Sachsenwerk Rubens FE855-C1


Forrás: 
Saját gyűjtemény
Sachsenwerk Rubens FE855-C1

A Keletnémet ipar derék terméke :)

Magyarorságon az első kapható TV készülékek egyike.

A Kádár könyvben is benne van a "Rembrandt"  illetve "Leningrád T1" készülékekkel együtt.

Sajnos nekem a másik kettő nincs meg.

Szerintem túl sok nem kerülhetett be ezekből a készülékekből , ennek megfelelően az értékük sem 1-2 ezer Forint.

Érdekessége , hogy a csatornaváltó egyik állásában CCIR URH rádiókat lehet hallgatni rajta , ilyenkor a kép rész kikapcsolható.

Sajnos nem működik , a nagyfesz része szénné volt égve :(

 

Kidobozolva A képcső A belseje

Pofás a gép. Jó lenne egy plusz kép a belső részről egy ránézés erejéig. Szerintem másokat is érdekelne. Egy Rembrandtra én is szívesen lecsapnék, ha lenne egy. Eddig csak a Made in Hungária című filmben találkoztam vele.

Íme a képek...

A Rembrandt nekem is jobban tetszett. Volt egy ahhoz nagyon hasonló TESLA 4001 -es TV is. Sehol nem találtam eladót.

Kör alakú képcső jobb nem is lehetne. Kár hogy döglött a nagyfesz rész. Én egy AT501-est őrizgetek. A nagyfesztrafó mindig kritikus pont de szerencsém volt mert azzal nem volt gond, úgyhogy sikerült képet varázsolnom rá. Régen silány anyagok miatt mentek tönkre a trafók, mostanra meg már ki vannak számolva. Pedig a sorkimenőtrafókat is meglehetne csinálni úgy hogy akár egy életet is kiszolgálhatna...

Puskás István képe

A német ebay-en néha szokott lenni eladó Rembrandt tv. :)

Na, azért egy nagyfesz trafót nem egy olyan nagy tett megtekerni... más kérdés, hogy minek, hiszen ez szegény már úgysem vesz már semmit. :-(

 

Megjegyzem a németeknél -a világon egyedülálló módon- végig az egész II. világháború alatt volt rendszeres televizió adás. Erről úgy egy éve írtam egy rövid cikket is,letölthető innen:

http://www.freefilehosting.net/televzizsaiii

Egy barátom megtekerte az eredeti CuS huzalból . Ellenállás , induktivitás  rendben volt , de csak szétmelegedett. Új EL81 , EY81 ...  Vagy az impregnálás nem volt megfelelő , vagy az eltérítő is áthúz valahol , bár nem látszik. Ha több időm lesz még nekifutok.

Valóban megszüntek az analóg adók , de egy saját építésű OIRT 2-es csatornán működő mikro transzmitterrel tesztelem a régi TV -imet... :)