Vasúti motorkocsi szombathelyen


Forrás: 
Saját fotó
Vasúti motorkocsi szombathelyen

Ez az un. Ab motorvonat motoros kocsija. Az 192o-as években vezették be és a hetvenes években még járt. Vonatozás cimszó alatt van fotó és néhány információ a tipusról. Egyébként a szentendrei Skanzenben ugyanilyen motorkocsit vezettek be skanzenvonatozás céljából pár héttel ezelőtt. Aki arra jár, javaslom próbálja ki egy pár kilométeres nosztalgiavonatozásra, de ilyen közlekedik a Bp. Nyugati pályaudvarról a Vasuttörténeti Parkba is.

Jól emlékszem,hogy télen a fűtést normál szeneskályha biztosította?(58-59 körül) lgp

A pótkocsiban szeneskályha volt, hogy a motorkocsiban nem-e valami motorhűtővizzel fűtöttek-e, azt nem tudom. Csak egyszer ültem ilyenen nosztalgiavonatozáson.

NGA képe

Mi úgy jártunk Veszprémbe, hogy Székesfehérvárig gyorsvonattal, és onnan egy ilyen kis motorvonattal ledöcögtünk Veszprémbe. Az ablakok lefele nyiltak, gurtni tartotta őket, és szeneskályha volt bennük középen ha jól emlékszem. Sokat jártunk ilyennel, az is biztos, hogy a hetvenes években még ment, szerintem még 1976-ban is.

A szeneskályha "elönyeiről" bővebben:Bátaszék-Pécs útvonalat ami kb.60 km. bő 2 óra alatt lehetett megtenni.Ennek harmada azzal ment el,hogy a kalauz "vakon"piszkálta a tüzet,mivel a füsttől és a széngáztól nem lehetett semmit látni.A következő szakasz már füstmentes volt, az ablakok megnyitásának köszönhetően. Az út felénél viszont már nem kellett a tűzre rakni,mivel a kalauz szerint "mire bemelegszik,már úgyis beérünk Pécsre".Tehát itt minden volt:füst,széngáz,nyitott ablak,csak egy nem: MELEG.
Ezt a komfortot csak azok a vagonok tudták felülmúlni,amelyek szintén ezidőtájt közlekedtek.Ezek teherszállító vagonok voltak,amelyekben kétoldalon,hosszában 1-1 pad volt beszerelve.
lgp

Idén tavaszra lett kész a múzeumvasút,ha jól tudom..vagy tavaly ősz?

Az INDÓHÁZban benne  volt...én próbáltam ifjú huszonévesként a Nyugatiból az Északiba (Vasúttörténeti Park) tartó szerelvényt...sőt egyszer bekötötték a BALATON, Rába-gyártású motorkocsit is az elejére/végére,azt is teszteltem, a falain vannak még színes képek,annyi hogy az útszakasz alatt nem sikerült mindet végigfényképezni ;-) Majd ha lesz különmenet és pé'zem,akkor biztos majd...

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Egy ilyen áll évek óta a Zalaegerszegi vasút állomáson is. Valamikor a Zalaegerszeg-Zalalövő szakaszon járt évekig. Ki tudja mi lesz a sorsa, és nem értem miért nem üzemeltetik nosztalgia járatként, holott teljesen üzemképes állapotban van.