Rosytext


 Egy 1989-es újságban találtam a Rosytext Plus szövegszerkesztő hirdetését. Első nekifutásra azt gondoltam, hogy ez egy magyar fejlesztésű szoftver. Tévedtem is, meg nem is.
Én kb. 1989-ben kerültem először számítógép elé. Kimaradtak az életből a kis gépek (Commodore, Spectrum) és egyből PC-n indultam neki a byte-ok világának. Ekkor még tényleg byte alapon ment minden, DOS-os környezetben. Ami annyit tesz, hogy nem volt vizuális megjelenése a rendszernek, hanem parancsszavak begépelésével tudtál mindent csinálni. A Windows szerintem ekkor még nem volt elterjedve. Egy nagy vállalatnál dolgoztam adatrögzítőként, közben programozást tanultam és így tudtuk buherálni a főnök utasítása szerint a kimutatásokat.

Na de azt hiszem eltértem a tárgytól!
Minden esetre a lényeg az, hogy ebbe az időben jelent meg a Rosytext Plus. (Sajna én nem találkoztam vele.) Magyar fejlesztésű "számítógép", amelyiken egy szövegszerkesztő futott és egy nyomtató volt hozzácsatolva. Gondolom ez látszik a képen is.

Tehát nem csak egy szövegszerkesztő programot reklámoz a kép. Egy kicsi utánna olvastam ennek a szerkezetnek és ekkor találtam néhány érdekességet.

 

1983-ban Rózsahelyi László tervei alapján megjelent az első Rosytext, 80-as számozással. Igazából a Rosytext-et inkább egy írógépként kell elképzelni, aminek van egy képernyője. Egy elektromos írógépet kötöttek rá és így mobilissá vált a szöveg módosítása, javítása, stb.

Az 1986-os Rosytex 80 MF-ről találtam is egy képet.

Volt benne Rosytext, Rosytelex, Rosycalc (olyan,mint az Excel) szoftver és hálózatba lehetett kötni.

A fentebb említett későbbi Rosytex Plus már IBM klaviatúrát kapott és volt benne wincseszter is.
Na de ez után jött szerintem a csoda!

Rolitron, a gép gyártója szövetkezett a Brother céggel (szerintem ez egy nyomtatós cég vagy csak volt) és létrehozták Rosytext Mini-t.

Szerintem a kép a magáért beszél. Zseniális szerkezet ... és kinézete... Egybe van a nyomtató a géppel. Úgy látom a klaviatúrát fel lehetett hajtani.
Hát kérem ez nagyon ott van... volt!
Sajnos miután a Pc-k ára rohamosan csökkent a cég sorsa megpecsételődött. 1994-ben gyártották az utolsót.

 

Akinek van személyes élménye ezzel a számítógéppel kapcsolatban megoszthatná velünk.

Források:
http://retropages.uw.hu/theme_325.html
www.synergon.hu/hu/files/magasyn/magasyn_1997_2.pdf

Nekem csak jó élményeim vannak a ROZIk-kal... Rengeteget adtam el belőlük....

 

Amit még tudni kell róluk: Az első széria 8"-os nagyfloppyval készült, amit az asztal oldalára felszerelt doboz tartalmazott... Később 5,1/4"-os floppyra cserélődött, amit a monitor mellé a házba függőlegesen szereltek

Rosytext 80 SMF - Szimpla Mini Floppy

Rosytext 80 DMF - Dupla Mini Floppy

 

Az oprendszer (ma úgy mondják nem legálisan megszerzett) kissé átírt CP/M volt, viszont az alkalmazásokban már több volt a magyar szürkeállomány. Kifejezetten titkárnőknek készült, nem informatikai zseniknek.

Aztán jött az PC AT alapú Rosytext Plus, hozzá a sláger a 24 tűs Fujitsu mátrix nyomtató volt. Oprendszer DOS, a text és calc programokat átírták, gyakorlatilag újraírta a Gyúrós Tibi (R.I.P.) vezette fejlesztőcsapat. Rengeteg új szolgáltatása volt a programnak, de az eredeti Rosytext filozófia megmaradt... Annyira, hogy saját billentyűzetet gyártottak hozzá, hogy továbbra is megmaradjon a "szerkeszt" és "módosít" parancsbillentű.

A PC is saját gyártású házba került, amibe aksit lehetett rendelni, így volt szünetmentes a Rosytext Plus.

 

Aztán később Rosytext Mini a Brother írógépből...

 

Ezen kívül volt még: Ipari elektronika, Művese,  Kardiológiai őrző monitorok, Gasztroenterológiai műszerek, és a ROLCO... Amiből szintén sokat eladtam :) Főleg utazási irodák vették.

 

A ROLCO egy valutaváltó gép volt, ami szorozni tudott, és bizonylatolni.

Szerették, mert egyszerű volt és megbízható. Sajnos nem találtam a neten róla semmit...

 

 

Nekem is volt egy ilyen masinám, méghozzá margarétakerekes nyomtatóval. Sajna valami gondja volt az indítólemeznek, így nem tudtam kipróbálni.

Azért megnéztem belülről is. Olyan, mintha egy ügyes elektroműszerész otthon barkácsolta volna össze, gondolom igazi kisipari módszerekkel készült. A billentyűzet valami "nyugatról" beszerezett holmi volt, amit beszereltek egy fröccsöntött dobozba, na ez adott neki igazi "retronom" hangulatot.

 

Üdv: Feci

Kedves Blog Társak!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem. Kb. a 80-as évek végén készítettem egy anyagot melyet akkor egy ROSYTEXT 80MF- gépen írtam meg az akkoriban használatos maxi floppy-ra (papírtok és nagyméretű floppy) Namármost ez az anyag még mindig egy ilyen floppy-n található, melyet most szeretnék átkódolni Word formátumba és úgy elmenteni CD-re.

 

Kédelek Benneteket,írjátok meg  ki tudna nekem ebben a műveletben segíteni, vagy tanáccsal szolgálni, hogy hova forduljak ezzel a kéréssel. Hálám örökké űldözné azt aki nekem ebben segíteni tudna.

 

Köszönettel,

 

Vadas Tamás

e-mail cimem, kérem, ha lehet ide irjatok: t.vadas@t-online.hu

mantal képe

Sajnos nem az én gépem, de egy ismerősnél letudtam fotózni...

Rosytext

teslaeltos képe

A Brother cég nem nyomtatós!!!

 

Az csak egy divíziója, vannak varrógépei, interlock, és számítógép vezérelt hímzőgépeik otthoni és komoly ipari változatban.

Vannak még más készülékek amiket gyárt.

Az írógép diviziót már rég átszervezték.

Nagyk képe

Lehet vitatkozni, hogy ki fejlesztette ki!

Mindenesetre a Brother is gyártotta ezt!

 

http://megafamily.wordpress.com/2009/12/08/oh-brother-2/

 

A Rolitron vette a hardvert, és arra adaptálta a Rosytext szövegszerkesztő programot. Ennyi. Ezen nem érdemes vitatkozni.

Kedves Vadas Tamás, írtam levelet (nem jött vissza) Szerintem meg tudom oldani a konvertálást linux alatt word-be, libreoffice-ba...

 

Üdv: Karl Tamás

 

 

sempai[bejgli]linuxmail.org