Szentháromság szobor


Forrás: 
Saját fotó
Szentháromság szobor

...és a korábbi fotó távolabbról.

Üdv, kedves Feribá, értékelem lokálpatriotizmusát, de ezek a képek nem erre az oldalra valók. Meg van mindennek a helye. Továbbra is szeretettel várjuk a retro-s képeket. Azt is sajnálom, hogy HIFI-stáinknak nincsen speciális oldaluk, ahol egy jót beszélgethetnének PCL82-es csövekről.... néha egy kicsit sok..

Szerintem meg ha van város és építészet rovat, akkor egy két különösen szép műtárgy /mint ahogy épület is/ belefér. Hiszen ezek is részei egy település arculátának. Másoknak mi a véleménye? Feribá

NGA képe

Lehet, most nagyon nyers és utálatos leszek, de én semmi szépséget nem látok ebben az alkotásban. Szobrot direkt nem irok, mert az nálam más fogalom.

ha most mindenki elkezdené városa, lakóhelye, szépségeit beküldeni, meghalna ez az oldal, elvesztené az igazi arculatát, benne van a nevében RETRONOM.. én elhiszem hogy szép az a szobor épület stb, de nem retro..

leguan képe

Mi a retro? Abból azért kiindulhatunk, hogy a retrospektív (visszatekintő) rövidítése. Vagyis arra tekint vissza, ami volt, és nem arra, ami van.

Az idősebbek számára ez a visszatekintés a nosztalgiázás forrása, a fiatalabbak számára a múlt megismerését segíti.

Mindebből következik, hogy egy retro oldalon  nincs helye azoknak a dolgoknak (bármennyire nagyszerűek is egyébként), amik most is láthatók, használhatók. Egy mai épület bemutatása nem retro, régebbi állapotának bemutatása az. Egy olyan auditív ketyere (magno, rádió, erősítő, hangdoboz) bemutatása, ami ma is megtalálható több tízezer háztartásban, nem retro .... és így tovább.

NGA képe

Az a helyzet, hogy a retro szó is átalakult. Most már mindenre használják, ami régi, vagy réginek tűnő tárgy, film, kép stb.ami az adott kor hangulatát hozza vissza. Szorosan véve a retro 45-től a rendszerváltásig terjedő időtartamot öleli fel jelenlegi használatában. A ruházati retro is a 70-es, 80-as évekre nyul vissza, a tárgyak gyűjtése is a 60-as 80-as évek közé eső területre esik. Elég megnézni a játékokat, műszaki cikkeket, stb. Azért van igy, mert erre a mai 30-60-as korosztály mint saját élményei miatt emlékezik vissza. Azaz sok-sok olyan tárgyat látunk itt, ami azért van ezen az oldalon, hogy az ide járó közösségben felidézze gyermekkoruk, fiatalkoruk éveit. Elég csak megnézni milyen látogatottsága van a korabeli hifi, csokipapir, jégkrém, képregény, háztartási cikk képeknek. Szinte mindenkinek kötődik hozzájuk valamilyen élménye, amit sokszor meg is oszt a többiekkel, emlékeket ébresztve. Az oldal készítőjének is ez volt a terve, kötetlen társalgás sok-sok fotóval, hiszen sokaknak e közben jut eszébe, hogy neki is van ebből a korból származó ritkasága.

Elég egyébként elmenni egy veterántalálkozóra, hogy például mennyien állják körbe a régi fakerekes autókat, és mennyien a régi wartburgokat, skodákat stb. Hozzám is nagyon sokan odajönnek, és elmesélik, hogy a szüleinek, nagyszüleinek is ilyen bogara volt. Sokkal jobb azokra a dolgokra emlékezni, amihez élmény fűzi az embert. Lehet ez egy épület is, pl a Skála nagyáruház, ahol sokan megfordultak, és akár még élményként is megérték, amikor itt kapták meg az első magnójukat, kazettájukat, vagy farmernadrágjukat. Ez a retro igazi arca, az emlékek felidézése. A pozitiv emlékeké, amikre az ember ha visszagondol, mosolyog magában, és ha pár pillanatra is, de ismét gyereknek érzi magát, ahogy rátapadva a kirakatra csodállta, ahogy ment körbe a terepszatalon a MÁV-os Nohab, és álmodozott arról, hogy milyen lenne ez a saját szobájában, vagy a helyi iaprcikk boltban felült a simsonra, ésa képzeletében már a téren volt, és a csajok megbámulják éppen az új motorját, amin éppen ő feszit, vagy a legújabb menő számokat hallgatják a padon az új magnóval. Nekem ez a retro.

