Utitárs fényképezőgép


Forrás: 
Saját darab
Utitárs fényképezőgép

Utitárs fényképezőgép

Az ötvenes évek elején, 160.Ft-ért árúsított fényképezőgép. A későbbi években kiadott Pajtás elődje. Mind a két típusban, un. rollfilmet használtak. Ennek érdekessége az volt,hogy többféle "ablakmérettel"készült géphez használható volt. Így egyazon filmet töltöttek be a 4.5x6-os,a 6x6-os és a 6x9-es gépbe is. Ebből eredően 16,12, és 8 felvétel volt készíthető egy filmre. Maga a film, (ami kb 72 cm.volt)egy papírcsíkra volt felragasztva, ami kb.10-10 centivel hosszabb volt a filmnél. Ezt tekerték fel egy fából készült orsóra,amit a gépbe helyeztek.A film továbbítása egy tekerővel történt, a film mindenkori állását, és a következő kocka számát egy nyíl, és egy szám jelezte ami a papírcsíkra volt nyomtatva. Ez látható a gép hátoldalán található piros kőralakú ablakon keresztül. (Ez az ablak 6x6-os képnél középen, 6x9-es képnél felső harmadban, még a 4.5x9 nél az alsó harmadban van) Természetesen a papírcsíkon három soron vannak a számok, mivel eltérő méretű képekről van szó. A 4.5x6-os méretű Kodak gépek még a háború elött voltak divatba.

..érthető?????? (mármint a fenti szöveg)

nem igazán értem a kérdést: számomra tökéletesen érthető a precíz, pontos leírás! Ennek talán az az oka, hogy nagyon jól ismertem és ismerem a tekercsfilmet... 

 

(Egyébként már előszedtem a sufniból a lomokat, és szándékomban áll egy képekkel illusztrált fotóanyagos blogot írni, de ehhez sajnos több idő kell, mint amennyivel most rendelkezem. Lehet, hogy addig megírja valaki más...)

 

bfonok

Nekem is Utitársam volt. Úgy emlékszem, hogy 148,50 Ft-ba került. A Pajtás került 160 Ft-ba.

Tanyasi Tahó

Utitárs