Villanykapcsoló


Forrás: 
Saját
Villanykapcsoló

fényszabályozós csillárkapcsoló

Kiss Béla lászló képe

Óriási bravúr volt a Konvertától: tirisztoros, szenzoros dimmer!! Én a mai napig használom, de csak poénból: amennyire látványos, olyannira hasznavehetetlen szerkezet: nem hinném,hogy van/volt ember a világon, aki ezzel szabályozta volna a lámpa fényerejét nem csak demonstratíve, és hallgatta az izzószál cicergését, ami ilyenkor fellépett:O) A REMIX is gyártott a '70-es években egy hasonló funkciójú szabályzót,amihez egy 2W-os huzalpotméter csatlakozott.Az legalább használható volt pl. villanymotor fordulatszám-szabályzására, ellenben a szóban forgóval.Előbbi ui. fázishasítás,-az utóbbi a tirisztor folyásszögvezérlése elvén működik, így csak (közel)ohmosan terhelhető....
Hihi, egyébként nem igaz, hogy csak a fázisvezetőbe szerelhető(csak abba szabad!!) de sok helyen a nullszál van lehozva a kapcsolódobozba(részeg villanyszerelő micisapkában) Ilyenkor a két szabad, megszakítandó nullszálat(hálózat FELŐL, és hálózat FELÉ) fel kell cserélni, és máris működik, erre példa az én szabályzóm:O)

pakzoltan képe

Az elektronikához nem sok közöm van, de valóban használom a mai napig. Igaz már csak az előszobában , de hibátlanul működik,és való igaz zúg rendesen. Egyébként a soroksári DOMINÓ áruházban vettem anno.

Legalább 15 évig használtam, érdekes, nálam nem cicergett egyáltalán, talán mert nagyobb teljesitményű izzót használtam. Akkor nyugdijaztam, amikor energiatakarékosra tértem át.

Körübelül 10 évig teljesített szolgálatot a szüleim házának az ebédlőjében. Rendszeresen használtuk, esti tévézéshez kitünő volt a csökkentet fényerő háttérvilágításnak. Sajnos időközben tönkrement.

Kiss Béla lászló képe

Hoppá, erre nem gondoltam...:O) A tévedés jogát a továbbfejlődés érdekében fenntartom:O)

Üdv!
Pár szóban szeretnék reagálni a kapcsolóra.
1976- ban költöztem panelházba és rá egy, vagy két évre kaptam valakitől egy ilyen kapcsolót.
Felraktam és az óta is használatban van. Csak akkor lett levéve, ha tapétáztam, különben semmi baj nincs vele. Hang nélkül üzemel, nem serceg és remélem még sokáig müködni fog.
Hátránya az, hogy energiatakarékos égőkhöz nem használható. Jelenleg egy ötágú 60 W-ós égőkkel megrakott csillárt működtet becsülettel.Ha lehetne kapni még valahol ezt a fajtát, vennék szívesen és lecserélném az egész hagyományosakat.

Kiss Béla lászló képe

Nem a kapcsoló, hanem a szabályozott izzószál zizeg.(meg a kapcsoló áramköre is egy picit, ezek az elvből adódó természetes jelenségek) Hogy ez meggynire hallatszik, nagyban függ a lámpabúra anyagától, méreteitől, az izzólámpa teljesítményétől. Nekem egy 100-as körtét szabályoz nagy fém gömb-búrában, leszabályzásnál veszett cincogás hallatszik:) De én is nagyon szeretem ettől, mert a miénk (volt ez is)

Üdv!
Én nem vettem észre az égönél,hogy zizegne,pedig volt már benne nekem is 100 W égő. Csak a foglalatot égette szét pechemre.

A kapcsoló valóban adott egy kis zizegő hangot de az elnyésző.