiépítésével. A mintát a Szovjetunióban 1931 óta működő GTO (Gotov k trudu i oboronye SzSzSzR) szolgáltatta.

Az MHK szervezése 1949-ben kezdődött, majd a következő években bontakozott ki a kampány. Az MHK más és más sportágakból összetett próbák rendszerére épült. A jelentkezőnek különböző sportágakban szinteket kellett teljesítenie, és eredményes próbázás esetén jelvényt kapott. A követelmények között gyorsasági, ügyességi és állóképességi kritériumok szerepeltek. Ezeket futással, úszással, kerékpározással, gyakorló kézigránátdobással, kislabdahajítással, függeszkedéssel, laposkúszással stb. lehetett teljesíteni. A próbákra való felkészülés - az MHK szabályzata szerint - lehetővé teszi "a magyar dolgozók erkölcsi és testi tulajdonságainak kifejlesztését azáltal, hogy a munkára és a haza védelmére irányuló készségüket fokozza és megacélozza." [ ...]

Az MHK mérlegét így vonta meg az MDP Központi Vezetőségének 1954. december 15-i határozata a testnevelési és sportmozgalom helyzetéről: "Az MHK testnevelési rendszer nagymértékben elvesztette népszerűségét, adminisztratív kampányfeladattá vált, melyben a tömegek nem szívesen vesznek részt, melyet sportszakembereink többsége nem szívesen támogat. A többszázezres próbázások mögött gyakran nem állnak tényleges teljesítmények, sok a valóságnak nem megfelelő jelentés. Ennek következtében az MHK nem vált testnevelésünk és sportunk alapjává."

Laki Géza képe

Ha a historia.hu ilyen szépen leirta az MHK-mozgalom lényegét,legalább pár sorban megemlíthette volna az LMHK-t is. Mert ugye az is volt.

papo1124 képe

Ez a női része volt a mozgalomnak?

Laki Géza képe

Ez az MHK után jött. És ez szünt meg végeredményben.

papo1124 képe

Az, hogy mennyit tudok a mozgalomról, az az előző kérdésemből is látszik. :))

LMHK: Légy Munkára, Harcra Kész!

 

János123 képe

A mai napig , a legfinomabb csoki.

Imádom ezt a csokit!