Irodagéptechnika Vállalat


Forrás: 
net
Irodagéptechnika Vállalat

A volt cégem története:

 

A vállalat 1948. december 1-jén Irodagépértékesítő N. V. néven alakult irodagépek importálására és elosztására. 1949-ben államosított műhelyekkel, kisiparosokkal bővült. 1950-ben kettévált a kereskedelmi tevékenységet az Irodagépértékesítő Vállalat, míg az ipari tevékenységet az Irodagépipari Vállalat folytatta. 1956-ban vette fel a Irodagépipari és Finommechanikai Vállalat nevet.

A vállalat a város különböző pontjain üzlethelyiségekben, pincékben volt elhelyezve. Közel kétszáz terméket gyártott, szervizelt vagy forgalmazott. Az igények növekedése szükségessé tette a vállalat bővítését, 1958-ban megkapta a volt Járműgyár területét és épületeit a XIII. Jász utca 33-35. szám alatt, ahol felvonulási, és barakk épületekben került elhelyezésre. Később ezen a területen épült meg a vezérigazgatóság, és a törzsgyár irodaépületei, szerelőcsarnokai, üzemcsarnokai.

A vállalat többszöri átszervezés, profilrendezés után 1962-ben alakult ki, a szolgáltató részleg levállásával. Irodagéptechnikai Vállalat néven új vállalat alakult az eredeti Budapest, V. kerület Bécsi u. 8 szám alatti központi helyen.

A vállalat az 1980-as évek végére komoly gondokkal küzdött, ezt felismerve az ottani szakemberek, kollégák saját cégeket kezdtek alapítani és amit lehet kiszervezni mert az anyacég már az alapvető dolgokat sem tudta biztosítani az ügyfeleinek, partnereinek.

Sok vidéki kirendeltsége önnálósult, átalakult amik a mai napig működnek.

Az anyacég Nyomdagépek, Írógépek, Sokszorosítógépek, Számológépek, Könyvelőgépek és Számítógépek javításával, kellékellátásával foglalkozott.

A céget 1991-92 ben elérte a végzet.

Akik korábban nem léptek tovább esetleg nem alapítottak saját céget mind munkanélkülivé váltak sajnos, a céget felszámolták, megszüntették.

A V.ker Bécsi utca 8-10 szám alatti volt székházat a kiköltözés után a sorsára hagyták.

Most állítólag valakik megvették és le akarják bontani hogy egy odanem illő förmedvényt építsenek oda.

Azt tudni kell hogy a Bécsi utca-Harmincad utca sarkán álló épületet Fischer Simon kereskedő építette 1910-ben a hatemeletes üzlet-bérház, amelynek szuterénje, földszintje és első emelete fogadta magába a mára elfeledett, hajdan híres nagy üzletet amely Budapest első áruháza volt.

Az Irodagéptechnika Vállalat az áruházi szintet használta.

V.ker Bécsi u.8. V.ker Bécsi u.8. alul két üzlethelyiségben bemutatótermek voltak kialakítva V.ker Bécsi u.10. a néhai Fischer áruház 10 éves törzsgárda plakett egy aukciós portálon

Vállalat


Kavicsbánya Vállalat
Ismeretlen évjárat
Vállalati tűzoltó kitűző
Ismeretlen évjárat