ORION HS-9 Mambó


Forrás: 
saját tulajdon
ORION HS-9 Mambó

1990 őszén már csak egy darab fekete és egy darab barna színűt tudtam venni, így lett az egy pár. Jelenleg a számítógéphez használom SE-1025 erősítővel. Azóta sok-sok hangsugárzóm volt, de ezeket nem adtam el, mert az árukhoz képest nagyon jó. Én mindig Orion párti voltam (volt HS-280 -ason 1-2 évig) a Videoton-Orion vitában, de szeretnék beszerezni egy Videoton Minimaxot is. Régen volt nálam kölcsönben néhány napig Minimax és nagyon jól szólt, azt hittem tévedek a Videotonos előítéleteim miatt. Ha valakinek van eladó, akkor kérem keressen meg (akár egy darab is érdekel).

Annyit még hozzáteszek, hogy néhány éve egy "apró" módosítást végeztem a Mambó dobozokon: az eredeti gyári 4,7 mikrofarádos "mezei elkó" kondit kicseréltem 3,3 mikrós bipoláris kondira. Precízebb, jobb lett hangminősége, és a keresztezési frekvencia változása nem rontott, sőt javított a hangminőségen.

dollerakos képe

Én most szereztem egy párat (jobb későn, mint soha) és egészen tisztességes hangja van. Érdekes, az enyémben nem 4,7 uF, hanem 2,2 uF elkók voltak..... Érdekes volt látni a váltót, a mély előtt nincs semmi, a magas előtt soros kondi (2,2 uF) és tekercs, tehát másodfokú. Mielőtt rátettem volna az erősítőre, én is kicseréltem a híhedt, zárlatozásra hajlamos, kék MEV-elkókat Remix 2,2 uF bipolárokra, hogy nehogy véletlenül baj történjen. Minimaxot én is vásárolnék, nem hallgattam még, csak hallottam róla, hogy méreteihez és egyszerűségéhez képest egészen szép, zenei hangjuk van.

Üdv!

 

Megkérdezhetem ez hány ohmos változatban volt? A napokban vettem egy 4 ohmost és kék MEV elkók vannak benne, de nincs ráírva, hogy hány uF. A felirat szerint 63V és CE 1204 a típusa. Előre is köszi. Ki szertném cserélni MKT fóliásra, de nem tudom 2,2 vagy 4,7 kellene-e bele. Előre is köszönöm!

dollerakos képe

Üdv!

 

Nem is tudtam, hogy ezt gyártották 4 ohmos kivitelben is... Ha 4 ohmos, akkor inkább a 4,7 uF a logikusabb érték. Esetleg érdemes lenne kipróbálni csökkenteni, 3,3 uF vagy 2,2 uF-ra, így is és úgy is meghallgatni és ahogy a legszimpatikusabb, úgy hagyni, bár ha nagyon lecsökkented, akkor a váltási freki környékén nagy beszakadás lehet, ami kevés magashangot és/vagy kevés jelenlét-érzetet eredményezhet. (Ezzel bajt nem tudsz csinálni, ha csökkented, csak ha valami irreálisan nagy értéket tennél bele, akkor..)

Köszi. Akkor lehet a posztolt példány is 4 ohmos, mert 4,7 uF-ot írt beneske01. Nagyon sokat nem akarok kísérletezni, de akkor egy 4,7 vs. 3,3 tesztet lehet én is megcsinálok. Az egyik webshopban találtam jó áron C-219 (állítólag remix) kondikat. Feszültségben gondolom pont fordítva van, ott nem gond ha nagyobb, mint a gyári. Az általad kiszerelt elkón fel volt tünteve a kapacitás?