Ezek szerint a retro egy az időben folyamatosan előrehaladó valami, ami mondjuk 2o évnél kb régebbi de hatvannál nem régebbi. Ahogy az a generáció kihal, amelyik emlékszik rá, az a bizonyos dolog megszünik retronak lenni és átmegy történeti emlékbe. Tehát a mostani ovisok számára a hatvanas évek már nem retro hanem történelem lesz, mint ahogy számunkra sem retro a huszas évek világa. Talán ezért alakult át a honlap kinézete is a huszas-harmincas évekből a hatvanas évekre? Még egy gondolat: Vajon a mai tizévesek számára mi lesz a retro? Vajon napjaink világa termel-e egyáltalán olyan emlékezésre méltó értéket, ami harminc év múlva kiérdemli a retro elnevezést? Konkrétan pld az évente eldobandó mobil vagy MP3 kütyü felér-e a Mambo magnóval retro szempontból? A mai zenéket, amiket néhány hónap után törölnek a merevlemezről, fogják-e játszani az akkori retro rádiók, feltéve ha lesznek olyanok?

NGA képe

Jól látod. Ezért is irtam a veterántalis dolgot. Régen kinevettük, hogy a zsiguli veterán lesz. Most meg megbámulunk egy eredeti rendőrzsigát, vagy egy mentőnisát. Jobban, mint a korabeli T ford modellt. És ez a valóság! Azonban a mai műanyag vackokból nem lesz retro. Egyébként a piacon hallottam, hogy az az mp3 kütyü a földön azért ér sokat, mert ez volt az elsők között. Mint ahogy kifizetnek 30-40e Ft-ot egy 1982-es cd játszóért, holott kidobáljuk a pár éveseket, meg a dvd játszókat.

Teljes mértékben egyetértek.

 

Képfeltöltés előtt érdemes lenne elolvasni a FAQ-t, hogy mi is ennek az oldalnak a célja.

 

Eszerint: A retronom.hu mindennapok elveszett tárgyainak a gyűjtésével
foglalkozik. A retro szót szótári értelmében használjuk, tehát nem csak
ezen korszak gyűjtésével foglalkozunk. A retro (régi) és a metronóm szó
játékából született meg a retronóm kifejezés.

 

Mindennapok vizuális objektumai 1900-1999

 

A honlap tehát elsődlegesen a XX század elveszett(nek hitt) tárgyaival foglakozik. Ezt kéne szem előtt tartani. 

retronóm képe

A retronom.hu előtt a honlap neve MNVO volt. MindenNapok Vizuális Objektumai! Az objektum helyettesít egy tárgyat, emléket, épülete, stb. Számomra még mindig ez a legjobb, legrövidebb leírása a honlapnak. De ezzel a névvel nem lehetett honlapt csinálni.
A lényeg, ami talán érhetőbbé teszi a retronom.hu hozzáállását. Művészettörténeti tanulmányaim során a tanáraim arról beszéltek, hogy a művészetet az adott környezetben kell vizsgálnunk. Nem egy kiemelt piedesztára emelt valamiként... de mégse foglalkoztak ennek a részleteivel, csak általánosságokban... a XX. században óriási változások voltak a művészetben, a társadalmakban, stb. De a mindennapok "művészete" eltűnik, mert nincs értéke, ahogy sokszor ti is leírtátok... csak az emlékeinkben van értékük. Ezek nem több milliós festmények, nem mennek a Szépművészetibe. De valahol van helyük!

Folyt köv:

http://www.retronom.hu/node/13837

Szentháromság


Szentháromság szobor
Ismeretlen évjárat