Praktica fényképezőgép - PLC3


Forrás: 
Saját gép
Praktica fényképezőgép - PLC3

Az első fényképezőgépem: Praktica PLC3

Ritka példa, hogy valaki ilyen fényképezőgéppel kezd és nem egy CMENA 8-cal, vagy Pajtás fényképezőgéppel.

Én már mint "nagy gyerek" vettem az OFOTÉRT Margit híd pesti hidfőjénél lévő boltjában 7090 forintért. Nagyon jó kis gép. Sok-sok képet készítettem vele a bogártól, a Bogár nevű kutyáig :)

Tükörreflexes, 1,8/50mm-es objektívvel, függőleges futású fémlamellás redőnyzárral.

A különlegessége, ami az egyik képen látszik is, vagyis az érintkezők, amelyek az elektromos rekeszrtékátvitelhez vannak kiképzve. Ennek köszönhetően még gyengébb fényviszonyoknál sem sötét a keresőkép, mert a Blende nem szűkül, csak "imitálva" van az eletromos rekeszértékátvitel által. Fémvázas, de elég könnyű gép, annyira hogy a francia tengerparton egy ilyet elragadtak a hullámok. Az OFOTÉRT jóvoltából szinte minden tartozék kapható volt hozzá...

Felül a Hátlap Objektív nélkül
veroka képe

Vitatkoznék.

Sajnos legnagyobb hátránya az előnye: Kevés objektív volt hozzá. Bár az Ofotért valóban árult M42-es objektíveket, de azokon nem volt elektromos csatlakozó. Igaz, lehetett használni, de a teljes blendés fénymérésre alkalmatlanok voltak.

1978 és 1983 között gyártották, közvetlen előfutára a fekete prakticáknak, pl. a BCA-nak. Én személy szerint az MTL-t jobb gépnek tartom, a DOF preview (mélységélesség ellenőrzés) funkció miatt, amit erről lespóroltak. A véleményem többi része olvasható az előbb idézett linken, a BCA-hoz kapcsolódva.

 

Mindazonáltal irígyelni való ilyen géppel kezdeni, még felnőtt fejjel is. Én egy FED-2 vel kezdtem, aztán jöttek a tükrösek.

oldtimer képe

Persze vitatkozni lehet :-)

Én azt írtam, hogy " Az OFOTÉRT jóvoltából szinte minden tartozék kapható volt hozzá..."

Hogy e sort ki, hogyan értelmezi az rá tartozik. Én szinte egyből vettem egy 135-ös "enyehe tele" objektívet hozzá, és egy 300-as teleobejktívet is, bár igaz ez utóbbi nem elektromos rekeszérték átvitelű volt. Egy barátom, aki fényképész szakmát tanult, azt mondta az utóbbiról hogy abban műanyag lencsék (is) vannak ami idővel behomályosodik. El is adtam vagy 2 évre rá.

 

üdv.: oldtimer

veroka képe

Szia,

 

amennyiben ez volt az, nos tudomásom szerint nincsen benne műanyag lencse. Ezt eldönteni optikus dolga, nem fényképészé, én pedig egyszerű felhasználó vagyok. Ami tény, hogy a műanyag lencsék behomályosodnak, legjobb alapanyag az un. BAK (bárium-chromatit) üveg lenne, de ez igen nehéz.

Mindezek ellenére ez az objektív jobb volt, mint a híres Jupiter.

oldtimer képe

A neve most nem ugrik be, és a Péter sincs itt, hogy rákérdezzek.

Valamilyen Francia 300mm-es Teleobjektív volt.

Már a súlyából is arra lehetett következtetni, hogy kevés fém és kevés üveg lehet benne.

Ugyebár az üveg eléggé fajsúlyos.

Amennyire emlékszem a súlyára: a 135-ös objektívem hasonló súlyú lehetett. Pedig a 300-as közel 2x olyan hosszú volt.

üdv.: oldtimer