 

Egyébként ezt a hangváltó témát tényleg nem vitték túlzásba ennél a típusnál. De ha már belekezdtem valami hangfal csatlakozót is kap, vastagabb belső kábelekkel.

dollerakos képe

Igen, az enyémeimben kék MEV elkók voltak és rajtuk volt az érték: 2,2 uF, de az enyémeim 8 ohmosak. Ha jól emlékszem, a mély direktbe van kötve, a magas előtt meg ott a kondi és utána párhuzamosan a tekercs - nincs ezzel a váltóval semmi baj és nem is nagyon gondolom, hogy bonyolultabb kellene, szerintem egészen jól el van találva, ezekhez a hangszórókhoz mindenképp. Inkább a hangszórók lennének jobbak..... :--)))

 

Az Index - Audioland-ben pagrus nevű felhasználó csinált ehhez a típushoz egy nagyon komoly, átgondolt módosítást, esetleg őt lehet kérdezni ebben az ügyben....

Ugyanígy van ez enyémben is elrendezve. Most, hogy jobban megnéztem a másik dobozt is, nagyon úgy tűnik, hogy 10uF-os van benne. Érdekes. Nincs is világbajnok magasa. Szerintem menni fog bele a 4,7 uF-os és viszontlátásra, rosszabb nem lehet.

dollerakos képe

Helyes! Vagy pedig csökkentheted, ha úgy hallod jobbnak...

Ez nekem meglepően új, és érdekes infó lenne....tudnál esetleg egy fotót küldeni róla ?     Nagyon köszönném fáradságodat. (e-mail címem működik)

Ismeretim szerint hazánkban csak az MM  (Mechanikai Művek) gyártott elkókat....

Vagy tantál-kondenzátorról lehet szó ?

Üdv:  furnan

dollerakos képe

Üdv!

 

Csak hogy elébe menjek a dolgoknak, sorry, a zavart talán én okoztam. Tényleg nincs olyan fogalom és tárgy, hogy kék MEV-elkó, csak max. kék MM-elkó....

Üdv,

Hát valószínűleg neked van igazad. Az enyémeken eléggé el vannak mosódva a feliratok, többek között ezért is írtam be ide. Van rajta M betű, de ez a része a legelmosódottabb. Google-be beírva is téged igazolnak az eredmények, úgyhogy valószínűleg egyre gondoltunk mindannyian. Eltévesztettük, akkor nem MEV, hanem MM van bene.

Az enyémben tuti elkó van, nem tantál.

 

(Ui: közben észrevettem már dollerakos is válaszolt)

Üdv, most vásároltam egy pár Orion hs9 mambó hangdobozpárt a ritkábbik fekete színben, 4 ohm-os változatban. Itt láttam írtátok, hogy 3,3 meg 2,2 mikrós kondik voltak benn gyárilag. Na most az enyémben (4ohm-os változat) gyárilag 10 mikrós 63 volt+tekercs van. Én kivettem a tekercset, és 4,7 mikrót raktam bele. Igazából nem értem minek bele a tekercs. Sokkal határozottabban szól, sőt eltűnt a sziszegés a magasakról.

A gyári 10 mikróval úgy éreztem, hogy sok közép is rákerül a magasokra, így tompábban is szólt kicsit.

dollerakos képe

Szerintem csak azért volt benne 10 mikró, mert épp nem találtak mást, az volt a fiókban (szocialista munkafegyelem és anyagbeszerzés.... :--))) Persze, hogy a 4,7 mikróval jobb, mert a vágási freki feljebb kerül. Esetleg próbáld így a tekercset visszatenni a magassugárzóval párhuzamosan és lehet, hogy még jobb lesz, ugyanis gyárilag így szokott lenni a 4 ohmos dobozokban (vagy rosszabb... - Ki kell próbálni :--)))

Ma vissza raktam a tekercset is, a 4,7 kondi mellé próbából. Igazából semmi sem történt. Szerintem a tekercs illesztési problémák miatt lett beépítve gyárilag, hogy ne szólja túl a magas, a mélyközepet. Tekercs nélkül sem szólja túl, így marad tekercs nélkül. Igazából nincs értelme kísérletezni ezekkel a dobozokkal szerintem. A mélyközép borzasztóan trombitál, a magas meg ismert hibákkal rendelkezik. Hiába tömöm ki a dobozt rendesen, akkor is doboz hangja marad. Házimozi háttér sugárzónak viszont tökéletes, a 280, vagy 500-as frontok mellett.

dollerakos képe

Ha így jobb vagy így sem rosszabb, akkor nyugodtan így lehet hagyni. A tekercs valószínűleg azért kellett eredetileg, mert a kondival együtt 12 dB/ okt. meredekségű vágási frekit képzett, tehát a magassugárzót így jobban megvédte, hogy csak az adott magastartományban sugározzon. A 4,7 u-val most csak 6 dB/okt. a vágási meredekség, de ha nem hallasz semmilyen csúnya rezonanciát, kellemetlenséget, akkor nyugodtan így lehet hagyni. (Az eredeti 10 u + tekercsnél mindenképpen jobb, még így is.)

