Dunai árvíz 1965


Forrás: 
Árvíz 1965 Kossuth Könyvkiadó (saját)
Dunai árvíz 1965

Az 1965-ös nagy tavaszi dunai árvíz károsultjainak megsegítésére a Kossuth Könyvkiadó írók, képzőművészek, újságírók, fotóművészek, nyomdászok közreműködésével kötetet jelentetett meg 25 500 példányban, 20.- forintos árban.  A fotók ebből a kötetből valók.

1965_arviz02.jpg 1965_arviz03.jpg
NofreT képe

  Előtte mikor volt? van egy emlékem, árvízzel kapcsolatban, de nem vagyok biztos az évjáratban. 

Nofre

leguan képe

Nagy árvíz 1954 júliusában volt megelőzően. Akkor - gátszakadás miatt - a Szigetközt elöntötte a Duna. És volt 1956-ban is, tavaszi jeges árvíz.

NofreT képe

  Köszönöm, akkor az 54-es lehetett, talán. Főleg a nyár miatt. Bár a 65-ös is beleférne még, nem tudom.

Akkor láttam életemben először zsemlébe rakott felvágottat, vagyis komplett szendvicset. Úgy történt, hogy lent jártam a pincében, nekünk az volt a hűtőszekrény. Ott a pincében megláttam egy kis csomagot, és volt benne néhány szendvics. Lelkendezve szaladtam fel, hogy jaj de jó, mit találtam a pincében.  Anyám gyorsan csöndre intett, és mondta, hogy nem a miénk, árvízkárosult család gyereke van nálunk vendégségben, ő hozta, az az övé. Gondolom, hogy a hivatalos ellátás része lehetett, de ez mellékes.
A lényeg kettő: bármilyen nehéz sorban voltunk, a család segített az elszállásolással , befogadtunk egy gyereket. Azokban az időkben valahogy nagyobb volt az emberek közötti összefogás. A másik pedig csak érdekesség, (bár jellemző), hogy akkor láttam először igazi szendvicset, igazi felvágottal. Semmi másra nem emlékszem, sem a kislányra (gondolom, hogy kislány volt), sem arra, hogy mennyi ideig volt nálunk, hogy hol aludt, szóval semmi másra, csak a szendvicsre, és arra, hogy rögtön megértettem. És örültem, hogy nem ragadott el a hév, és nem ettem bele szó nélkül. (az sem illett)

 

Nofre