U szeges csúzli


Forrás: 
Saját.
U szeges csúzli

Ez egy gyerekként készített drót-csúzli. Az alapját kemény drótból hajtogattam, majd arra tekertem színes huzalt. Az un. "modellező gumi" már elöregedett, nincs rajta. Ez egy hengeres átmérőjű vékony, rugalmas gumi volt, az "Úttörő és Ezermester" bolban lehetett -nagy nehezen- beszerezni. Korlátozták a kiszolgálását gyerekeknek, mert balesetveszélyes volt, hiszen csúzlinak használtuk. A lőszer: U szeg volt, nagyon veszélyes fegyver volt akkoriban!

NofreT képe

ajaj

anyaként égnek áll a hajam..
mondsza Feribá', hányszor voltál te sarokba állítva? :)

Az u-szög meg ma is veszélyes lenne, ha valakinek eszébe jutna.

Nem mondom, hogy én nem csináltam megfelelő ágdarabból kis nőies parittyát, de csak a játék kedvéért. Ez viszont olyan, mint egy páncéltörő ahhoz képest :)

Ha már retro, fel is sorolhatnád, milyen büntetéseket kaptál anno pernahajder korodban :)))

Feribá

Na én is becsinálnék, ha megtudnám hogy a gyerekek ilyennel szórakoznak! Akkoriban, a 60-as években nő még nem kellett, computer nem volt, el kellett hát ütni az időt valamivel. Akkor minden srácnak volt U-szeges csúzlija. Megnöveltük a vasboltok forgalmát eléggé. A fő baj, hogy sokszor EGYMÁSRA is lőttünk, nemcsak célba... Az egyik kissrácnak az orrnyerge fogta meg az U-szeget, majdnem ráment a szeme. Szörnyű! Az U-szeg ráadásul a levegőben a hegyével előre fordult, azért /is/ veszélyes. Otthon nem tudták, de néha a suliban elkobozták, csak év végén adták vissza. Majd irok blogot a gyerekkori hajmeresztő dolgaimról. Amúgy jó gyerek voltam, szemüveges, félénk...

Csuby képe

Volt egy szolidabb, kevésbé veszélyes változata a csúzlizásnak.

Papírból szorosan tekertünk egy csövecskét félbehajtottuk, ellapítottuk, és megvolt az U szög. Ez csak csípett, de szemet ezzel is ki lehetett lőni.

Nem volt fontos az Y alakú markolat sem. A hüvelyk és a mutató ujjunkra hurkoltuk a modellező gumit és lehetett lőni. Nagy elönye volt, hogy könnyen el lehetett dugni, pl. nem kobozta el a tanár, a "nagy értékű" gumit.