A "tekercs" a levágási meredekséget módosítja.

Igen igazatok van, a tekercs a vágási meredekséget módosítja, de hallásom szerint a hangnyomásba is bele szól, legalább is a hs9-nél biztosan. Tekercsel jó 1-2 db a különbség (-ba) mint tekercs nélkül.

:) Csak valami oda nem illő kiemelést tüntet el valószínűleg a középtartományból a magashangszóróval párhuzamos induktivitás.

Azóta én is kipróbáltam a gyári tizesek cseréjét 4,7 uF-os kondikra. Nekem valamiért nem tetszett így, összességében elég béna hangja lett. Sokat elvett a mélyekből, a magas pedig nem lett sokkal jobb. De annyival biztos nem amennyivel a mély és a mélyközép tartomány rosszabb lett. Beforrassztottam aztán az új bipoláris tizeseket, így megint kellemes hangja van, de jobb mint az öreg MM elkókkal. Legközelebb még megpróbálom 6,8 uF és 8,2 uF-os kondikkal is milyen. Szerintem valahol 4,7 és 10 uF között lesz az igazi.

dollerakos képe

Üdv!

 

"Sokat elvett a mélyekből, a magas pedig nem lett sokkal jobb. De annyival biztos nem amennyivel a mély és a mélyközép tartomány rosszabb lett." - Ez nekem kicsit fura, mert a mély-kört a kondi nem befolyásolja, a mély direktbe van bekötve, csak a magasakat érinti a módosítás. Nem lehet, hogy a 4,7 mikróval inkább loudness-esnek hallod a 10 mikó után és az a gond? A 4,7 csak jobban legávja a magasról az oda nem való középhangokat. Milyen erősítővel hallgatod? A hangszínszabályzók (ha vannak) hol állnak? Ki van-e kapcsolva a fiziológia? - (Ha van és egyáltalán kikapcsolható...)

Nem mindegy mivel köti sorba a 4,7uF-ot. ;) Ha a magassal, akkor a mélytartomány persze változatlan marad.

Helo,

 

Nekem is ez volt a furcsa, mert mélyközepek közvetlenül az erősítőre vannak kötve, a gyári kapcsoláson nem változtattam. Nem tudom mi lehet az oka, hogy így hallatszott. Oda is hívtam másokat, hogy hallanak-e különbséget a kettő között és melyik jobb.

Először egy Videoton RA6363 S erősítőn próbáltam, de pont a kikapcsolhatatlan loudness miatt gyorsan át is kötötöttem egy Fisherre, de ott is ugyanezt tapasztaltam. Hosszabb távon nem mondom, lehet, hogy a 4,7 jobb lenne, de így együtt és egymás után hallgatva a gyári konfig messze jobb volt. Ja és hangszínszabályzót nem tekergettem, az alap középállásban volt most is.

10uF-dal a magas elvileg olyan 2k-tól próbál szólni, amire nem képes normális minőségben. De a 6,8uF jó ötletnek tűnik, persze így is sokáig együtt szól majd a mélyközéppel, de ezzel nem sokat lehet kezdeni ilyen váltásnál.

 

Ui: Mit jelent nálad a "bipol tizes"? Mert az általánosan beszerezhető nem polarizált elkókat lehet hogy érdemes lenne hanyagolni, egy közepes minőségű 10uF fólia pontosan 200,-Ft.

