fürdőkád 1918


Forrás: 
http://chestofbooks.com/home-improvement/repairs/Mechanics-Household/Bath-Tubs.html
fürdőkád 1918

http://chestofbooks.com/home-improvement/repairs/Mechanics-Household/Bat... Retronomos kép (amiért elkezdtem keresni):  Régi fürdőkád polaris2, 2009, május 8 - 14:10 http://www.retronom.hu/node/14611 http://www.retronom.hu/files/images/Bocskai%20u.25%20006.preview.jpg Azóta több mindent megtudtam. 1873 óta működik a Kohler Co. Ma is aktív cég, egy videót is találtam honlapjukon, a cég fejlődéséről szól. http://www.kohler.com/video/index.jsp?bcpid=1078595463&bclid=1111621660&... A termékek és szolgáltatások széleskörűek, a videó oldalán erre is található némi információ. Kapcsolódó weboldal még: http://www.pga.com/pgachampionship/2004/news_081004_manufacturing_excell...

ÁDY képe

Ha már úgy is feltüntetted a forrását,
miért írtad keresztbe a képre?

NofreT képe

Azért írtam rá, mert ha valaki elküldi mailben, akkor nem biztos, hogy vele megy. Ott van a link, a képé, a könyv linkje, érdemes körbenézegetni.
Vagy így teszem be, vagy nem teszem be. Nagyon hosszú a link, csak azért van átlósan..
Nofre

NofreT képe

hazai, az meg még igazibb is. Még sosem láttam ilyen kádat.
Nofre

ÁDY képe

csak így pont majdnem értéktelen a kép,
nem hiszem, hogy ezt már valaki elküldené.
Ráadásul mi itt a retronomon így fogjuk nézni.

NofreT képe

így fogd fel, a fotóhoz kerestem adatot. Hozzászólásban csak linket tudok betenni, de képet belinkelni nem.
Nem látom be, hogy miért lenne értéktelen? Ez egy adat, kölcsönbe. Amikor megláttam a kereséskor, alig hittem a szememnek.., hogy tényleg van, a gyártót kellene még megtalálni. Ez ( a fotózott kád) valami fürdőben, vagy exkluzív helyen lehetett eredetileg, az ott van kicsit lejjebb, színesben. Az az igazi találat, ez csak kiegészítés.
Nofre

ÁDY képe

adminnak szólunk, tegye lehetővé megint a hozzászólásokba a kép beszúrását, vagy sok ilyen képünk lesz. Nem vagyok kekec, csak megoldást keresek! A kád hibátlan.

NofreT képe

Gyakorlatilag mindig saját anyagot tettem fel, ez egy kivétel (meg a Marék Veronika blogban, de ott jeleztem, és az más kategória.) Nem is áll szándékomban netről begyűjteni továbbra sem. Eltöltöttem vele az időt, bár tényleg érdekelt, és hirtelenében így tudtam megoldani, hogy a lelkiismeretem is nyugodt legyen. Kicsi volt a kép, hosszú a link, így fért el. Inkább legyen így, mint esetleg leszedessék jogi problémák miatt.
Nofre

leguan képe

Link ügyben mondanám, hogy a kép másik átlójára pedig zöld betűkkel kellene felvinni. Biztos, ami biztos....

Komolyra fordítva, engem továbbra is az érdekelne, amit már polaris 2-től is kérdeztem: miből vannak az így formázott kádak? Amivel ez a forma - számomra - összejön, az a műanyag. A jelzett időpontokban viszont ilyen műanyag nem létezett. Tehát az anyag után kellene nézni.

...kaptam választ,se itt a hozzászólóktól,sem "polaris 2-től" a csapteleppel kapcsolatban.Lehet hogy nem fogjuk megtudni a rejtélyt?

NofreT képe

Így sikerült. Alátettem egy csíkot, hogy odaírjam, nem fért el. Fáradt voltam. Még van egy megoldás. Le kell törölni.

Az a felirat nem utalhat a gyártóra?
A csaptelepek nyilván nem korabeliek, mint ahogy semmi más a fürdőszobás képen. Korabeli szerelvényeket a belinkelt oldalon látni lehet.

Biztos, hogy nem lehet kerámia? Mivel tippem szerint kisszériás, speciális helyre tervezhették.

Nofre

Nagyon valószínű, hogy kerámia, de akár öntöttvas kád is lehet. Nem lenne meglepő bármely anyag felhasználásával brutális súlyú berendezési tárgy lehetett, innentől kezdve lehet vas is, nyilván nem tömör hanem "szoknyás" vagy minek nevezzem, tehát az alapból kifordított öntöttvaskád perem van leeresztve a földig. Én jártam Pesten már olyan szerelvényboltban ahol igen különleges, nyilván felújítási bontásokból származó igen meglepő formavilágú ősrégi fajanszokkal találkoztam mint ez, díszként kitéve. Kád nemvolt köztük (kicsi az üzlet). Egyébként a csaptelep is simán lehet korabeli, legalábbis az itt lévő fenti képen, vagy ha nemis akkor pusztán a beltartalmuk változott mára. A formavilágot megmár mindenki utánozhatja kívűlről. Egyetlen külső különbség talán a perlátor lehet ami a víz kiáramlását irányítja, ez álltalában kiáll, hogy könnyen leszedhető és tisztítható legyen (ebből folyik a víz), régen pedig egyszerűen nem volt.

NofreT képe

de ez csak egy segédkép ehhez:
http://retronom.hu/node/14611
éa ezen a képen nem.

Én továbbra sem hiszem,hogy a témát elindító képen lévő csaptelepet 1910-1919 között készítették volna.Mert ugye ebből indultunk ki néhány órával ezelött.(Igaz ez az én gondom)

NofreT képe

ennél a régi fotónál eredeti (termékkatalógusnak tűnik), de a témát indító színes fotónál nem. Csak a fürdőkád eredeti.
Nofre

skynet66 képe

Zománcozott vasfürdőkád.
kádja nyíltan lenyugszik a padlón és a fallal csinál egy közeli ízületet. Ez így megakadályozza a pornak a felhalmozását, amit nehéz eltávolítani. Ráadásul a szerelvényeket elrendezik egy tágasabb módban és az általános megjelenés legkellemesebb.

Bár az évjárat és a gyártó ország a linkelt oldalon nem található.
Sky

NofreT képe

a fordításért!
Nofre

NofreT képe

Frissítettem a törzsszöveget, lassan már blog lesz belőle
Nofre

A nagyszüleimnek is éppen ilyen volt, s idén hozzám is került egy éppen ilyen kád. A Lampart gyártotta a háború előtt. A háború után már nem gyártottak fürdőkádat. Zománcos lemezkád (jó nehéz), a fenekén " Lampart 14-2075" jelzés.

A Lampart nevet csak 1933-ban jegyezték be, előtte Testory féle Fém-és Lámpaárugyár Rt létezett.

https://drive.google.com/open?id=1jFETRFGhchdLVLlllCZqSOfMHGfEGwUSjA