Pénzügyminisztérium épülete a Várban


Forrás: 
Ungarn Erdélyi K.u.K. Hof-Kunstanstalt Budapest 1909 (saját)
Pénzügyminisztérium épülete a Várban

A hajdani Pénzügyminisztérium épülete a budai Várban, a Szentháromság téren.

No, erről van mit írni!

Fellner Sándor 1899-ben kapott megbízást az építésre, ami 1904-ben készült el. Óriási korabeli sajtóvisszhangja volt az építkezésnek. Egyrészt azért, mert a megbízást pályáztatás nélkül adták (nocsak, már akkor is!), másrészt mert az építész az akkor már létező új technikákat (vasbeton, acélszerkezet) próbálta összehozni a szemben lévő Mátyás templomhoz illő neogótikus köntössel. Aztán volt akinek tetszett, volt akinek nem. A II. világháborúban súlyosan sérült, és az 1948-ban megkezdett helyreállítás  erősen leegyszerűsítő formát eredményezett. Ezután rengetegféle intézmény (főleg oktatási) honolt itt. Ami a retro-szíveket dobogtathatja: 1962-76 között a Műszaki Egyetem legendás, pezsgő kulturális élettel színezett kollégiuma volt itt, ahol 1968-81 között létezett a Várklub (az Illés, Omega, Echo, Nautilus és egyéb együttesek csodálatos fellépéseivel).

 

Ma így néz ki:

Ma így néz ki:
kosbor képe

az egyszerű forma. Nem nyomja agyon a teret, a Mátyás templomot

leguan képe

Borsos Béla - Sódor Alajos - Zádor Mihály [1959]: Budapest építéstörténete, városképei és mûemlékei c. könyvben így írnak a háborús pusztításról és az átépítésről:
A tûzvész itt csak elszigetelten pusztított, a légibombázás azonban úgyszólván egyetlen házat sem kímélt meg. Különös szerencse azonban, hogy lényeges részeiben megkímélte a Várhegy középpontját kiemelõ Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) és a Várnegyed északi részébõl magasba szökõ Mária Magdolna-templom tornyát. Elõnyösnek, szinte szerencsésnek mondhatjuk a szerencsétlenségben, hogy éppen erõsen kiemelkedõ voltuk miatt jelentõs részben megsemmisültek azok az óriási épületmonstrumok, amelyekkel a közelmúlt tette tönkre a Várnegyed sziluettjét. Így megrongálódott a Pénzügyminisztérium nyugtalanul túldíszített neogótikus palotája, és a Belügyminisztérium épülete az Országház utcában. A két utóbbi épület felsõ emeleteinek pusztulása lehetõvé tette azok lebontását, s így az épületek elfogadhatóbb beillesztését a Várnegyed történeti városegyüttesébe. ….. kiküszöbölõdtek az utolsó félszázad épületszörnyetegei, s a két hagyományos vertikális csomópont, a Boldogasszony-templom és a Mária Magdolna-templom tornya ismét átvehette uralmát a Várnegyed háztetõi felett...