Beszerelt bipoláris elkó adatai:

10uF/16V  -40..+105°C  6.5x12mm fekvő

gyártó: ROE

4.7-ből rendeltem C219 Remix fóliásat is, de sajnos nagyobb méretekben csak a fenti, vagy "nagy megbízhatóságú", nem bipoláris ROE gyártmány volt. Találtam azóta máshol, de állítólag a ROE is jó minőség.

Eléggé problémás. A 16V-os névleges feszültség, meg maga a nem polarizált elkó is. Nem érdemes pár Ft-on spórolni.

A ROEDERSTEIN kondenzátorok lehet, hogy megbízhatóak voltak 10-15 éve, amikor készültek, de az már elég régen volt. Újat még talán sosem láttam.

 

Itt vannak a 10uF értékű olcsó fóliakondik: http://logotech.hu/index.php?module=termekek&sub=termekek.php&akt_menu=3...

Nem a spórolás, egyszerűen ahonnan rendeltem nem volt fóliás 10 uF értékben. 4,7-ből írtam, hogy vettem Remix fóliásakat, nem gondoltam, hogy rosszul fog szólni. Veszek majd 10 uF-ből is valami komolyabbat.

dollerakos képe

Sajnos, a régi ROE már egyáltalán nem megbízható, ugyan nem hangváltókban, de elég sokat kellett már cserélnem itt-ott, tápegységekben, mert bezárlatosodnak... Hangváltókban semmiképp sem való poláris elkó, és legalább 63 V-os kondi kell.

Vettem hozzá tegnap 10uF /100V Plessey gyártmányú fóliakondikat. Teljesen úgy néznek ki csak nagyobb átmérőjűek, mint a Remixek, amit nem olyan régen vettem (ugye 4,7-el nem szólt jól). Ma be is kötöttem, jól szólnak.

rákos zsolt képe

ahimotu  Piros Wima kondenzátor  kapható a Lehel u.-on !

ha csak egy kondi és egy tekercs van a falban azt hívják 6dB-es váltónak.

Ha már 1 kondi és 1 tekercs található hangszórónként az már 12 dB-es váltást jelent.

Ha viszont  ennél több (az ilyen váltó kivitel csak drágább falakban van benn)Az a 24 dB-es meredekségű váltó. Ezzel a váltó tipussal  nagyon  pontosan meg tudják szabni hol is dolgozzanak a falban lévő hangszórók.3 -4 utas kivitel :szalag magas- dóm(közép)magas- közép-Mély Javaslatom, ha kisérletezés tárgy a váltó,akkor azt  ideiglenesen kivűlre(hátúlra) kell tenni : 4 db dróttal( : a hátsó csatlakozó ideiglenes eltávolításával  és az ott  kijövő vezetékek melletti rés tömítésével )akkor kényelmesen változtatható a váltó kondikészlete,pl: Yaxlay-ra forrasztott  többféle kondi készlettel . Esetleg a tekercskészlet változtatása is ilyen kivitelű lehet.Ha valaki tartósan akarja ezt a megoldást, akkor az univ.váltót a hangfal alá szokták beszerelni és ílyenkor pici lábazatot kap a hangfal=kb: 15 cm es megemelést jelent,izléses alu előlappal és gombokkal(esetleg kapcsolókkal),de minden alkatrészt gondosan rögzíteni kell !! ragacsrudas készülékkel:folyékony müanyagos pisztollyal.A káros alkatrész berezgések elkerűlése érdekében.Ilyen megoldásnál természtesen a hangfal alján kell kivezetni a vezetékeket és

természetesen(le is kell tömíteni ott ) vissza is vezetni az eredeti hátsó csatlakozóra ami ha gyenge kivitelű, akkor cserélendő is.Esetleg duplára akkor már aktív hangváltó alkamazására is sor kerülhet!Természetesen  2 db sztereó erősítő(csak végfok) megléte esetében .

Na azért ez a dolog nem így működik. Vagyis pontosabban fogalmazva, így ahogy leírod nem működik.

 

A Wima kondik nem olyan jók, hangváltóban inkább kerülendők.

