Porcelán villanykapcsoló


Forrás: 
saját
Porcelán villanykapcsoló

A kapcsoló szerkezete be- és kikapcsolt állapotban, illetve összeszerelve.

1930_kapcsolo.jpg

A mi száz éves házunkban is van még két darab ilyen kapcsoló, napi használatban! Persze az igazat megvallva már nem tökéletes, másrészt valószínűleg nem is szerelhető, ugyanis a forgatógombban található kis csavar totálisan bele van rozsdásodva.

 

Gratulálok! Én is tettem föl már néhány régiséget, de ez nem jutott az eszembe, talán azért, mert gondtalanul használom.

 

Ez olyan, mintha új lenne. Vagy csak a fényképezéshez van kifényezve?

 

bfonok

leguan képe

Hát igen.

Kis csavar csavarlazítózva, az egész leszerelve (közben kóbor árammal megütődve), Cif-surolóval letisztítva, fémrészek beolajozva....

A topmodellekkel is ezt csinálják fotózás előtt!

Laki Géza képe

...elnézem,és közben elgondolkodom, rá kellett jönnöm,hogy azért észnél kellett lennie a "tervezőnek" ha ilyen furfangosan megcsinált egy kapcsolót. Ugyanis ha jól emlékszem, ez volt az amit kb.fél fordulattal kellett bekapcsolni,majd bekapcsolás után közel visszatért az eredeti állására,majd megint fél fordulattal lehetett kikapcsolni? Arra meg már végleg nem emlékszem,hogy talán egy rugót kellett-e felhúzni,vagy mi is továbbította az érintkezőket. Mindenesetre a mai billenő lemezes kapcsolókhoz képest ez már akkor is volt valami.

leguan képe

Pontosan negyedfordulattal lehet ki- vagy be kapcsolni. A forgó részen van két (egymással szembeni) érintkező (a kikapcsolt állapotú képen a forgatógomb "éleivel" egy síkban látható), ezek biztosítják a vezetékfoglalatokkal való érintkezést, vagyis az áramkör zárását, illetve ennek megszakítását. A  forgó rész megfelelő állásának rögzítését beépített laprugócskák "bekattanása" eredményezi. Az egyszerű megoldásnak köszönhetően bármilyen irányban lehet tekerni, a lényeg a negyedfordulat.

Laki Géza képe

Köszi szépen.

retropeti

 

 

Újból lehet ilyen porcelán kapcsolókat vásárolni, persze a mai szabványoknak megfelelően. Hiába egyszer minden visszatér.

 

A szülői házamban ilyen papíralátétes porcelán kapcsolók voltak, ezért nagyon a szívemhez nőttek. Kár hogy nem gyártják már. Nekem ezek a modern formatervezett kapcsolók ellenszenvesek. Igaz, egyszer a forgatógombon az a "bizonyos kis csavar" megrázott! Nem értem hogyan lehet az testzárlatos? Ki tudja honnan lehetne ilyen régi kapcsolókat szerezni?

"Nem értem hogyan lehet az testzárlatos?"

 

Pedig nagyon egyszerű!

A kapcsolóval a fázist kell megszakítani, ezért az van a kapcsoló egyik sarkára kötve, és a fázis ami ráz.

A kis csavarnak jó mélyen kellene a porcelán gombban lenni, úgy hogy ne érhessen hozzá senki, hacsak szándékosan nem akar.

 

bfonok

Laki Géza képe

Sőt! Még ha nem is a fázis,hanem a nulla van megszakítva,akkor is ráz!