Goodmans Maxim


Forrás: 
Saját kép
Goodmans Maxim

Meglepő hangsugárzóra bukkantam, gondolom megosztom, hátha szélesebb ismeretet is tud valaki adni róluk mások számára is. Annyit tudok róla, hogy Angliában 1965 hozták létre, tehát a gyártása pár évvel megelőzi a Minimax-ét. (lehet a Minimax ezek szerint koppintás, mert kísértetiesen hasonlít erre a High-End hangsugárzópárra.) Egyébként annyit tudok még róla, hogy Goodmans a gyártó cég neve. Sokak szerint jobb hangsugárzó, mint a Minimax, ez igaz lehet? Ha van valakinek bármilyen információ róla, kérem ossza meg mindenki számára. Itt egy oldal is róla, ahol részletesebb leírást adnak róla: http://www.eastmarinedrive.com/audio/2003/maxim.html

Nem sok a hasonlóság, talán az akusztikus felfüggesztés elve, de azt a VT önálló szabadalomként csinálta, a goodmanstől függetlenül.

 

Hogy kinek, mikor mi a hájend, az meg egyéni megítélés, és pénztárca kérdése csak. :D

rákos zsolt képe

ahimotu Valamikor v. milyen cég azt is kitalálta :hogy 2 db mélyet tesz egymás mögé!Sajnos már nem emlékszem mi volt benne a poén,de biztos volt !És volt olyan megoldás is amelyben a 2 db mély sug egymással szemben, de keresztben ! lett bekötve.

Egyébként létezik tér hagszórózás is :a Shahinian rendszer.

Ez a rendszer ide nem fér bele, mivel eléggé drága, még a nagyobb pénzel rendelkezőknek is !!!!

Bizonyos(új) irányzatok a 70 -es és a 80 -as évek hangtechnikájában létrejöttek .->BOSE .Manapság ezekkel már ( legalábbis én) nem találkozom, de szivesen kipróbálnám, ha erre lenne módom !Az említett 2 féle megoldás közűl az egyik ronda a másik meg kicsit drágább .Így maradhatott meg- a ma is használt- hangfali hangszóró  elrendezés .

Egyébként én úgy látom,hogy a másik:HS és  RFT -s ügy egy kissé eldurvult(vihar egy pohár vízben)! Én ezt betudom a nagy melegnek.Pont!

:) Isobaric megoldásra gondolsz, az a mélyekre hat, felezi a szükséges dobozméretet.

rákos zsolt képe

ahimotu Köszönöm!  Gondolom ezek a megoldások nem általánosak és régebben sem voltak!Ezekkel a kis: mid Bass sug -kal sok cég kisérletezett-> kics lakás ürügyén= lakótelep stb .

Így láttam 1 végeredményt :A Roksan OJAN hangfalánál(455 eft!) Ide nem írom le mennyibe kerül bele a mély !Egyébként az 200W-os !Maradjunk az átlagnál!

Gondolom az említett isobaric elv  ezt célozta meg- olcsóbban az átlagnak!

Nagyon szívesen. Semmi különös nincs benne, egyszerű összeadás-kivonás játék.

panblue képe

Üdv!

A 2 mély egymás mögé tétele sajnos a "kis hi-fi tornyok" hangfalainak lett a sajátossága-komolyabban megépített,rangosabb ilyen dobozokkal mostanság nem találkoztam.

A 2 mély egymással szemben lehet "szoros" és "lazább" légtércsatolású,iylenkor a szórókat nem keresztben hanem egymáshoz képest fordított polarítással kötik,így dugattyúként,szinte egy egységként mozdítják a dobozban levő levegőt.

Kedvencem a "compound" azaz sávszűrő doboz,ami 4. rendő sávszűrő váltóként működik (shala javíts ki lszi ha valami nem stimmel).

Erre jellemző a jó terhelhetőség,széles sávban alacsony torzítás,és a

jó hatásfok.

Persze méretezéstől függően hatalmasat tud emelni és ütni mélyben (sőt egész szépen "le is tud menni" ,így nem igazán "hifi" de aki a dögös hangzást ill. az alsó regiszterben hatékony és jó megoldást keres kiegészítésként házimozihoz,autóban stb az ilyet keressen :)

panblue

 

ui: ami itt hs és rft témában megy az nemhogy felesleges de hasztalan is,időjárástól függetlenül :) bár mondandódat értem,át kell lépni rajta :)))

 

Én még kicsiben nem láttam ilyet... [link]

 

A compound kifejezéssel nincs semmi baj, csak mást jelent. Ez inkább olyan gyűjtőnév.

panblue képe

-