Van lent a pincében egy kis hangszóró.Nem tudom, milyen
márka.Működik.Holnap felteszem.

dollerakos képe

Egy kicsit bővebben hallgatgattam mostanában ezt a doboz-páromat és ha nem is nagy a baj a hangjával, de úgy gondoltam, kicsit az én ízlésemnek megfelelően javítanék rajta. Az enyém 8 ohmos. Úgy hallottam, hogy kicsit amolyan magasba húzó, száraz hangszíne volt, némi magastartomány-beli színezettséggel, amelyet mindenképp szerettem volna eltüntetni. Ugyanakkor az is igaz, hogy olyan nagyon szép magasai nincsenek és sosem lesznek, a magas sugárzó korlátozott tulajdonságai miatt. (Még a régi Isophon-ok a "kétszmájegyes HS-ekben" inkább voltak zeneiebbek, mint ezek, még az 1,5 kHz-es rezonanciájuk ellenére is... - Legalábbis én így hallom, így gondolom, ez a tapasztalat....) Valamint értelemszerűen a mélyek sem az igaziak, kicsi doboz, kicsi mélysugárzó - tovább nem is érdemes ragozni....

 

A módosítással azonban sikerült a hangképet kompaktabbá, kiegyenlítettebbé, élvezhetőbbé, zeneibbé tenni, a száraz magas hangszínt kiküszöbölni, hosszabb távon jobban hallgathatóbbá tenni, aki szeretné, nyugodtan kipróbálhatja.

 

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Orion_HS_9_hangvaltok.JPG

 

 

Kékedi Levente képe

Szervusz Ákos!

Nagyon életszerűnek látom ezt a váltót. A kapacitás csökkentése mindenképp szükségszerű, továbbá muszáj azt a csúnya kiemelését 12khz-nél csökkenteni egy soros ellenállással. A tekercs is fontos, mert első rendű váltással szerintem nagyon sok "káros" hang behallható az alacsonyabb frekvenciákról.

Sajnos ez a legtöbb valóban, amit lehet tenni ezekért a dómokért, olyanok amilyenek. Örülök, hogy sikerül minden hangsugárzónál rendbetenned az elhibázott gyári váltókat. :)

dollerakos képe

Egy kicsit bővebben hallgattam mostanában ezt a hangdoboz-páromat és ha nem is nagy a baj a hangjával, de úgy gondoltam, kicsit az én ízlésemnek megfelelően javítanék rajta. Az enyém 8 ohmos. Úgy hallottam, hogy kicsit amolyan magasba húzó, száraz hangszíne volt, némi magastartomány-beli színezettséggel, amit mindenképp szerettem volna eltüntetni. Ugyanakkor az is igaz, hogy olyan nagyon szép magasai nincsenek és sosem lesznek, a magassugárzó korlátozott tulajdonságai miatt. Még a régi Isophon-ok a "kétszámjegyes HS-ekben" inkább voltak zeneiebbek, mint ezek, még az 1,5 kHz-es rezonanciájuk ellenére is. - Legalábbis én így hallom, í]y gondolom, ez a tapasztalat....) Valamint értelemszerűen a mélyek sem az igaziak - kicsi doboz, kicsi mélysugárzó, tovább nem is érdemes ragozni... Nem tetszik, hogy a hangszórók az előlapon belülre vannak felszerelve, emiatt a peremre sugárzás kellemetlen hatásai is érvényesülnek - ezzel semmit nem is tudok kezdeni, mert akkor már szét kellene bombázni az előlapot. Ami viszont nagyon nem tetszik, de lehet rajta segíteni: nincsenek tömítve a hangszórók a beszerelés mentén és a hátlap sem. Zárt dobozról van szó, ahol ez még fontosabb is lenne! - Úgyhogy ezt is meg kellett csinálni...

A módosítással azonban sikerült a hangképet kompaktabbá, kiegyenlítettebbé, élvezhetőbbé, zeneibbé tenni, a száraz magas hangszínt kiküszöbölni, hosszabb távon jobban hallgathatóbbá tenni, aki szeretné, nyugodtan kipróbálhatja.

http://www.retronom.hu/files/dollerakos/Orion_HS_9_hangvaltok.JPG

Kedves dollerakos!

