Rákszirom


Forrás: 
Saját tulajdon
Rákszirom

Forró zsírban vagy olajban kisütve, olyan lett mint egy mai chips.

Morvay László képe

Ilyet már a 80-as években lehetett kapni,emlékszem mikor még dolgoztam a Nyugdijfolyósitónál,ropogtattuk. De mi köze a Rákhoz? Talán abból készült? Azt hiszem Vietnam is gyártotta,nemcsak Kina.

Győző képe

Eltaláltad. Az alapanyagban rák is van. (volt)

Én szerettem.

Így igaz, valamikor a 80-as évek közepén jelent meg nálunk.

A másik különlegesség, amire emlékszem, az Kubából behozott előre csomagolt, dobozos cukornád, ami egy rosszul sikerült barter ügylet eredményeként került Magyarországra.

Történt, hogy a kubaiak egy áruszállítás ellenértékét nem tudták kifizetni, majd cserébe exportra készült cukornádat ajánlottak fel. A magyarok ezt jobb híján elfogadták, így irdatlan mennyiségű előre csomagolt cukornád került az országba olyan 86 környékén. Először meglehetősen drágán kezdték árulni -mint kubai különlegességet- majd a lakosság idegenkedése miatt fogozatosan lejjebb szálították az árát. Végül már szinte nevetséges összegért -4 vagy 5 forintért- árulták, de igy sem vitték mint a cukrot.

teslaeltos képe

Egyes kínai éttermekben lehet kapni kisütve.

 

Annak idején a délker hozta be és forgalmazta, mi mindig a BNV-n vettük az "A" pavilon melletti üzletsoron ahol a Délker kuriózumnak számító élelmiszereket árult.