Kerékpár kilóméterszámláló


Forrás: 
Saját
Kerékpár kilóméterszámláló

Bicikli"computer"

 

Az 1971-ben vásárolt piros szovjet férfikerékpár gyári tartozéka volt ez a km. számláló. Az elöl látható kis "izé" a küllőre szerelhető "jeladó". A kerékpárkomputer nem is annyira új találmány.....:)

Laki Géza képe

Habár a kép alatti szövegben a Komputer szó idézőjelben van, ez mégsem komputer,hanem egy-a spirállal hajtott hagyományos km.óráktól is eltérő,- primitívebb szerkezet.

A számlálón látható egy ötágú csillag,amelyet a "jeladó"nak említett tüske,a kerék minden fordulatánál egy-egy tüskébe beleakadva azt 1/5 fordulattal elfordítja. A teljes fordulatkor a bicaj kb 10 métert halad. Ezt a megtett utat rögzíti és mutatja a számláló szerkezet. A számláló 28-as kerékhez van méretezve,így ez is csak közelítőleg pontos.(26-os kerékre kár is felszerelni)

Az igazi mai órákon lehet akár cm-en ként is pontos kerékátmérőt állítani, jeladója egy mágnes,ami a villára szerelt vevő előtt elhaladva számlálja a kerék fordulatát. Ezt a beépített időmérő órájának segítségével sebességet,napi és teljes megtett kilómétert,és átlagsebességet mutat.

(Kiegészítés képpen:1955-körül már létezett ez a fajta számláló. A spirállal hajtottat 1998-ban láttam,ez már sebességet is mért. És 99-ben vettem az első igazi,computernek nevezhető órámat)

Kedves Géza!

 

Tökéletes a leírás. Akár én is írhattam volna bővebben, de mint ismert, a lustaság....:)

Az egész szerkezet hihetetlenül egyszerű, de akkor a béketábor langymelegében igazi újdonságnak számított, legalább is a rövidnadrágos népesség körében. Akkoriban nem nagyon adódott alkalom megcsodálni a már létező fejlettebb spirálos változatot sem. Emlékeim szerint a komplett bicaj 960 Ft-ot kóstált. Egy ismerősünknek volt NDK-s 10 sebességes félverseny bringája, ami állítólag majdnem 10 000 Ft volt... halálosan irigyeltük, és sehol a környékünkön nem tudtunk hasonló csodagépről...

vg62 képe

Ebből is volt 4-féle,24-26-27-28-as méret.Tehát fel lehet szerelni,csak a megfelelőt kell megvásárolni.Egyébként a lengyel allegro-n(a teszvesz megfelelője)lehet venni,akár újat is.A technológiáról pedig:ezt a ruszkik egy az egyben lelopták a német MIFA (DDR-Sangerhausen-a gyár alapítva 1907-ben)márkájú kerékpár hasonló tartozékáról.Szóval a primitívséget ott kell keresni.Lásd a képen az eredetit.

A szovjet Szputnyik félverseny kerékmérete nem 28-as (635mm)egyébként,hanem 27-es.(630mm)

km