 

Nem tudom, hogy olvassátok-e még ezt a jó régi, 10 évvel ezelőtti témát.

Ismét előkerültek a régi Mambó hangdobozaim és emlékeztem az általad feltett keresztváltó módosítás rajzra. Gondoltam kipróbálom mert a 3,3 mikróF-os kondendenzátorral is túl magasba húzónak éreztem a hangját (ennyi idő után elővéve, néhány nap járatás után is).

Először az általad javasolt 1,5 mikroF kondenzátort és a 2,2 Ohm ellenállással próbáltam ki, de azzal meg túl visszafogottnak találtam. Az 1,5 ohmos ellenállásra cserélve viszont határozott javulást érzek, úgy igazából "egyben van" a hang, nem egy magas és középmély sugárzót hallok, mint korábban, olyan mintha csak egy hangszóró szólna, de az jól. Nem visít a középmély, mégis informatív, szépek a prezenszek és a magasak precízebbek (ill. kevésbé pontatlanok) lettek. Természetesen ezt úgy értem, hogy amennyit ki lehet hozni ezekből a szerény hangszórókból, ahhoz képest valóban nagyon hatékony a hangminőség javulása az előző állapot (közel gyári kapcsoláshoz) képest.

Köszönöm szépen ezt  a jó ötletet.

oldtimer képe

Nem vagyok „érintett”, bár meghallgatnám a hangdoboz hangját.

Nagyszerű, hogy sikerült javítani a hangod.

 

Szerintem itt jobban elérhető a „címzett”.

Persze, mindenki maga tudja hová ír :)

 

üdv.: oldtimer

:) Érdekes, de valahogy mindig sikerül. :D

dollerakos képe

Jaaaa, csak azért "sikerült mindig", mert tegnapelőtt el akartam küldeni, aztán a spam-szűrés miatt elakadt, majd tegnap kicsit átszerkesztettem nálam a "tárolt változat"-ot, de az is elakadta, aztán majdnem ma is sikerült harmadjára is ugyanazt elküldeni, illetve sikerült is, de aztán láttam, hogy már harmadjára ment volna fel, ki akartam törölni, de az se ment, aztán inkább átírtam. (Kíváncsi vagyok, hogy ez a mostani válaszod átmegy-e.....)

 

Különben tényleg jó lett így ez a Mambó-pár így, legalábbis így hallom.... :--))))

dollerakos képe

Majdnem sikerült harmadszorra is feltenni ugyanazt a hozzászólást, amelyet 14-én és 15-én is feltettem, mert a spam-rendszer nem engedett ezeken a napokon és most látom, hogy megjelent mindkétszer....

 

Csak még annyit, hogy a peremre sugárzás miatt (is) lehet, hogy irányítottnak hallom a dobozokat - azaz a fülmagasságból és a középponti irányból kikerülve kevesebb a magas. (De majd az okosabbak úgyis kijavítanak....) Úgyhogy ezt a doboz-párt mindenképpen célszerű fül felé fordítva hallgatni.... :--)))

oldtimer képe

Amint látom esztergált, hegyes „kúpokon” van a hangsugárzó.

Természetesen ettől másképp szól, más a hangja...

 

Vannak tényezők, amelyek meghatározzák a hangzást.

Például egy üres „pucérfalú” terem kong az ürességtől.

Logikus, hogy a falfelületeket hasznos lefedni hangelnyelő anyaggal.

Egy lakásban nem mindegy, hogy vannak-e függönyök, és szőnyeg a lakásban, és mekkora csupasz falfelület van.

Sokat változtat a „hangképen” (nem én mondom olvastam/tapasztalat)

 

Viszont van aki úgy tartja, hogyha a dobozokra átlósan lila csíkokat ragaszt, már attól másként szól. Ez affél pszichodelejes hatás.

 

Nevetséges :-)

 

Ezen felül nyilván vannak dolgok, amelyek arányaiban megváltoztatják a hangképet.

 

üdv.: oldtimer

ORION


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
Orion HS 20 ...
Találat: 2
Orion HS 200
1980-1989