VTgyár bzs-51 zsebrádió


P1050802.jpg P1050810.jpg P1050813.jpg P1050815.jpg
Laki Géza képe

...szép és érdekes készülékkel rukkoltál ki megint Danikám! Több szempontból is érdekes: Az első magyar gyártmányú zsebrádió,amely már a zsebben is elfér. Érdekes még a kapcsolása is,mivel ez un. reflex kapcsolással készült. Ez egy elég ritka megoldás,ha jól tudom ezen kívül csak két darabot gyártottunk idehaza.(1-et az Orion,/Pajti/ és 1-et pedig a VT /Badacsony/)

 

Mivel valóban ritka,és még ráadásul szép is,vigyázz rá, mert szerintem  a gyűjteményedbe  való. Gratulálok! Ü:Gézabá

sandordp képe

Üdv Gézabá! Köszönöm szépen a kiegészítést a készülékkal kapcsolatban! Direkt nem írtam róla semmit, mivel nem sokat tudok  készülékről! Nagyon fogok rá vigyázni, mivel tényleg ritka, és régóta kerestem már ezt a készüléket! Hát máma sikerült ráakadni.

reparatio képe

Ilyet én is díjaznék, sajnos elkerülnek!

 

Laki Géza képe

...még annyit: Látva a gépet,biztosan nem szól az oszci. tekercs hiánya miatt,de szerintem beindítható a KF-ek áthangolásával,ekkor ugyanis mint egyenes vevő működik. Tessék megpróbálni!Üdv: Gézabá.

sandordp képe

Üdv Gézabá! Tökéletesen jól látja a hibát! Az oszc. tekercs sérült benne emiatt nem fog adót csak sistereg. Mivel nincs hozzá eredeti alkatrészem, és komolyabb műszerezettségem ezért a javítása függőben marad.

Én is pontosan az oszcillátor tekercs kivezetéseinek leszakadása miatt  tologatom az asztalomon ennek a rádiónak egyik testvérét.

Nehezen tudom magam rávenni az újra tekeréshez......

Azért, ha netán valaki képes belefogni a javításba, hogy segítsek, ide feltettem régi Rádiótechnika újságokból összegyűjtött infókat, közöttük a tekercs adatokat is.....

 

http://data.hu/get/5095409/VT-BZs-51_zsebradio.PDF

 

Lassú, ingyenes letöltésre kell klikkelni...

Sok sikert !

furnan 

Laki Géza képe

feltöltésre került "furnan" kolléga által az említett készüléknek az akkori RT-ben megjelent leírása,így arról nemcsak a készülék adatai, hanem annak "rövid életútja" is végigkövethető.

Ugyanis a sorok között olvasva kiderül,hogy számos probléma adódott a gyártás során,amelyet még a módosított kivitelnél sem sikerült kiküszöbölni.

(Ezeket a problémákat a cikk szerzője kb. 20 pontban fel is sorolja,és azok megszüntetésére megoldást is javasol.)

Viszont pozitívumot a vevőről nem találni. Igaz,hogy a Tünde 1200-as árát és a BZs 590-es árát párhuzamba állítja,de ha hozzá vesszük,hogy a Sokol már itt volt,akkor az 590-es BZs nem is volt olcsó.

Minden esetre a gyár becsületére legyen mondva,hogy neki állt,megcsinálta,és hogy nem nem lett egy befutott darab,az talán nem rajta múlott.

És ha már a módosított változat szóba került, -és hogy a BZs téma egybe legyen- íme arról egy kép, ami a VT kiadványából ered:

jó bzs 51.JPG

Milyen érdekes a mai okostelefonok és a lap top ok, tábla pc - k világában újra látni ezeknek a készülékeknek a belsejét! Már akkor is próbálkoztak a miniatűrizálással több, kevesebb sikerrel. De amint latható, az alkatrészek mérete eléggé meghatározó volt a készülékek minimális méreteit illetően. Manapság már a kondik, ellenállások mérete nemigen jelent akadályt a méretek tekintetében.