Verőcemaros üdülő étterme


Forrás: 
képeslap
Verőcemaros üdülő étterme

Az ifjúsági tábor étterme, enteriőr.

ÁDY képe

Hibátlan kép ez is. Akkor ez ugyan olyan mint a Juventus Hotelé?!

igen, és szerintem a többi Y-önkiszolgálóval is lényegében azonos, de csak majdnem, pl. nem lambéria a tető belülről, tehát a kivitelezés során eltértek az eredeti tervtől. akkor lehet hogy más Express-táborokban is van ilyen?

ÁDY képe

Engem a terméskő zavart meg, azért nem ismertem meg!
Ha tudom, hogy Y étterem beljebb osonok még egy pár képért.
Gondolom, hogy más Express-táborokban is van ilyen. Bár ebben te vagy a fő tudor :)

 

ÁDY képe

Erről a tetőről ez a kép jut eszembe.

DSCN1637.JPG

A nagy kedvenc :) Balatonföldvár Motel Étterem

ez majdnem ugyanolyan mennyezet, csak a minta fut másik irányban! (persze a pillérek mások, meg ez ereszkedik hátrafelé, nem egyenes a nyerge.)

ez nekem is nagy kedvencem. :)

NofreT képe

re: Verőce étterem
Szakáll, segíts megértenem, hogy milyen meghatározás ez az y-os étterem?
Köszönöm előre is!

belterjes szlenget használtunk Ádyval, elnézést.

:)

tehát olyan tető, amit Polónyi Károlyék alkalmaztak először nagy számban a Balaton környékén, nem a szokásos nyeregtető, hanem ami Y-alakú, tehát a közepén, a nyeregnél van a legmélyebb pontja és kétfelé emelkedik. középre folyik a csapadék és onnan van elvezetve.

 

sok ilyen önkiszolgáló épült a Balatonnál, valamint a motel éttermek is ilyenek, bazársorok, öltözők, és most úgy tűnik, az Express is ilyen éttermeket épített a táboraiban szerte az országban.

 

egyébként, még nyaralótípus is volt ilyen, talán Fagyöngy volt a neve. ez a tetőforma nagy divat volt 1960-65 tájékán.

NofreT képe

Köszönöm, így már értem :)

Lapostetős kialakításnál ez nagyon jó, főleg egy kilátásra érdemes helyszínen. Azt hittem, hogy egy előregyártott típusszerkezet neve az Y. A fentiek alapján pedig inkább egy bejáratott vázszerkezetről van szó, ami bevált. Még az is lehet, hogy eredetileg ipari/mezőgazdasági épülethez dolgozták ki a vasbetonszerkezetet-elemeket, és más funkciónál is jól lehetett alkalmazni. Később is volt ilyen, a 31-es vázszerkezet a 70-es évek közepén. A fedés(födém, nem a burkolat) miből készült? Vagy könnyűszerkezetes megoldást használtak?

Az Express Utazási Iroda 65-66 körül indult, nem?

Polónyi ír az életrajzában erről, hogy a tervezett szerkezeteket a helyszínen öntötték ki betonból, a földön lévő zsaluzatba és így gyártották, utána állították fel, nem semmi.

A motel-éttermeknél, amelyeknél nagyobb volt a fesztáv, szerintem fémszerkezetet alkalmaztak.

A fedés a legtöbb esetben amivel találkoztam, hullámlemez volt, tehát könnyűszerkezetes.

 

Nem tudom, mikor indult az Express sajnos, de ha tényleg ekkor (bár biztos volt valami jogelődje), simán lehet, hogy az új cég új táborokat épített és 1965-66 körül készültek a saját Y-éttermei.

A verőcemarosi étterem fotóján egyébként két nagyon old-school kandeláber is látható, a magas, neonos, de még nem ívelt-tejüveges típusból, így az épület ennél sokkal később nem épülhetett szerintem.

