Iparcikk Kölcsönző Vállalat televíziók


Forrás: 
Saját
Iparcikk Kölcsönző Vállalat televíziók

JOBB SZÉLSŐ AZ VTRGY/VIDEOTON Fortuna2 -nek tűnik!De hogy miért volt keretén alul PRECOLOR felirat,nem tudom...így fenyegtettek,hogy színes lesz a műsor? ;-)

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

János123 képe

És alul talán , egy  VT Minivizor .

Emlékezetem szerint, csak a Videoton használta a fantázia-név kiegészítésére.

Jelentése: a majd meginduló, UHF sávban sugárzott 2-es műsor  ("színes műsor")  vételére előkészített készülék.

Vagyis úgy konstruálták, hogy majd ha kifejlesztik, illetve behozzák a külön az UHF egységet, egy szaki könnyen beszerelheti.

Amúgy a felírat az eladhatóság növelését célozta meg......

Tény, hogy az ORION is dobott piacra anno ilyen készülékeket, viszont csak a kezelési papírjaiban jelezte a lehetőséget....

Természetesen a "színes 2-est" továbbra is fekete-fehérben lehetett nézni....

Az is hozzátartozik a korabeli képhez, hogy rövid ideig "élt" ez a fogás, mert a gyárak   (VT és ORION) gyorsan ráálltak a VHF - UHF csatornaválasztós készülékek gyártására, nagyobb volt a kereslet, annak ellenére, hogy nyílván megnőtt a készülékek ára.....

Üdv:  furnan

Igen,köszönöm,fix hogy az,sőt lehet (80%) hogy a csöves korai verziója..én 2db MINIVIZORt még használtam a tranzisztoros, 2nagytekerőjű (UHF-VHF különkeresők és iylen benyomós potméterei is voltak pl  fényerőé pirostokban,be-ki kapcsoló is abban volt)változatból vmikor 1989-1991között,SZÁMTECH SZAKKÖRön a VAsvári Általánosban Szfváron.VIDEOTON TVCkkel,32 és 64kilobyteosokkal...adatmagnók meg BRG MK29esek voltak...ja és volt még 2db C-PLUS4-es is,és 1db C-16os...gyári magnókkal!Legtöbb "monitor" az piros-fekete SuperStar 12es tv volt        (nem tudom 8 vagy 6csatornás e,fényképem sajnos nincs akkorról,max hangszalagkazetta hangtöredékeim ;-) amikor titokban felvettem hangjukat szakkörtársaknak játék stb közben pár percig ;-)))azt egyszer megismételtem Tóparti Gimi-ben is szintén BRGmagnóval,utána némettannőnk /máig aktív,akkor volt pályakezdő velünk/ nem hagyta már a 2németóra közti szünetben az osztályban a magnót,pedig nem rongáltam ,csak kalóz hangfelvételt készitettem szünetben)   ,aztán a 2db Minivizor,meg 1vagy 2db nagytv,de fix,hogy legtöbbet én ültem a nagytv /ORION URANUS/ előtt 20-30cmre az 58-62cm képátmérőjű (legalább,szálanként pixelenként láttam a betűket,7edikes koromtól avygok szenmüveges,nem véletlenül,meg segített benne az iskolai 1fázisú 2-3csöves neonlámpatest vibrálása is,meg itthon ferdén fekve alulról nézése a SuperInfraColor txts 58 vagy 62cms átmérőjű 1984es őstvknek) előtt.A tanári géphez volt csak színes kijelzőként a VIDEOTON SUPER STAR 14 színes formatervdijas aranyszínű hordozható 2antennás tv.JA meg gyári álló (!) duplafloppy külsődoboz meg szaalgkábelek...olyan színvlágúak mint a gyári ritka joystick/botkormány/"élvezetbot" is.(sajnos nem tudom,kiknek adták el e kincseket,későn mentem vissza látogatni,mire eltűntek a kincsek vhova és PCkorszak már rég tartott,ebédlő mögötti teremben voltak már akkor is a könyvtár mellett.HA VAN VALAKINEK IYLEN KINCSE AZONNAL SZÓLJON ÍRJON,újra akarom kreálni kiállitáson a konfigurációkat,emlékek alapján!).

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

János123 képe

Kincs. Ha nem is ekkora, de ma jutottam hozzá egy Elektronika VL 100 tv-hez. Gyári dobozban , kézelésiécel , és mind a 8 kiló papírjaival amivel eggyütt kiadták valamikor.  Nekem Commodore VC 20 -am volt. Azok is eltüntek.

Mi annak idején Szfvár,Széchenyi út-on levő (lehet UNIVERZÁL ipari SZÖVETKEZET ma már omló vakolatú háza /köszönhető nyomornak és forgalomnak szmognak rázkódásnak/ aljában lehetett?vagy mellette 4emeletesekében?) X kölcsönzőnél szoktunk régebben sárga színű feketecsikos KARCHER (2pontos a-val) vizes-száraz szöőnyegtiosztítógépeket bérelni a hihetetlen gonoszul gyárilag felrakott   (AlbaRegia arév,szerelte össze győri avyg dunaújvárosi panelekből,NINCS VILÁGITÓLÉPCSŐHÁZ OLDALABLAKA OLyAN KONSTRUKCIÓJÚ HÁZ lásd szedreskert,tóváros,víziváros Szfváron meg Siófok főút melletti 10emeletsek,pont olyanok,csak felülről 10.em fölül jut be lépcsőházba fény,tenegralattjárószerű egész ház,pince nincs csak fszten bűzszeméttároló meg közös villanyóraszekrény meg 1-1tároló aztán csitt)   házgyári padlószőnyegeinkhez (a nagyszobában ráadásul hurkolt gyári,atkagyár-ként,a kisszobában az a jellegzetes feketealjú bordó ami kopik...konyhában-előszobában méregklóros PVC szürke...máig,porlad alatta 40éves  kora,tavaly óta a beton!lavórnyi méretekben,és serceg recseg,de lehet a környékbeli fakivágatófideszes épitkezés hatása meg rohadt medihotelé,ami voltVidámpark-i arborétumi fák fideszmszp kivágatása miatt direktben bevilágit az erkélyen és ablakon a reflektorai)      "Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Csak volt a VC-20 /VIC-20?CSak német nyelvterületen hívták VC-20/VOLKS-COMPUTERnek,mert ha kiejtették volna az angol rövidítést,hogy VIC-20,akkor FIKK-20 ("b*szásocska-20")-nak hangzott volna.Állitólag tényleg igaz! ;-))))

Akkora kincs..az a C-64es elődje,már olyasmi kenyértírtó-háza volt...de kevesebb memóriája még,viszont lehetett párfajta játék-cartridghe kazettát venni hozzá jobb életszínvonalú helyeken.

A MŰKÖDŐ VL-100as iskincs ám!Nekem kincsnek disznek van 1 vagy inkább 2..meg kell keresnem őket...ha megjavítaná valaki...

Annak még a képcsöve is 12V-os,nem többezer voltos mint a nagy hálózati TVké! Meg uyge van lecsavarozható tápegység-hátiszákja is,nemcsak 12Vról hanem 220ról is megy.

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő