Eumig 923


Forrás: 
saját
Eumig 923

Egy piacon szúrtam ki magamnak. Már messziről felkeltette az érdeklődésemet a lőréshez hasonló szűk skála. Megnéztem közelebbről és mivel elég jó állapotban volt úgy döntöttem érdemes a felújításra. A bal oldali gombon sajnos csak a csupasz tengelyvég volt ezt jobb híján egy orionos forgatógombbal pótoltam. A hátuljára piros-fehér cérnával odakötöttek anno egy cetlit. Olyasmi módon ahogy új ruhákra szokás. A dátum szerint 1934-es. Skálahúr nincs benne, a hangolás dörzsáttétellel történik. A sok év alatt nem nyíródott el, nem szorult meg, nem csúszott el. Maga a gép olyan régi hogy se hangerő poti se KF-ek nincsenek benne. Csőből összesen 3 darab van, de forgókondeztátorból is. A kapcsolója rossz volt, ezt sikerült szétszedni és megjavítani. Az elektrolit kondikat muszáj volt cserélni, mert a tetején lyukasak voltak. Szállítás közben az olajat is kifolyatták. A sassziról leszereltem mindent és lecsiszoltam a rozsdás részeket. A csatlakozókat meg foglalatokat lemaszkoltam aztán lefújtam az egészet. A 3 forgókondiból 2 zárlatos volt. A zárlatok megszűntetése után megszólalt a rádió. A végfok munkapont ellenállását is kicseréltem, mert ugyan az értéke stimmelt, de a rádió mégis torz volt. A Kossuth-ot élvezhetően lehet hallgatni vele. Örülök hogy nem fogott ki rajtam, és hogy találtam egy gépet még a színüveg csövek megjelenése előtti időkből.

Pict3478_.JPG Pict3484_.JPG Pict3489.jpg Pict3474_.JPG

...vagy! Eltartott egy ideig, mire elkészült? Elég nagy ritkaság, vigyázz rá! Hangerő poti helyett gondolom forgókondi van párhuzamosan kötve egy tekerccsel.

Köszönöm szépen. Így van a hangerő szabályzás is forgókondival megy. Ma lettem vele kész és kereken egy hétig tartott a felújítás. Minden nap dolgoztam rajta pár órát. Nekiálltam egyből mielőtt elveszne az újdonság varázsa és csökkenne a motiváció a felújítást illetően. Így ez már nem került fel a "majd egyszer" listára.

reparatio képe

Szép készülék és gratulálok hozzá!

Ezek a készülékek un. egyens rendszerűek és nem tartalmaznak hangerőszabályzót. A készüléket állomásra kell hangolni, a visszacsatolást és a hullámcsapdát stb kell szabályozni, hogy a vett műsort a legnagyobb gangerővel lehessen hallgatni.

 

www.radiomuzeum.hu

Laki Géza képe

Szerintem annak ellenére,hogy egy 2+1-es készülékről van szó,ez a készülék nem egyenes vevő. Ugyanis az egyenes azért egyenes,mert: Azt a vevőkészüléket amely a rádiofrekvenciás áramokat az adó által kisugárzott frekvencián erősíti,egyenes vevőnek hívják.

Tehát az adó kisugárzott frekvenciáját egyenesen az első cső rácsára vezetik,majd az itt felerősített RF. ezután kerül  demodulálásra.

 

A képen lévő készülék pedig a demodulálással kezd,majd ugyan ez a cső erősít.

 

A két megoldás közül az egyenesnek jobb az érzékenysége és szelektívitása.

Az igazsághoz az is hozzátartozik,hogy akkor a legolcsóbb,gyárilag nagy sorozatban készített készülékek a 2+1-es vevők voltak. De a csövek fejlődésével,más kapcsolással lehetőség nyilt a jobb minőségű egyenes rendszerű vevők gyártására,hisz még a 60-as években is gyártottak hazánkban egyenes készülékeket.(Orion:Pajti,és VT:Tihany. És mind a kettőben van hangerő potméter.)

 

 

Ha már igy belendült az irogatás, megkérnék egy szakit, hogy mondja el a lépcsőfokokat, a detektorostól mondjuk a sok kf-es megoldásokig. Egyenes vevőről én is hallottam már meg valami olyan is van hogy audion. Nyilván regényt lehetne írni erről, meg ez a fórum nem erről szól, de jó lenne legalább a kategóriákkal tisztában lenni. Rendberaktam már néhány rádiót, de nem nagyon vagyok képben.

Ezeket ismerem, hogy detektoros, audion(vcs. vevő), szuperregeneratív, szupervevő, ezen belül létezik kétszer transzponált(azaz két külön oszcillátor van egyféle modulációra).

Tehát akkor lényegében 4 féle mindenképp van. Jó tudni.

oldtimer képe

... a feltöltést.

Igazi érdekesség, mondhatni kuriózum (csak tudnám mit jelent) :)

 

Gratulálok a kiváló munkáért! Igazi restauráció volt, és nagy örömöt jelentett amikor megszólalt végre a Rádió.

 

Bár nem éltünk 1934-ben még de valódi nosztalgia lehet hallgatni.

És látványnak sem utolsó :-)

 

Érdekes, mennyire „síkban maradt” a hátlap, ami nagyon el szokott deformálódni.

Kezdetben még keménypapírból készült némelyik (ha nem tévedek).

Kellemes időtöltést hozzá.

 

üdv.: oldtimer

 

Bizony manapság az IC-k és nagy bonyolultságú áramkörök időszakában, ha valami elromlik, nem igazán javítható.

Ez az igazán környezetszennyező, nem a szomszéd Józsi bácsi trabantja!

Bobi képe

Az EUMIG is megér pár szót. Osztrák cég, gyártott rádiót, később hifit is,  legendás 1000-es sorozat a 80-as évek elejéről azt hiszem, ismerős mindenkinek. De van tőlük fényképezőgépem és filmfelvevőm is. Tehát olyan, mintha BP-en az Orion meg a MOM egyben lettek volna. Nekem érdekesnek tűnt. Üdv mindenkinek Bobi

Megvan még a rádió szinte hihetetlen hogy ősszel majd a tizedik évét betölti nálam. Nem mostanában kapcsoltam be... Tényleg öröm volt amikor megszólalt. A hátlap azért ilyen egyenes, mert vékony bakelitlapból van. Nem szivja magába a nedvességet, úgyhogy nem fog deformálódni. Ez az osztrák cég sajnos elég hamar tönkrement. A mai agyonintegrált agyonszoftverizált dolgokból, nem nagyon tudni mi képviselhet majd később gyűjtői értéket. Elképzelhető-e valami egyáltalán... Amit észrevettem hogy régebben az emberek jobban vágytak az új dolgokra nyilvánvalóak voltak az előnyök. Csövesről félvezetősre, fektefehérről színesre, távirányíthatósra, kazettáról cd-re, lehetne folytatni a sort. Ma pedig már túlnyómórészt a kényszer szüli az újítást, mert nincs több frissítés... Ma már gyakorlatilag  nincs fejlődés, nincs a gyáraknak semmi nagy dobása semmilyen területen. Időnként persze van egy két apróság, néha egy jó ötlet, de nem akkorák hogy a többség meginduljon vásárolni. Ha telítődik a piac akkor elkezdik új alapokra tenni a dolgokat. A meglévő dolgok alatt pedig szoftveresen neten keresztül vágják a fát, mert majdnem minden internet alapú. Fokozatosan lekorlátozódik a működés, ezzel van manapság pörgetve a piac. Emellett persze néha tényleg tönkremegy elfárad ez-az, de ez régen is így volt.

Kalmopirin képe

Sajna nem egészen olyan a helyzet már, hogy "Kereslet <-> Kínálat"

Sokkal inkább a kereskedelem (és a gyártók) "viszik" a vásárlókat.

 

A vásárlók igényeit reklámokkal "megvezetik" és mindig kitalálnak valamit, hogy hét bőrt húzzanak le róluk.

 

Elég mintának visszagondolni a CDROM gyártásra. Mennyire "lépésenként" gyorsították az olvasási sebességet, és a 1x - 52x -ig a 2x, 4x, 8x, 16x, 24x, ...52x meghajtókat folamatosan vette a "kuncsaft" ezzel "etették" őket.

 

Mindig kitalálták, hogy "ez mégjobb ezt vedd meg".

Ugyanígy a CD írókkal is, majd a DVD írókkal és ez csak egyetlen példa.

 

A másik oldal meg az, hogy direkt olyat gyártanak ami hamar tönkremegy.

 

Pl. a Ma vett hűtőszekrény mikor üzemlene még 30 évig????

De az 1977-ben gyártott Lehel hűtő még ma is megy.

 

Szóval egyedi ez a rádió, ezért is...

 

Jó, persze, ez egy egyszerű készülék nem olyan mint egy "okostelefon".

 

:: Kalmopirin