NofreT képe

Azért a helyszíni előregyártás nem volt olyan rendkívüli akkoriban, legalábbis az én ismereteim szerint, vagyis nem lepődtem meg rajta.Köszönöm amúgy, én nem olvastam a könyvet.

Az Express -ről most találtam anyagot az előbb (rákerestem a google-ban, biztosan te is megtalálod), egy beszélgetés , talán hanganyag szöveges változata, volt földmérő-hallgatók beszélgetnek (magánházaknál laktak terepmunkán, és kb 65-ben lett Express szálló - nagyjából így, de még nem találtam vissza.)

megvan:

Jómagam ’61-ben voltam hallgatóként
Verıcén, és akkor még házaknál szállásoltak el bennünket, nem az Expressz-táborban.
H.K.: Még ’61-ben is?
N.F.: Igen. Azt viszont tudjuk, hogy 1965–66-ban már az Express Ifjúsági Utazási
Irodának a kismarosi táborában szállásoltuk el a diákokat. Ez az Express Ifjúsági Utazási
Iroda akkor nemrégiben alakult meg,

www.agt.bme.hu/ftp/tdk/paizs2.pdf

Gotha képe

ÚRISTEN de nagy kép! Párszor nyaraltam itt, rengeteg emlékem van erről az Expressz táborról. Köszönöm hogy feltetted!

Nincs mit. :) Ha van sok emléked, akkor írj már pár szót ezekről, milyen volt a tábor, stb. szerintem szívesen olvasnánk itt sokan.

 

Van róla még egy képeslapom valahol, de nagyon rossz állapotban, az egy medencét ábrázol. Meg egy 1978 körüli katalógus, de azt se tudom, hol van, az a szállodaépületet reklámozza.

ÁDY képe

A száloról is találtam egy kis képet és láttam, hogy van elötte egy modern alkotás.
Tudsz róla valamit?!

veroce_01.jpg

Igen, ez a szálloda, ma is megvan, üres, a területet felverte a gaz.

 

Tudok, Kucs Béla alkotása, Találkozó-emlékmű, 1970. A kőtömbök a földrészeket jelképezik, beléjük is vannak vésve a térképek.

Készültem már a bemutatásával a másik portálon, megvan az anyag, csak hát még tartok itt. Lesz más börzsönyi érdekesség is.

NofreT képe

A kép amit igértem.

itt

és itt

Ez remek! Nagyon köszi!!! Sose gondoltam volna, hogy egy ilyen részletes klassz cikket olvashatok erről. Szuper.

 

Sok MÉ-d maradt meg ebből az időből? Ha van kedved, igazán mazsolázhatnál belőlük néha érdekes épületeket. Sajnos nekem alig van, inkább csak Műszaki Tervezés.

 

Véletlenül 1965-66 körüli számok nincsenek valamilyen építészeti folyóiratból? Az "ózdi áruház" érdekelne, feltételezem hogy volt róla cikk, mert az első luxalon-borítású, korszerű, emeletes nagy áruházépület volt akkoriban a szegedi Tisza áruházzal együtt. (Később Centrum Áruház lett, de átadásakor Ózdi Áruház néven futott, csak pár éve vették le ezt a feliratot a homlokzatról.) Annak idején nagyon különleges épület volt.

Sajnos nekem nincs róla újságcikkem.

NofreT képe

Nagyon alapos cikkek és kritikák voltak akkoriban. Komoly mérlegelések, amik nekem objektívnek tűnnek ma is. A racionális gondolkodás és a humán hozzáállás ötvözete ez a szakma.

Örülök hogy segíthettem, bár a formával nem vagyok túl elégedett, (nem szeretek ilyen fércmunkát kiadni a kezemből) hiányzott a napsütés, vagy egy komoly lámpa, de a lényeg hogy olvasható.

Most eléggé be vagyok havazva, de küldtem egy mélt, hogy ne offoljunk itt.

Nofre